Τοπικά

“Όχι στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ” από την Κίνηση Πολιτών και τη Συμμαχία για το Νερό

Δεκάδες πολίτες του Βόλου και των ορεινών κοινοτήτων συναντήθηκαν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας για το Νερό Βόλου. Συζήτησαν για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ και του Νερού, ενόψει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 24 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα, όπου θα συζητηθεί η πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν απλοί πολίτες, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και άλλες συλλογικότητες.
Αρχικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσαν για τις θέσεις τους απέναντι στην επιχειρούμενη εκκαθάριση, αντέκρουσαν τις κατηγορίες που έχουν δεχθεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ τόσο στο θέμα των οφειλών της ΔΕΑΥΜΒ απέναντί τους όσο και γύρω από το θέμα της ΕΡΓΗΛ και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται εναντίον της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ και της ένταξής της στο Δήμο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑΜΒ μίλησε για τις τρεις εκδοχές σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ:
• Να παραμείνει ως έχει με την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα στον τομέα αυτό.
• Να περάσει στο Δήμο
• Να εκποιηθεί τμηματικά η διαχείρηση του νερού σε ιδιώτες καθώς ο Δήμος θα αδυνατεί να φέρει εις πέρας το έργο της ΔΕΥΑΜΒ.
“Το πέρασμα της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο, ως εκ τούτου, θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του νερού σε μια εποχή που σε εκατοντάδες πόλεις, οι εταιρίες ύδρευσης επαναδημοτικοποιούνται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά (Μπουένος Άιρες, Βερολίνο, κα). Ενώ από την άλλη σε καμία περίπτωση η ΕΡΓΗΛ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της από τη ΔΕΥΑΜΒ ή τον Δήμο” αναφέρόυν στην κοινή ανακοίνωσή τους η Κίνηση Πολιτών και η Συμμαχία για το Νερό.

Οι παρόντες-ούσες Δημοτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν και αυτοί από την πλευρά τους για τις τελευταίες εξελίξεις με την επιχειρούμενη εκκαθάριση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής οδηγεί συνειδητά στην ιδιωτικοποίηση.

Στην ανακοίνωσή τους η Συμμαχία για το Νερό και η Κίνηση Πολιτών σημειώνουν:

“Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε ξεκάθαρο ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου (και της ΔΕΥΑΜΒ) φέρει τεράστια ευθύνη γιατί αναγνώρισε οφειλές προς την ΕΡΓΗΛ ύψους περίπου 3,2 εκ ευρώ (!!) που αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου του συνολικού ποσού που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ. Κι αυτό τη στιγμή που τα πορίσματα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ τεκμηριώνουν ότι η ΕΡΓΗΛ δεν πραγματοποίησε στο ελάχιστο τις εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες διεκδικεί πάνω από 9εκ ευρώ! Επίσης η αναγνώριση αυτής της οφειλής εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ δεν φέρει την υπογραφή υπηρεσιακού στελέχους της ΔΕΥΑΜΒ.

Από όλους-ες τους ομιλητές-τριες τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων των ευαίσθητων πολιτών πάνω στο θέμα του Νερού ώστε:
• να αποτραπεί η επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού αλλά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του
• η ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί με διαδικασίες ανοικτές στους πολίτες και να επιδιώκει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων και
• να μπει τέλος στην απαράδεκτη, φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά του «δήμαρχου» και της πλειοψηφίας που έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής της τοπικής κοινωνίας

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα:
• Να είμαστε όλοι-ες στις δύο επικείμενες συνεδριάσεις, στην ΔΕΥΑΜΒ και το δημοτικό συμβούλιο όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.
• Να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της διοίκησης για χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ
• Να υπάρξει συνέχεια στον αγώνα για το νερό
Η πολυπληθής παρουσία πολιτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κίνησης και της Συμμαχίας για το Νερό, έστειλε για μια ακόμη φορά ηχηρό μήνυμα στη δημοτική αρχή και στους υποψήφιους επενδυτές: Ξεγράψτε από τα όποια σχέδιά σας την με οιονδήποτε τρόπο εμπορευματοποίηση του νερού. Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους κόλπα.
Δεν χαλαρώνουμε και δεν ξε-νερό-νουμε”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το