Τοπικά

“Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό πρέπει να είναι διαρκής”

Kοινή ανακοίνωση εξέδωσαν για την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές του κόμματος Αλ.Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου:

«Στις 19 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την πόλη μας.
Είναι η επέτειος μιας μέρας που σηματοδοτεί την ήττα του ναζισμού και των ντόπιων συνεργατών του.
Είναι η μέρα που τιμάμε τους αγώνες των δημοκρατικών πολιτών της Μαγνησίας εκείνης της εποχής.
Των ανθρώπων που είχαν το σθένος να αγωνιστούν με κάθε μέσον που διέθεταν για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Όλων εκείνων που είχαν την γενναιότητα να παλέψουν σε πόλεις και χωριά για το διώξιμο των κατακτητών και την απελευθέρωση του λαού μας.
Των γυναικών, των ανδρών και των νέων που οργανώθηκαν μαζικά στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και την Εθνική Αλληλεγγύη, διώχνοντας τους ναζί και δημιουργώντας στα μέρη που απελευθέρωσαν, θεσμούς αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας μέσα από πρωτοπόρες διαδικασίες αυτοδιοίκησης.
Σήμερα, δυστυχώς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σηκώνουν και πάλι κεφάλι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού.
Στην χώρα μας αυτό εκφράζεται με την παρουσία μιας ανοιχτά νεοναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων ακροδεξιών σχηματισμών
Πριν λίγες μέρες η καταδίκη των εγκληματιών της ΧΑ ήταν το επιστέγασμα της κινητοποίησης του δημοκρατικού κόσμου ενάντια στη δολοφονική της δράση. Ταυτόχρονα, ήταν μια σημαντική νίκη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Η απειλή όμως δεν εξαλείφθηκε, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και στο φασισμό, η πάλη για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας πρέπει να είναι διαρκής
Χρειάζεται και πάλι, όπως και τότε, ένα μαζικό, λαϊκό κίνημα με στόχους την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Ένα κίνημα που θα δώσει στους νοσταλγούς του ναζισμού μια απάντηση παρόμοια με αυτή που έδωσαν οι γονείς, γιαγιάδες και οι παππούδες μας, τις θυσίες και τον αγώνα των οποίων θυμόμαστε και τιμάμε με την αφορμή της σημερινής επετείου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το