Τοπικά

“Οι λουόμενοι να έχουν τα μάτια τους 14…” συμβουλεύει η ναυαγοσώστρια Δήμητρα Ντίνα

Ο ερχομός του καλοκαιριού για την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Δήμητρα Ντίνα, η οποία φέτος για τρίτη χρονιά στη σειρά θα εργαστεί ως ναυαγοσώστρια σε ξενοδοχείο, σήμανε και την επιστροφή της σ’ ένα επάγγελμα που αγαπά, αλλά ταυτόχρονα έχει πολλές απαιτήσεις, αφού σε περίπτωση ανάγκης θα κληθεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να σώσει μία ζωή που κινδυνεύει με πνιγμό.
Η ενασχόλησή της με τη ναυαγοσωστική προέκυψε την εποχή, που έκανε μαθήματα ιστιοπλοΐας για να αποκτήσει πτυχίο skipper. Η αγάπη της για τη θάλασσα στάθηκε αφορμή για να εγγραφεί παράλληλα σε σχολή ναυαγοσωστών της Θεσσαλονίκης. «Έτσι προέκυψε και τελικά ασχολούμαι επαγγελματικά κάθε καλοκαίρι εδώ και τέσσερα χρόνια», θα πει η νεαρή γυμνάστρια, η οποία είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.

Η δουλειά που έχει επιλέξει, δεν είναι εύκολη. Την ίδια στιγμή που οι λουόμενοι αναζητούν λίγες στιγμές χαλάρωσης είτε στην πισίνα ενός ξενοδοχείου, είτε σε κάποια οργανωμένη παραλία, ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να επέμβει σε μία έκτακτη ανάγκη. «Δόξα τω Θεό, δεν μου έχει τύχει κάτι όλα αυτά τα χρόνια, παρότι δουλεύω αποκλειστικά σε πισίνα. Βέβαια, κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία, κάθε χρόνο υπάρχει κι ένα περιστατικό, συνήθως παιδί μικρής ηλικίας που έχει ξεφύγει από την προσοχή των γονιών του κι εάν δεν είσαι έτοιμος να μπεις στην πισίνα, μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να γίνει το κακό. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για έναν λουόμενο στη θάλασσα», θα πει η Βολιώτισσα ναυαγοσώστρια για τις εμπειρίες της.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι βασικό προσόν για έναν ναυαγοσώστη, με τη Δήμητρα Ντίνα να τονίζει: «Πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος για το τι σημαίνει να είσαι ναυαγοσώστης. Το να είσαι άριστος κολυμβητής είναι το πρώτο δεδομένο, δεν το συζητάμε καν αυτό. Επίσης παίζει ρόλο η αντίδραση που έχει ένας ναυαγοσώστης. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί να συμβεί κάτι. Εάν δεν έχεις την προσοχή σου εκείνη τη στιγμή, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η διαδικασία της διάσωσης στο νερό απαιτεί καίρια αντίδραση και εγρήγορση στο 100% καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις που προσφέρουμε τη βοήθειά μας και έξω από το νερό, για παράδειγμα να πάθει κάποιος αλλεργικό σοκ από ένα τσίμπημα μέλισσας. Κι εκεί παίζει ρόλο η εκπαίδευση που έχεις. Τέλος χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση, αλλά και ψυχραιμία, για να μπορείς να χειριστείς μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Με το καλοκαίρι να είναι η κατεξοχήν εποχή που άπαντες χαίρονται τη θάλασσα, η Δήμητρα Ντίνα υπενθυμίζει ότι και οι λουόμενοι πρέπει να έχουν συνεχώς τα… μάτια τους δεκατέσσερα. «Η παρουσία ενός ναυαγοσώστη δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να αδιαφορούμε για την τήρηση των κανόνων ασφαλούς κολύμβησης. Υπάρχουν κανόνες που δεν πρέπει να παραβαίνουμε, ώστε να μην εκτιθέμαστε σε κινδύνους και να απολαμβάνουμε κάθε επίσκεψη στη θάλασσα. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά», σημείωσε, για να καταλήξει: «Το θετικό είναι ότι πολλοί λουόμενοι αναζητούν πλέον τον ναυαγοσώστη, όταν επισκέπτονται μία παραλία. Κι αυτό αποδεικνύει ότι αλλάζει η κουλτούρα μας σιγά-σιγά. Νιώθει σιγουριά ο κόσμος βλέποντας πως υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το