Τοπικά

Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός ευτέλισε την εθνική του κυριαρχία, διότι ψήφισε με τρόπο “εθνικοαπελευθερωτικό”

Η χώρα χρειάζεται μια δίκαιη κοινωνικά, διορατική αναπτυξιακά και αποτελεσματική δημοσιονομικά μεταρρύθμιση καθώς το πρόβλημά της είναι κοινωνικό, πολιτικό, αναπτυξιακό, νοοτροπιακό, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συνταγματολόγο, π. Υπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε το πρωι στο συνέδριο με θέμα «Το εργατικό δίκαιο: Μοχλός ανάπτυξης ή οπισθοδρόμησης της ελληνικής κοινωνίας», που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές του στη μνημονιακή εποχή και υπερασπίστηκε τις πολιτικές για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη με οδηγό τις αποφάσεις του 2012 για δρομολόγηση της καθαρής εξόδου της χώρας. Ο ίδιος μίλησε και για τον ρόλο της δικαιοσύνης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε στην ομιλία του πως το 2009-2010 η Ελλάδα έχασε πολλούς βαθμούς κυριαρχίας και κυρίως την κυριαρχία της που συνδέεται με την πρόσβαση στην αγορά.

«Το κυρίαρχο κράτος είναι αυτό που εκδίδει δημόσιο χρέος και δεν είναι τυχαίο που το χρέος αυτό ονομάζεται και κυρίαρχο. Η σημαντικότερη πράξη διεθνούς αναγνώρισης του επαναστατημένου έθνους και της εν δυνάμει κρατικότητάς του ήταν τα δάνεια της ανεξαρτησίας που τα χορήγησε η Μεγάλη Βρετανία με καταπλεονεκτικούς όρους. Το γεγονός ότι τα χορήγησε ήταν αναγνώριση της κυριαρχίας.

Όταν αποβάλλεσαι ή αποκλείεσαι από τις αγορές χάνεις ένα πολύ μεγάλο μέρος από την κυριαρχία σου. Όταν αναγκάζεσαι να προσφύγεις στους εταίρους σου ως θεσμικούς πιστωτές, υποτάσσεσαι σε μια άνιση διαπραγμάτευση. Θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε την επιλογή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, της επανόδου στο εθνικό νόμισμα και εν δυνάμει της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αποδείχθηκε περίτρανα τον Ιούλιο του 2015 ότι αυτό ήταν μια επικίνδυνη φενάκη’, δήλωσε.
Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός ευτέλισε την εθνική του κυριαρχία, διότι ψήφισε με έναν τρόπο εθνικοαπελευθερωτικό και υπετάγη στο Τρίτο Πρόγραμμα που από πλευράς διαπραγμάτευσης και σκληρότητας ήταν σκληρότερο από το εκπνέον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.
«Το Δεύτερο Πρόγραμμα το 2012 εμπεριείχε επιδραστική επέμβαση στο χρέος, που θα λειτουργεί στο μέλλον επιτρέποντας στη χώρα να υπάρχει. Όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, η καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων στη διεθνή αγορά που έφτασαν μέχρι αρνητικά επιτόκια, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους οφείλονται στην παρέμβαση του 2012.

Τη στιγμή που η χώρα έπρεπε να πάει κατεπειγόντως στο Δεύτερο Πρόγραμμα, η νομολογία κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας άρχιζε να διαπιστώνει ότι όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα ήταν αντισυνταγματικά , ιδίως τα μέτρα της περικοπής των ειδικών μισθολογίων και των συντάξεων. To ίδιο σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρχής γενομένης από τη νομολογία του Ειδικού Δικαστηρίου για τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστών.’, σημείωσε.
Χωρίς σοβαρές επιπτώσεις τα εργασιακά δικαιώματα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συμφωνεί ότι υπάρχει «κινεζοποίηση» των εργασιακών δικαιωμάτων μετά την κρίση:
«Με βάση το μέγεθος της κρίσης οι μειώσεις των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν πολύ λίγες και τώρα που αποκαθίσταται η κανονικότητα στη λειτουργία της οικονομίας
και ελπίζουμε η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο, μπορούμε να έχουμε μια πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων , βέβαια μέσα σε σύγχρονες αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν ως επίκεντρο του κοινωνικού κράτους κάθε άνθρωπο στην επικράτεια, κάθε πολίτη και όχι απλά και μόνο τον εργαζόμενο γιατί υπάρχουν οι νέοι που δεν έχουν ενταχθεί,, οι άνεργοι , οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι. Άρα οι επιδιώξεις του ευρωπαϊκου κοινωνικού κράτους είναι ευρύτερες», ανάφερε στη «Θ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το