Τοπικά

“Να μείνουμε ψύχραιμοι με τον κορωνοϊό” συμβουλεύει ο Βολιώτης καθηγητής μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας

Τα μέλη της ελληνικής ιατρικής κοινότητας παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του κορωνοϊού 2019-nCoV, που εξελίσσεται σε σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Εντούτοις, ο Βολιώτης καθηγητής μικροβιολογίας κ. Σπύρος Πουρνάρας εμφανίζεται καθησυχαστικός, ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει να σημειώσει ότι ο υγειονομικός μηχανισμός της χώρας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο 50χρονος επιστήμονας, ο οποίος διδάσκει μικροβιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2016 κατέχει τη θέση του διευθυντή στο εργαστήριο κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπως και του προέδρου στην επιτροπή λοιμώξεων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κατέστησε σαφές ότι η εκτίμηση κινδύνου στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
«Παίρνουμε μέτρα εξαιρετικής βαρύτητας, για να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο και την ανασφάλεια που έχουμε», είπε ο κ. Πουρνάρας, που πρόσθεσε: «Άλλωστε, δεν έχουμε παρά ενάμιση μήνα που γνωρίζουμε για τη νόσο, η οποία είναι παρόμοια με τη γρίπη. Σίγουρα πάντως δεν μιλάμε για κάτι κοσμοϊστορικό, που θα αλλάξει τη ζωή της ανθρωπότητας για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο κ. Σπύρος Πουρνάρας δίνει μεγάλη βάση στη διατήρηση της ψυχραιμίας από πλευράς του κόσμου: «Καλό είναι να ακούμε ακριβώς τι λένε οι ειδικοί. Δεν έχουν νόημα περισσότερα μέτρα από αυτά που προτείνουν οι αρχές. Σαφώς και πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αλλά το βασικό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι, όσο η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από τον βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της νόσου στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, πάντως, στα εκατό πιθανά κρούσματα, ένας θα έχει νοσήσει πραγματικά. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη βάση στην επιδημιολογική συσχέτιση. Για παράδειγμα, να μην έχει πάει κάποιος στην Κίνα ή να μην έρθει σε επαφή με περιστατικό. Εάν πανικοβαλλόμαστε συνέχεια, θα γίνουν λάθη και θα προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουμε ψάξει δέκα-δεκαπέντε ύποπτα κρούσματα, αλλά όλα ήταν «καθαρά». Στον συγκεκριμένο κορωνοϊό η θνητότητα κυμαίνεται στο 2%. Στις πιο μικρές ηλικίες βαίνει μειούμενη. Το ποσοστό πέφτει στο 0,2%. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα».

Η συμβουλή του καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής: «Πλένουμε τα χέρια μας καλά. Δεν βάζουμε τα χέρια μας σε μάτια, στόμα, μύτη, όταν είμαστε εκτός σπιτιού. Δεν βήχουμε και δεν φτερνιζόμαστε στον αέρα. Πάντοτε σε χαρτομάντηλο κι εάν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε το μανίκι μας, ενώ στην περίπτωση που κάποιος είναι εμπύρετος, μένει στο σπίτι. Δεν βγαίνει έξω και δεν πλησιάζει άλλους, αν δεν είναι απαραίτητο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το