Άρθρα

“Να γίνει ο Βόλος ξανά μια πόλη του πολιτισμού”

του Δημήτρη Κουτσού*

Η οικονομική κρίση ώθησε τους Έλληνες να αναζητήσουν την ταυτότητά τους, να αντλήσουν δύναμη και προοπτική μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, να ανακαλύψουν ξανά την ιστορία και την αυτοσυνειδησία του εντρυφώντας στην πολιτιστική εξέλιξη. Όλα αυτά όμως αλλού, όχι στον Βόλο.
Ο Βόλος φημιζόταν ανέκαθεν για τον πολιτισμό του, την πλούσια πνευματική του παράδοση, την ανάδειξη προσωπικοτήτων σε διάφορους τομείς της τέχνης που μεσουρανούσαν και μεσουρανούν στο διεθνές στερέωμα. Ωστόσο ο πολιτισμός, ο πλέον ζωτικός χώρος καλλιέργειας αξιών, τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε από μια Δημοτική Αρχή που απέδειξε ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτόν τον τομέα. Και είναι κρίμα, γιατί την ίδια περίοδο άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα επένδυσαν στην πολιτιστική παραγωγή, στην πραγματοποίηση φεστιβάλ και στην εμβάθυνση των παραδοσιακών αξιών.

Εδώ αντίθετα κυριάρχησε η μαζική διασκέδαση. Δεν είναι άσχημο κι αυτό. Η διασκέδαση είναι απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους, ειδικά μέσα τις δυσκολίες της καθημερινότητας που περνάμε. Όμως η παραγωγή πολιτισμού είναι κάτι πολύ διαφορετικό, πιο ουσιώδες και διαχρονικό.
Θα αναρωτηθεί κάποιος: Δηλαδή, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά για την παρούσα Δημοτική Αρχή απλώς δεν είναι προτεραιότητες. Γιατί δεν έχει την ευαισθησία και την ανησυχία του πολιτισμικού γίγνεσθαι. Δεν έχει την αντίληψη της ιστορίας ούτε των δυνατοτήτων της τέχνης. Γιατί όλα αυτά της είναι αδιάφορα. Παράδειγμα, τα γλυπτά στο πάρκο του Αναύρου, τα οποία, πέρα από τους βανδαλισμούς που υφίστανται, καλύπτονται και από τις τέντες των καταστημάτων, σε μια πλήρη απαξίωση με την ανοχή και αδιαφορία του Δήμου. Ή η Αργώ, που έχει υποβαθμιστεί σε χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό.

Ο Βόλος πρέπει και μπορεί να γίνει ξανά κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως ήταν παλαιότερα, μέσα από τα θεματικά φεστιβάλ, τα μουσικά αφιερώματα στην ελληνική και ξένη μουσική, τις θεατρικές παραστάσεις, τη δημιουργία γεγονότων, εικαστικών και μουσικών, τη συνεργασία με τους αξιόλογους συλλόγους και φορείς που αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελούν τις μοναδικές νησίδες παραγωγής πολιτισμού στην πόλη μας.
Οι αδελφοποιήσεις της πόλης μας και των κωμοπόλεων της περιοχής μας με άλλες πόλεις, αλλά και φορέων του Δήμου μας με αντίστοιχους φορείς άλλων πόλεων, μια δραστηριότητα που έχει ατονήσει εντελώς, μπορούν να εμπλουτίσουν και να διευρύνουν τις πολιτιστικές μας εμπειρίες μέσω ανταλλαγών καλλιεργώντας το πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας και δημιουργώντας ένα δίκτυο.

Έχουμε πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που διαπρέπει στον πολιτισμό και την τέχνη, εντός και εκτός Ελλάδας, και το οποίο μένει αναξιοποίητο. Για να μην αναφερθούμε στον παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος παραμένει και αυτός εδώ και χρόνια ένα αναξιοποίητο κεφάλαιο για τον τόπο μας.
Παλαιότερα είχα την τιμή να ασχοληθώ επισταμένως με τα θέματα του πολιτισμού. Μέσα από τις δομές του Δήμου συνεχίσαμε τότε ένα πολύ σπουδαίο πολιτιστικό έργο σε όλα τα επίπεδα με συνεργασίες και φιλοξενίες προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης αλλά και με αξιοποίηση των ταλέντων του τόπου μας. Ο Βόλος είχε μπει στον χάρτη των πολιτιστικών πόλεων, των περιοχών που ενισχύουν την τέχνη αναδεικνύοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς.
Αυτόν τον στόχο για την πόλη, έναν στόχο που επηρεάζει τις αξίες μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την κουλτούρα και την παιδεία μας, πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι, για να τον πετύχουμε. Πρέπει να μπει ξανά η πόλη μας στην πρωτοπορία του πολιτισμού.
Και ο συνδυασμός «Βόλος Έξυπνη Πόλη» με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Βόλου κ. Νάνσυ Καπούλα έχει το σχέδιο και το όραμα για να δώσουμε στον τόπο μας τη νέα πολιτιστική πνοή, για να νιώθουμε ξανά περήφανοι την πόλη μας.

*υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, με τον συνδυασμό «Βόλος Έξυπνη Πόλη», με υποψήφια δήμαρχο τη Νάνσυ Καπούλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το