Τοπικά

“Να εφαρμοστεί αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος” ζητεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Κ.Γουργουλιάνης

Την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με την επιβολή κυρώσεων για όσους δεν τον εφαρμόζουν, ζητεί ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανης, κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Μέλος της πρώτης επιτροπής που είχε συσταθεί για την προώθηση του αντικαπνιστικού νόμου το 2009 αποτελούσε ο κ. Γουργουλιάνης, γνωστός για τον αγώνα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τον περιορισμό, αν όχι την εξαφάνιση αυτής της πολύ βλαβερής συνήθειας.
Η νέα κυβέρνηση μέσα στις άμεσες προτεραιότητές της έθεσε το ζήτημα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ώστε να μην επιβαρύνονται και οι παθητικοί καπνιστές αποστέλλοντας τη σχετική εγκύκλιο στις Περιφέρειες.

«Ο νόμος υπάρχει, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί» τονίζει με νόημα ο κ. Γουργουλιάνης και προσθέτει πως «η ενεργοποίηση ξανά της επιτροπής για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις δεν όσους τον παραβιάζουν».
Υπέρμαχος της σκληρής γραμμής για την εφαρμογή του νόμου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστήμονας εγνωσμένου κύρους υπογραμμίζει πως «το 2009 είχα συμμετάσχει στην πρώτη επιτροπή που συστάθηκε κατά του καπνίσματος. Είχαμε κάνει ενημερώσεις σε Δήμους, Περιφέρειες, στα σχολεία, θέσαμε το πλαίσιο και προχωρούσαμε με πρόγραμμα. Καθώς, όμως περνούσε ο καιρός, διαπίστωνα ότι η πολιτεία, δυσκολευόταν να περάσει και στο πεδίο της εφαρμογής του νομού. Ένιωθα δηλαδή ότι η επιτροπή υπήρχε χωρίς αποτελεσματικό ρόλο και γι’ αυτό αποχώρησα».

Η εφαρμογή του νόμου εμπεριέχει το θέμα του πολιτικού κόστους για τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες, αλλά μπροστά στην υγεία δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιοι υπολογισμοί.
Ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει πως μετά από μια δεκαετία δράσης της επιτροπής κατά του καπνίσματος ο κόσμος είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος για τις συνέπειες του καπνίσματος. Μεσολάβησε και η κρίση και ίσως και αυτό να έπαιξε ρόλο στη μείωση των καπνιστών.
Ο ίδιος συνεργάζεται και με σχολεία στη Θεσσαλία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Και, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη δική μας συνδρομή, το θέμα είναι, τι κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν το παράδειγμα για τους μικρούς μαθητές. Θα πρέπει, δηλαδή να μην καπνίζουν για να αποτελέσουν το καλό πρότυπο.

Τι ξοδεύουμε για το κάπνισμα
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποσά που ξοδεύουν οι Έλληνες για το κάπνισμα παρουσίασε σε δημοσίευμά του το «Έθνος».
Σύμφωνα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες περιόρισαν την αγορά καπνού και τσιγάρων μέσα στην κρίση κατά 20 ευρώ. Ένα χρόνο πριν την κρίση, το 2008, οι Έλληνες ξόδευαν 54,65 ευρώ το μήνα για καπνό και 52, 85 ευρώ για την αγορά τσιγάρων ενώ το 2009 ξόδευαν για καπνό 53,08 ευρώ και για τσιγάρο 50,82 αντίστοιχα. Μια δεκαετία αργότερα τα νοικοκυριά ξοδεύουν 37,42 ευρώ για την αγορά καπνού και 29,94 ευρώ για τσιγάρα.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Πελοποννήσιοι ξοδεύοντας παρά την κρίση και την αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 44,5 ευρώ το μήνα, τα περισσότερα από κάθε άλλο νοικοκυριό στην ελληνική περιφέρεια. Οι Θεσσαλοί βρίσκονται αρκετά ψηλά κατέχοντας την τέταρτη θέση ξοδεύοντας 39,46 ευρώ το μήνα Αντίθετα οι κάτοικοι του βόρειου Αιγαίου εμφανίζονται οι πιο εγκρατείς στην επικράτεια ξοδεύοντας το 2017 μόλις 20,74 ευρώ το μήνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το