Κόσμος

“Πέρασε” η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της πΓΔΜ με 81 ψήφους

Πέρασαν από τη βουλή της πΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με το Reuters. Ειδικότερα, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να κερδίσει μαζί του 81 βουλευτές σε σύνολο 120 και έτσι να περάσει τις απαιτούμενες αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως είναι προφανές το “μπαλάκι” τώρα περνάει στο γήπεδο της Αθήνας.

Το θρίλερ που προηγήθηκε
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη Βουλή της γειτονικής χώρας είχε λάβει χώρα ένα πραγματικό θρίλερ. Μετά από δύο αναβολές της συζήτησης στην Ολομέλεια και πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε τελικά να έρθει σε συμφωνία με τον ηγέτη του αλβανόφωνου BESA, Μπιλχάλ Κασάμι και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε το απόγευμα και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, και έτσι η σχετική συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα.

«Είναι ευθύνη μας να οδηγήσουμε τους πολίτες μας σε ένα ασφαλές, σταθερό, οικονομικά δυνατό, κοινό κράτος. Ως εκλεγμένοι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου, αλλά ειδικά ως υπεύθυνοι πολίτες και προσωπικότητες, σας παροτρύνω να είστε μέρος αυτών που θα πάρουν τη χώρα μας σε ένα κοινό καλύτερο μέλλον» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ζόραν Ζαέφ.

Τι συμφώνησαν Ζάεφ – Κασάμι
«Η ιθαγένεια παραμένει Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και επιβεβαιώνεται η τροποποίηση του συνταγματικού νόμου που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι Αλβανοί πολίτες θα μιλούν στην αλβανική γλώσσα και θα καθιερωθεί σε όλους τους νόμους που είναι απαραίτητο» αναφέρει ανακοίνωση της, κυβέρνησης αναφορικά με το τι έχει συμφωνηθεί με το κόμμα BESA.

Όπως τονίζεται «η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας XXXVI είναι επίσης αποδεκτή, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Δημοκρατία φροντίζει εξίσου τη διασπορά όλων των πολιτών της».
Επιπλέον στο νόμο περί ταυτότητας, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών. Όλα τα υπόλοιπα που προτάθηκαν ως τροπολογίες θα αποσυρθούν «επειδή είναι νομικά είναι αδύνατα να υλοποιηθούν τώρα», προσθέτει στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το