Τοπικά

“Όχι” σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και κολωνάκια απαγόρευσης στάθμευσης στα Παλιά από 30 επαγγελματίες της περιοχής

Με αφορμή την έναρξη έργων αναπλάσεων στην περιοχή των Παλαιών 30 επαγγελματίες της περιοχής ζητούν από τον Δήμο Βόλου επίσημη, σαφή και συγκεκριμένη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της περιοχής.

Πολίτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή καταθέτουν τη γνώμη και τις προτάσεις τους για τις όποιες παρεμβάσεις σχεδιάζονται να γίνουν.

Θεωρούν ότι ο εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής των Παλαιών, ειδικά στους δρόμους γύρω από την πλατεία, είναι δεδομένος. Πάνω από 100 χρόνια στα «Παλιά» υπάρχουν καταστήματα και αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα κι αυτό είναι που δίνει τα χαρακτηριστικά που κάνουν την περιοχή αυτή ιδιαίτερη και αναγνωρίσιμη. Αυτή η δραστηριότητα συνεχίζει ακόμα και σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από 30 ενεργές επιχειρήσεις, κτηνιατρεία, εμπόριο ζωοτροφών και άλευρων, αποικιακά είδη, εμπόριο καυσίμων, εμπόριο ποτών, εμπόριο φρούτων, βιβλιοπωλεία, αγροτικά εργαλεία, ναυτιλιακά είδη, εργαλεία και βιομηχανικά είδη κ.α. Σε αυτές τις επιχειρήσεις αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης ο αριθμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούν ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα να μη διαταράξουν την εμπορική δραστηριότητα αλλά να είναι και στην κατεύθυνση της ενίσχυσής της. Κι αυτό γιατί ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε και που οι συνέπειες και στις οικονομικές δραστηριότητες είναι τεράστιες και γνωστές σε όλους, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να διευκολύνουν τις λειτουργίες των τοπικών καταστημάτων και επιχειρήσεων κι όχι να τις δυσχεραίνουν. Το τελευταίο που χρειάζεται κανείς αυτή την περίοδο είναι παρεμβάσεις που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις όποιες δραστηριότητες, αφού ήδη οι δυσκολίες είναι πολλές και δεν θέλουμε να προκύψουν κι άλλες. Επιπλέον δυσκολίες θα σημαίνει οικονομική εξόντωση και κλείσιμο μαγαζιών σε μια τοπική οικονομία που ήδη δοκιμάζεται σκληρά.

Με βάση τα παραπάνω και με βάση την εμπειρία τους και τα χρόνια λειτουργίας τους στην περιοχή των Παλαιών, διευκόλυνση και εμπορική ανάπτυξη σημαίνει:
• Εύκολη πρόσβαση πεζών κι αυτοκινήτων
• Διευκόλυνση στην φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων στα καταστήματα
• Δυνατότητα στάσης και ολιγόωρης στάθμευσης για τους πελάτες
• Ουσιαστική ανάδειξη της περιοχής με βάση τον εμπορικό της χαρακτήρα

Είναι θετικοί στο να υπάρχει βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας της περιοχής των Παλαιών, αλλά σε αυτή την κατεύθυνση.

Για να γίνει κάτι τέτοιο προτείνουν να γίνουν έργα επιδιόρθωσης πεζοδρομίων, διατηρώντας τις διαστάσεις που έχουν τώρα χωρίς να περιορίζουν το οδόστρωμα στους δρόμους μέσα σας Παλιά. Να μπουν φανοστάτες που θα ομορφύνουν αλλά θα συμβάλλουν στο βραδινό φωτισμό της περιοχής, αλλά όχι κολωνάκια που θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στάσης και στάθμευσης σε πελάτες, καταστηματάρχες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Επίσης θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαίο να γίνουν δρόμοι «ήπιας κυκλοφορίας», αφού η περιοχή των Παλαιών είναι ούτως ή άλλως ήπιας κυκλοφορίας. Να τοποθετηθεί σήμανση που θα βοηθάει κυρίως όσους κινούνται πεζοί από τα ΚΤΕΛ να κατευθυνθούν προς το λιμάνι ή προς το κέντρο της πόλης και αντίστροφα. Τέλος θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα κι ένας πιο μακρόπνοος σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα πολύ παλιά, παρατημένα και σχεδόν ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή και τα οποία αποτελούν κίνδυνο για κάθε περαστικό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το