Τοπικά

“Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος” – Δράσεις από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την απελευθέρωση της πόλης

Tα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας θα γιορτάσουν με διάφορες δράσεις την απελευθέρωση του Βόλου, στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την Οθωμανική αυτοκρατορία με θέμα : “Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος”. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το γεγονός ότι αφενός οι δύο ημερομηνίες είναι κοντά ημερολογιακά και αφετέρου η 2α Νοεμβρίου είναι λιγότερο γνωστή στο κοινό.
H προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά δήλωσε πως οι δράσεις περιλαμβάνουν έκθεση, η οποία είναι  είναι χωρισμένη σε δύο θεματικές. Η δεύτερη δράση των Γενικών Αρχείων Μαγνησίας είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές. Σημειώνεται πως 40 σχολεία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον για να επισκεφθούν την έκθεση και 10 είναι ήδη σε λίστα αναμονής.

“Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και μάλλον θα  παρατείνουμε την έκθεση”  είπε χαρακτηριστικά η κ. Πρασσά ενώ ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την βοήθεια που πρόσφερε στην  ηχοτεχνική υποδομή.
“Θέλουμε να τονίσουμε γεγονότα της τοπικής ιστορίας που δεν περνούν στη σχολική ιστορία. Τα Γ.Α.Κ.  αναγνωρίζονται την αξία της ιστορίας, θέλουμε τα αρχεία να βγουν στον δημόσιο χώρο και να  ξεναγήσουμε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας. Είναι πολλοί που αγαπούν την ιστορία αλλά θεωρούν ότι τα αρχεία απευθύνονται σε εξειδικευμένο ερευνητές”.

Επισήμανε πως η παραπάνω δράση συνδέεται με δύο ακόμη εκδηλώσεις: Στις 17 Οκτωβρίου (6:00 μ.μ.) η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα  “Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία.  Προφορικές μαρτυρίες στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Στις 20 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ ομάδα καλλιτεχνών από την Ομάδα οργανώνει δρώμενο μπροστά στην Κίτρινη Αποθήκη.  Παράλληλα στις 19 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ.  θα δεχθούν το κοινό από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ με ξεναγήσεις σε έκθεση αρχειακού υλικού.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αγκάλιασαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί κατάλαβαν ότι μέσω αυτού έχουν να κερδίσουν πολλά πράγματα.
“Αντιλαμβάνομαι ότι οι μαθητές μας δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα γιατί δεν υπάρχουν στο σχολικό εγχειρίδιο” σημείωσε η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Σοφία Κανταράκη. Συνεχάρη επίσης τα Γ.Α.Κ.  για την προσφορά στην τοπική ιστορία και εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή των Γ.Α.Κ.
“Κάνουμε το μάθημα της ιστορίας από ανελαστικό, ενδιαφέρον και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις πηγές. Δίνουμε ένα ουσιαστικό μάθημα στην ενδυνάμωση της τοπικής ιστορίας που συμβάλει στην ενδυνάμωση της ταυτότητας του πολίτη” είπε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση θα δέχεται τους μαθητές της Στ’ τάξης των δημοτικών, των γυμνασίων και λυκείων από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πρώτες συμβολαιογραφικές πράξεις. ναυτικά φυλλάδια, αρχείο δοσίλογων καθώς και αρχείο από το Νοσοκομείου Βόλου.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το