Τοπικά

“Οργιάζουν” οι παραβάσεις στον Βόλο: Καταστήματα ανοίγουν κρυφά και εξυπηρετούν πελάτες από τη διπλανή… πόρτα 

Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της νομοθεσίας περί αναστολής σύμβασης βρίσκονται στο «στόχαστρο» του Σώματος Επιθεωρητών εν μέσω «απαγορευτικού». Ακριβώς όπως και στην πρώτη καραντίνα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εργοδοτών που βγάζουν μισθωτούς σε αναστολή εργασίας και ακολούθως τους αναγκάζουν να εργαστούν κανονικά. Είναι η νέα μορφή «μαύρης» εργασίας που εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι πλέον ανησυχητικές καταγγελίες που επεξεργάζεται το Σώμα Επιθεωρητών είναι αυτές που θέλουν εργαζόμενους με κορωνοϊό να εργάζονται σε επιχειρήσεις. Έγιναν δύο έλεγχοι και συγκεκριμένα μια σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και μια σε δομή υγείας.

Καθημερινά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, στη Μαγνησία γίνονται 12 έλεγχοι και οι παραβάσεις της Νομοθεσίας, κυμαίνονται στις τρεις.
Οι Επιθεωρητές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπίσει κλειστά καταστήματα στον Βόλο να ανοίγουν κρυφά για να εξυπηρετήσουν πελάτες και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο λιανεμπόριο. Σε καταστήματα που έχει επιβληθεί κλείσιμο στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν πελάτες μπαίνουν από διπλανή πόρτα του καταστήματος και να παραλαμβάνουν τα πράγματα που έχουν παραγγείλει.

Οι έλεγχοι εντόπισαν επιχειρήσεις που σύμφωνα με τον ΚΑΔ λειτουργίας τους έπρεπε να είναι κλειστές και όμως λειτουργούσαν κανονικά. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες με παραλαβή φαγητού.
Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους, εκδίδοντας ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή είναι εντελώς ανασφάλιστοι, όπως προκύπτει από τους ελέγχους.

Αμπαρώνονται και δεν ανοίγουν
Καθημερινά από τα δύο συνεργεία ελέγχων, δίνεται βάρος στους ελέγχους για την τήρηση των αναστολών και των άλλων ευνοϊκών μέτρων που κάνουν χρήση οι εργοδότες.
Στους ελεγκτές που προβαίνουν σε ελέγχους, οι παραβάτες δεν ανοίγουν τις πόρτες, αλλά οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο και οι «αιφνιδιασμοί» δεν σταματούν, μέχρι να εντοπιστούν οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλέψουν παράνομα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση ψευδούς βεβαίωσης ή στοιχείων από τον εργοδότη επιβάλλεται στον εργοδότη διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.
Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα στα οποία επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας, σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση, πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Νέες θέσεις εργασίας… τετράωρης απασχόλησης
Η τετράωρη απασχόληση ενισχύθηκε μέσα στην πανδημία στον Νομό Μαγνησίας και «ανέβασε» το ποσοστό των προσλήψεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» οι αναγγελίες πρόσληψης στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ανήλθαν τον Οκτώβριο σε 3.512, ενώ οι αποχωρήσεις συνολικά 1.748.
Από τις 1.748 συνολικά αποχωρήσεις, οι 1.130 «βαφτίστηκαν» οικειοθελείς, οι 556 προέκυψαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 640 από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις προσλήψεις, το 49 % αφορούν σε πλήρη απασχόληση ενώ το 45% αφορούν σε μερική απασχόληση και 6% σε εκ περιτροπής απασχόληση.
Το ίδιο διάστημα στα νησιά των Σποράδων καταγράφηκαν 106 νέες προσλήψεις, ενώ οι απολύσεις ανήλθαν σε 1.140 από τις οποίες οι 52 ήταν «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Οι 1.056 απολύσεις αφορούσαν συμβάσεις αορίστου χρόνου και ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώθηκαν ήταν 1.140.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι 31 Οκτωβρίου οι αναγγελίες προσλήψεων στη Μαγνησία ανήλθαν στις 25.478 και οι αποχωρήσεις στις 24.293.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το