Τοπικά

“Να σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών κοντά σε σχολεία και μέσα σε κατοικημένες περιοχές”

Nα σταματήσει η τοποθέτηση κεραιών κοντά σε σχολεία και μέσα σε κατοικημένες περιοχές ζητά η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ με αφορμή τις αντιδράσεις για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Κύπρου. Προσθέτει επίσης πως πρέπει να ξηλωθούν οι κεραίες που ήδη λειτουργούν και καλεί τους πολίτες να διεκδικήσουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου.
Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ:

«Η τοποθέτηση ακόμη μια κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της οδού Κύπρου, σε «απόσταση αναπνοής» από σχολικές μονάδες και ιδιαίτερα από το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου αποδεικνύει την προσήλωση και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κινητής τηλεφωνίας.
Οι εταιρείες αυτές αξιοποιώντας το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο, που διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση, έχουν αποθρασυνθεί. Αυτό προβλέπει διαδικασίες – «εξπρές» για την αδειοδότηση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν προβλέπει ασφαλείς αποστάσεις εγκατάστασης των κεραιών από κατοικημένες περιοχές. Ο όποιος έλεγχος της ακτινοβολίας εξαντλείται με τυχαίες δειγματοληπτικές μετρήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο 20% μόνο των εγκατεστημένων κεραιών ή σε ελέγχους κατόπιν καταγγελίας.

Εξάλλου τα όρια που έχουν θέσει η Ε.Ε. και οι αστικές κυβερνήσεις για την ασφαλή έκθεση του κοινού (όρια επικινδυνότητας) είναι επιστημονικά αμφισβητήσιμα. Όπως και στην περίπτωση της ΑΓΕΤ – LAFARGE για την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών, τα όρια που θέτουν αφορούν, όχι την προστασία των υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά την «την προφύλαξη» των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών. Η κατάσταση αυτή έχει αποτέλεσμα το κέντρο του Βόλου να έχει μετατραπεί σε «πάρκο» κεραιών κινητής τηλεφωνίας, υποβάλλοντας τους κατοίκους του Βόλου σε ένα επικίνδυνο πλέγμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ κεραίες διαρκώς ξεφυτρώνουν στις γειτονιές ανάμεσα σε σπίτια και σε σχολεία.

Η δημοτική Αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ως όφειλαν, για να τους αποδοθούν οι σχετικές αρμοδιότητες ελέγχου και αδειοδότησης, αποποιούνται τις ευθύνες τους, «κρύβονται» πίσω από το νόμο, συντάσσονται μ΄ αυτόν τον τρόπο με τα συμφέροντα των μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες. Είναι στην «ίδια όχθη» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα, που πατάει στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, αδιαφορώντας ακόμη και στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους για να σταματήσουν την τοποθέτηση κεραιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να απαιτήσουν το «ξήλωμα» αυτών που ήδη λειτουργούν. Τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να διεκδικήσουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου, να βάλουν φρένο στην ασυδοσία των πολυεθνικών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το