Τοπικά

“Πάγωσαν” προσωρινά οι εργασίες συντήρησης στο Δικαστικό Μέγαρο λόγω της 5ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας μπλέχτηκαν οι παρεμβάσεις συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς, ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες την Τετάρτη 7 Αυγούστου, την Παρασκευή 9 του μήνα υπάλληλος της 5ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων άναψε «κόκκινο» στη συνέχιση του έργου, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε άδεια από την υπηρεσία, αφού το Δικαστικό Μέγαρο θεωρείται διατηρητέο.

Έτσι το έργο, προϋπολογισμού 23.000 ευρώ, που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ξαφνικά «πάγωσε» και μετά από ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας προς την Εφορεία, το συνεργείο έπιασε χθες και πάλι δουλειά.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε αποκατάσταση του κελύφους του Μεγάρου και σε ορισμένα σημεία των τμημάτων των υποστυλωμάτων. Ακόμα επισκευή του οπλισμού του κτιρίου, ενώ θα βαφτούν και δύο δικαστικές αίθουσες στο ισόγειο, αυτές που γίνονται οι συνεδριάσεις του Ειρηνοδικείου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
Επιπλέον στην ένωση του παλιού κτιρίου με την καινούργια του προέκταση πρόκειται να τοποθετηθούν αρμοκαλύπτρες.
Ο εργολάβος σκόπευε να ολοκληρώσει τις εργασίες πριν τη 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, αλλά εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, που έφτασε τις 12 ημέρες, θα αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβει την παραπάνω προθεσμία, κάτι που θεωρείται όμως δύσκολο.
Έτσι οι ακροαματικές διαδικασίες θα γίνονται παράλληλα με τις εργασίες συντήρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή απονομή της δικαιοσύνης.
Δικαστικοί υπάλληλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ξαφνική παύση των εργασιών, καθώς έμεινε ανοικτή η ένωση του παλιού με το νέο κτίριο, χωρίς να τοποθετηθεί κάποιο προσωρινό κάλυμμα, με αποτέλεσμα η έντονη οσμή, πιθανώς από κάποιο νεκρό ζώο, να είναι αισθητή στον χώρο, προκαλώντας την αγανάκτησή τους, λέγοντας πως δεν μπορούν να δουλέψουν.
Ακόμα προκαλεί εντύπωση, πως για απλές παρεμβάσεις του τύπου βαψιμάτων, ξυσίματος σοβάδων και άλλων τέτοιων εργασιών, απαιτείται η έκδοση άδειας από την 5η Εφορεία, η οποία θα πρέπει να γνωρίζει, ότι δεν θα πειραχτούν κομμάτια της φυσιογνωμίας του κτιρίου, όπως η πρόσοψη, οι μαρμάρινες όψεις, που ούτως ή άλλως δεν θα πειραζόταν.

Κτίριο του 1910
Σημειώνεται ότι η ανέγερση του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου ξεκίνησε γύρω στα 1910, με δαπάνες του ιδρύματος «Ανδρέας Συγγρός». Το 1923 είχαν κατασκευαστεί οι εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες, η επικάλυψη του κτιρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα και η περίφραξη του οικοπέδου.
Η πρόοδος αποπεράτωσης των εργασιών έγινε με ρυθμούς, που δεν γνωρίζουμε, πιθανώς σε εξάρτηση με τους οικονομικούς πόρους που υπήρχαν. Τα δικαστήρια λειτούργησαν στο εν λόγω κτίριο, επί της Ιωλκού, από το 1929. Το νεοκλασικό κτίριο για την εποχή του ήταν αρκετό να καλύψει τις ανάγκες και να λειτουργήσει με το απαιτούμενο κύρος και την αποστολή που έχει.
Αριθμός και μέγεθος αιθουσών συνεδριάσεων, γραφεία δικαστών, αίθουσες αρχείων, κοινόχρηστοι χώροι, βοηθητικοί χώροι. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα των γραφείων και των αιθουσών κατασκευάστηκαν από τον μεγαλύτερο και καλύτερο επιπλοποιό του Βόλου την εποχή του Μεσοπολέμου, τον Μαρνελόπουλο.
Με τους σεισμούς του 1955 το κτίριο είχε υποστεί ζημιές, οι οποίες επιδιορθώθηκαν. Μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου η δικαιοσύνη αποδιδόταν στον αύλειο χώρο, υπαίθρια ή σε αντίσκηνα…
Το 1974 έγινε η κατασκευή προσθήκης στο πίσω μέρος του κτιρίου, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το