Τοπικά

«Ούτε το εργοδοτικό προεδρείο του ΕΚΒ, ούτε η …βροχή δεν απέτρεψαν τη σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση»

Με δυναμική  πορεία στους δρόμους του Βόλου και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι που έχουν συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ , έδωσαν ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο. Προηγήθηκε η συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου όπου έγινε ομιλία από τον Δημήτρη Μαριετάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως είπε ο κ. Μαριετάκης, με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, «δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων.

Βρήκαν στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων, αλλά προσέθεσε και νέα βάρβαρα μέτρα.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας φορτώσουν στην πλάτη την ανάπτυξή τους, δίνουν τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους: νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, παράδοση αιγιαλών, δασικών εκτάσεων, παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, εμπορευματοποιούν ακόμα παραπέρα την ενέργεια, ξεπουλάνε ό,τι απέμεινε από τη ΔΕΗ. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, πρόκειται για πραγματικό οδοστρωτήρα στα δικαιώματα μας.

Το σύνθημα της ΝΔ, ανάπτυξη για όλους, είναι τόσο κάλπικο όσο αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης που μιλούσε για Δίκαιη ανάπτυξη.

Ο νέος νόμος είναι κατά παραγγελία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων. Έρχεται για να τελειώσει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , μιας και ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε το 60% των αιτημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος νόμος:

  • Προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας»και τη δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. 

Λένε ότι θέλουν να διασφαλίσουν «περισσότερη δημοκρατία»!

Αυτοί που κυβερνούν με το 40% του 57%, αυτοί που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες, δε νοιάζονται για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία. Θέλουν να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να αντικαταστήσουν τη ζωντανή συζήτηση και συλλογική απόφαση με ένα «κλικ» πίσω από τον υπολογιστή! Την ίδια στιγμή που με το πάτημα ενός κουμπιού η εργοδοσία θα φακελώνει ηλεκτρονικά κάθε εργαζόμενο, θα απολύει κάθε αγωνιστή που της χαλάει τα σχέδια.

Θέλουν ανεμπόδιστα να εφαρμόζουν την πολιτική τους. Για αυτό το λόγο η ΝΔ έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η νομοθετική ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Για να μπορούν να σουλατσάρουν οι επιχειρήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια ελεύθερα, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις κόντρα στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, να σιγάσουν όλες τις φωνές που εναντιώνονται στη μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα.

Τόσο πολύ καίγονται δε για τη δημοκρατία, που πέρασαν τροπολογία, με βάση την οποία ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να συνυπογράφει μνημόνια συνεργασίας με υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους, πανεπιστήμια και γενικά τους φορείς του δημόσιου τομέα. Επίσης, μπορεί να συγκροτεί μεικτές ομάδες εργασίας από πράκτορες της ΕΥΠ και υπαλλήλους των υπηρεσιών και πάνω απ’ όλα να ορίζει και πράκτορες ως συνδέσμους – τοποτηρητές της ΕΥΠ σε κάθε φορέα!!!

Στην ουσία ομολογούν πως μπροστά στα μέτρα και την επίθεση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, θέλουν να μας στερήσουν όλα τα όπλα!

  • Χτυπάει παραπέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού προβλέπει εξαιρέσεις από αυτές.

Με πρόσχημα την «οικονομική κατάσταση», ανοίγουν την κερκόπορτα για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, για την παραπέρα κατρακύλα όλων των μισθών στο όριο του κατώτερου.

Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση με επίκληση του πορίσματος της «Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα σωματεία των εργαζομένων, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί κόκκινη γραμμή!

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τους εργαζόμενους. Όσοι το προσπάθησαν, ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις, δεν κατάφεραν να τις σταματήσουν.

Σήμερα αποτελεί μονόδρομο, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή, να δώσει τη μάχη ώστε τα σχέδια των καπιταλιστών και του κράτους τους να μείνουν στα χαρτιά. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προσπάθεια για να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι στα σωματεία. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις, οι συνελεύσεις, η συλλογική δράση! Αυτά είναι τα όπλα μας και δεν τα παραδίδουμε.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το