Τοπικά

“Ναί” από τη Σύγκλητο στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

«Ναι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του τοπικού Ακαδημαϊκού ιδρύματος με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ψήφισαν χθες κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη της Συγκλήτου τονίζοντας πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια η Σύγκλητος θα καταθέσει νέες προτάσεις στο υπουργείο, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας στον Βόλο, αλλά και η στελέχωση του ιδρύματος με επιπλέον 130 θέσεις καθηγητών για την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2020.
Για το θέμα της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ακούστηκαν όλες οι θέσεις των σχολών και των Τμημάτων. Το Πανεπιστήμιο θα καταθέσει την πρότασή του ολοκληρωμένη στο υπουργείο Παιδείας σε μια τελευταία ευκαιρία να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματά του.
Το νομοσχέδιο για τη συνένωση παρουσιάστηκε πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Παιδείας και η προθεσμία για τη διαβούλευση λήγει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ζήσης Μαμούρης τόνισε πως «η σύγκλητος ψήφισε «ναι» στο νέο νομοσχέδιο εκτιμώντας πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Μετά από έξι ώρες εποικοδομητικής και γόνιμης συζήτησης και στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο της συνένωσης των τριών ιδρυμάτων η Σύγκλητος αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, 23 προς πέντε, ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θέλει να διεκδικήσει μια δυναμική θέση στον νέο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, όπως αυτός διαμορφώνεται. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος αναδιαμόρφωσης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην αρχή που πρέπει να διέπει τη νέα αρχιτεκτονική των ΑΕΙ που είναι η παροχή υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, η Σύγκλητος κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας βελτιωτικές προτάσεις οι οποίες οι εξής: Άμεση και γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση με νέα μέλη ΔΕΠ, τουλάχιστον 130 νέες θέσεις για το 2018-2020, αριθμός εισακτέων στα νέα και παλιά τμήματα που να κινείται σε λογικά επίπεδα και να συμφωνεί με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα, υιοθέτηση της πρότασης της Ιατρικής να μετασχηματιστεί σε μονοθεματική σχολή, να ικανοποιηθούν διάφορα θεσμικά θέματα που αφορούν στη μετάβαση μελών ΔΕΠ από το ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατάταξη των ΕΔΙΠ και ένταξή τους στη βαθμίδα του λέκτορα, ίδρυση τμήματος ψυχολογίας στον Βόλο, ίδρυση πειραματικών σχολείων, η έδρα της οικονομικής σχολής να βρίσκεται στον Βόλο, «όχι» στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από τα γενικά τμήματα και δυνατότητα ίδρυσης και άλλων ινστιτούτων, όπως και πειραματικών σχολείων.

Ο κ. Μαμούρης ανέφερε πως « στη συνεδρίαση της Συγκλήτου συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε ήρεμο τόνο και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις.
Η Σχολή Επιστημών υγείας εξέδωσε ψήφισμα για το νέο νομοσχέδιο. Η Σχολή περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή την Ιατρική, την Κτηνιατρική και τη Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία, ενώ με το νομοσχέδιο θα έχει και τα Τμήματα Νοσηλευτικής, Σχολής Δημόσιας Υγείας και φυσικοθεραπείας.
Στο ψήφισμα της Σχολής που ανέγνωσε ο κοσμήτορας κ. Ιωάννης Στεφανίδης αναφέρεται πως η Κοσμητεία είναι αντίθετη στην πολυδιάσπαση της σχολής Επιστημών της Υγείας υπερθεματίζοντας την ανάγκη του γεωγραφικού συμμαζέματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε περίπτωση που ιδρυθεί τμήμα Δημόσια Υγείας ή όπως οψίμως μετονομάστηκε Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας η έδρα του θα πρέπει να είναι στη Λάρισα, γιατί στην εκεί εδρεύει το τμήμα Ιατρικής και το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και έχει νευραλγική γεωγραφική θέση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς προσφέρει τις μικρότερες μετακινήσεις. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας θα μπορούσε εναλλακτικά να ενταχθεί στο ΤΕΦΑΑ. Γενικά το σχέδιο συγχώνευσης των τριών Ιδρυμάτων δεν φαίνεται να διέπεται από επαρκή ακαδημαϊκή βάση και από πραγματικά ανοικτή και ώριμη διαβούλευση τόσο εντός όσο και εκτός των εμπλεκομένων φορέων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το