Τοπικά

“Όχι” στη διάθεση αποθεματικών του Δήμου στην ΤτΕ από τη δημοτική αρχή Βόλου – Το 2015 είχε διαθέσει 800.000 ευρώ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν σήμερα δημοτική αρχή Βόλου και αντιπολίτευση, κατά τη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το θέμα διάθεσης αποθεματικών του Δήμου, βάσει απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη.

Ο Αχ. Μπέος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση αυτή λέγοντας «μου είναι αδιανόητο να πιστέψω πως μια κυβέρνηση αριστερή, τώρα τι αριστερή του κ…ου είναι αυτή δεν ξέρω, να ζητά αντισυνταγματικά και να επιβάλει να καταθέσεις χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό. Μάλιστα στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσοστό που ανήκει στο δημόσιο δεν υπερβαίνει το 20%. Είμαστε αρνητικοί ως δημοτική αρχή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικό ή όχι. Θα υποστηρίξουμε τη θέση της ΚΕΔΕ για να πάμε ενωμένοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Παρεμβαίνοντας ο Κ. Γαργάλας θύμισε ότι το 2015, όταν είχε τεθεί ξανά το ζήτημα, η δημοτική αρχή είχε καταθέσει στην ΤτΕ το ποσό των 800.000 ευρώ, διατυπώνοντας μια επιχειρηματολογία εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν στην διαφοροποίηση της στάσης, εάν είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα αυτά τα χρήματα και ποιο είναι το ποσό των αποθεματικών που διαθέτει σήμερα ο Δήμος.

«Κάνε ερώτηση στην οικονομική υπηρεσία. Είσαι άσχετος», απάντησε ο Αχ. Μπέος και σημείωσε ότι το 2015 η Ελλάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού, οπότε η δημοτική αρχή θεώρησε χρέος της να συμβάλει στην προσπάθεια της εθνικής ανασυγκρότησης. «Έχουμε ταμειακά υπόλοιπα να κάνουμε πολλά πράγματα», είπε ο Αχ. Μπέος και αντιμετώπισε ειρωνικά τον Κ. Γαργάλα, πυροδοτώντας ένα ακόμη φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους:

Αχ. Μπέος (προς Γαργάλα): Θα μας λείψεις
Κ. Γαργάλας: Η δική σου απουσία δεν θα φανεί στην πόλη.
Αχ. Μπέος: Πάτε στα Χάνια να φάτε φασολάδα, πάρτε φόρα και ελάτε. Θα διασυρθείτε. Δεν ξέρετε με ποιον τα έχετε βάλει. Νούμερα…
Κ. Γαργάλας: Έχω να πάω σε πάρτι από τότε που ήμουν μαθητής.
Αχ. Μπέος: Δεν σε καλούν. Θα κατέβεις υποψήφιος;
Κ. Γαργάλας: Το τι θα κάνω αφορά εμένα.
Αχ. Μπέος (προς ομάδα πλειοψηφίας): Να του κάνουμε μια πρόταση να είναι υποψήφιος; Δώστε του μια αίτηση.
Κ. Γαργάλας: Θα κρατήσω το σάλιο μου.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος συμφώνησε με την προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα των αποθεματικών. «Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης δεν μας ξαφνιάζει. Από το 2015 πήρε την απόφαση αυτή σε βάρος των δήμων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων», είπε και υπενθύμισε με τη σειρά του ότι τότε η δημοτική αρχή παραχώρησε τα 800.000 ευρώ.

Αχ. Μπέος: Δεν τα παραχωρήσαμε. Εκείνοι τα πήραν.
Απ. Νάνος: Δοκιμάστε να τα πάρετε.
Αν. Ζέρβας: Έχουμε πάρει 50.000. Καθυστερεί όμως η γραφειοκρατική διαδικασία.

Κατά της πολιτικής της κυβέρνησης τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελλής, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Βόλου ότι “τα έχει μια χαρά με τη Νέα Δημοκρατία, με υποψηφίους που κατεβαίνουν με το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν είναι αντίδραση στην πολιτική”. “Επικαλείστε την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες”, είπε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή.

Για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ 

Επιμένει ο Αχ. Μπέος ότι έχει καταθέσει αγωγή 500 εκατομμυρίων προς την ΑΓΕΤ, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή δεν την έχει δώσει στη δημοσιότητα όπως έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία.
Μάλιστα, ο Αχ. Μπέος υποστήριξε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η αγωγή θα συζητηθεί σύντομα.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοτικών συμβούλων Ν. Κανελλή και Κ.Γαργάλα για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που «θα επισκεφθεί τον αρμόδιο, επί της αδειοδότησης, Υπουργό Περιβάλλοντος και να ζητήσει την δια Νόμου απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων από την ΑΓΕΤ και τις άλλες βιομηχανίες στην περιοχή του Βόλου», ο κ. Μπέος ανάφερε χαρακτηριστικά:

«Ρωτήσετε τους εαυτούς σας γιατί δεν έχει συγκροτηθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή, επειδή απέχετε μήνες από το συμβούλιο. Πως θα κάνουμε διαπαραταξιακή; Επειδή κατά καιρούς προσπαθείτε να παραπληροφορήσετε, η αγωγή που έχω καταθέσει θα συζητηθεί σύντομα. Και έχουμε μία ογκώδη «αλληλογραφία» με τον υπουργό, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το