Τοπικά

“O Δήμος Βόλου μέγας απών στη χρηματοδότηση της μελέτης για τους θανάτους από καρκίνο”

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση για τη συνέχιση της μελέτης νοσηρότητας και θνησιμότητας  στην πόλη του Βόλου υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και, παρότι η έρευνα δεν έχει καμία σχέση με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, τα μέλη της επιτροπής καλούν την κυβέρνηση να άρει την άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης στο μέλλον. Η Επιτροπή επικρίνει τη δημοτική αρχή Βόλου για την απουσία της από την οργάνωση και χρηματοδότηση της μελέτης τονίζοντας ότι θα πρέπει “να ξυπνήσει και να χρηματοδοτήσει μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας άμεσα τη δεύτερη φάση της έρευνας που θα καταδείξει τα γενεσιουργά αίτια της αύξησης των καρκίνων στον Βόλο”.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών:

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την ερευνητική ομάδα που δούλεψε για την εξαγωγή των χρήσιμων συμπερασμάτων που ανακοινώθηκαν χθες σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που μετά από την πίεση των πολιτών χρηματοδότησε την έρευνα. Μέγας απών στην οργάνωση και στη χρηματοδότηση της μελέτης των θανάτων από καρκίνο στην πόλη μας ο Δήμος Βόλου. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η παρούσα έρευνα δεν θα είχε χρηματοδοτηθεί και δεν θα είχε γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο αν δεν υπήρχε η πίεση των πολιτών.
Όσον αφορά στα συμπεράσματα της έρευνας διαπιστώσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι η περιοχή μας παρουσιάζει αυξητικούς δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνων και χρόνιων ασθενειών.
Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του ήπατος είναι 300% πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, 45% του οισοφάγου και 400% τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ αυξητικές είναι οι τάσεις για τον καρκίνο του αναπνευστικού καθώς και τα καρδιαγγειακά. Για τα τελευταία μάλιστα αναφέρθηκε ότι συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και δη με τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία εργοστασίων, καυστήρων και τζακιών.

Τα αίτια δεν εξετάσθηκαν σε αυτό το πρώτο στάδιο της έρευνας. Ωστόσο, παρουσιάστηκε μόνο το σύνδρομο του αλκοολισμού, ως πιθανή αιτία αύξησης του καρκίνου του ήπατος, ενώ δε μελετήθηκαν άλλοι περιβαλλοντικοί ή κοινωνικοί παράγοντες, γεγονός που, όπως διαπιστώσαμε στα σχετικά δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου, υπεύθυνος της έρευνας διευκρίνισε μετά από σχετική μας ερώτηση ότι απλά είχαν στοιχεία έτοιμα μόνο για το σύνδρομο αλκοολισμού από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και τους ήταν πιο εύκολο να τα μελετήσουν, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας, δηλαδή για την αύξηση καρκίνου του ήπατος στη Μαγνησία δεν ευθύνεται μόνο η αύξηση της χρήσης του αλκοόλ. Επομένως, σε δεύτερη φάση θα πρέπει να μελετηθούν και άλλες παράμετροι, όπως η διατροφή.
Ακολούθησε ερώτησή μας αν οι διοξίνες, που το 2007 εκλύθηκαν στη Β΄ΒΙΠΕ Βόλου και εκπέμπονται σήμερα στον Βόλο από την καύση σκουπιδιών από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία, που ως γνωστόν περνούν μέσα από την τροφική αλυσίδα και συσσωρεύονται αθροιστικά στους λιπώδεις ιστούς των οργανισμών μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των καρκίνων οισοφάγου, ήπατος και γενικά του πεπτικού, που σχετίζεται με τη διατροφή. Η απάντηση που έδωσε ο καθηγητής ήταν ΝΑΙ, οι διοξίνες ευθύνονται για την αύξηση του καρκίνου, χωρίς να είναι βέβαια ο πρωτεύον παράγοντας. Όμως, γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του ήπατος στον οργανισμό είναι να αποτοξινώνει όλες τις δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό, όπως αλκοόλ, φάρμακα και ρύπους. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο ξένες επιδημιολογικές μελέτες όσο και την εμπειρία και επιστημονική γνώση που μας μετέφεραν οι καθηγητές που επισκέφθηκαν το Βόλο τον τελευταίο χρόνο από Ν. Υόρκη και Μεξικό για αύξηση του καρκίνου του ήπατος, ως πολίτες που ανησυχούμε, δεν εφησυχάζουμε και ενημερωνόμαστε, οφείλουμε να στηρίξουμε το επιχείρημά μας για την αρχή της ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ και να μην επιτρέψουμε την καύση σκουπιδιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα αποτελέσματα να είναι ακόμα πιο δυσοίωνα στην επόμενη επιδημιολογική μελέτη που θα διεξαχθεί.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου θα ήθελε να διασαφηνίσει λοιπόν σε όλους τους πολίτες ότι η έρευνα που παρουσιάστηκε αφορά στο παρελθόν και δεν έχει καμία σχέση με το μεγάλο θέμα της καύσης των σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge. Η καύση σκουπιδιών ξεκίνησε το 2015. Τα αποτελέσματά και οι συνέπειές της αν το επιτρέψουμε να συνεχιστεί θα φανούν μετά από 15 χρόνια.
Διερωτόμαστε όμως. Στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον του Βόλου, με αυξημένα πολλά είδη καρκίνων, ποια θα είναι η κατάσταση μετά από 15 χρόνια από την έκλυση των καρκινογόνων
διοξινών και βαρέων μετάλλων από την καύση σκουπιδιών; Καλούμε την Κυβέρνηση με βάση τη θεμελιώδη Αρχή της Προφύλαξης, εδώ και τώρα, να άρει την άδεια της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια δεδομένης της άσχημης περιβαλλοντικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πόλη μας και της γειτνίασης του εργοστασίου, για να μην γίνει ο καρκίνος το ίδιο συχνός με το συνάχι. Επίσης, καλούμε τον Δημοτική Αρχή Βόλου να ξυπνήσει και να χρηματοδοτήσει μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας άμεσα τη δεύτερη φάση της έρευνας που θα καταδείξει τα γενεσιουργά αίτια της αύξησης των καρκίνων στον Βόλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το