Άρθρα

“Να δημιουργήσουμε το Βελεστίνο της επόμενης δεκαετίας”

του Χαράλαμπου Πάσχου*

Το Βελεστίνο εδώ και πέντε χρόνια βρέθηκε στο τέλμα της υπανάπτυξης και των χαμένων ευκαιριών παρά τις σημαντικές δυνατότητες που διαθέτει από το παραγωγικό του κεφάλαιο, την πολιτιστική του παράδοση, την κοινωνική δυναμική των ανθρώπων του, την ώθηση που δίνει το πλούσιο ιστορικό παρελθόν.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή αποδείχθηκε ανάξια των προοπτικών που μπορεί να αποκτήσει αυτός ο τόπος. Χωρίς οραματικό σχεδιασμό, χωρίς ένα πλάνο δράσεων και παρεμβάσεων καταδίκασε το Βελεστίνο στον ολισθηρό δρόμο του πισωγυρίσματος.
Είναι ενδεικτικό πως δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε ένα μεγάλο έργο. Όλη η δημιουργική ορμή που είχε παραχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με το πλήθος υλοποιημένων και σχεδιαζόμενων έργων ανακόπηκε ξαφνικά και αδικαιολόγητα από μια δημοτική αρχή που δεν μπορούσε να υλοποιήσει ούτε τα αυτονόητα γιατί δεν ήξερε και δεν ήθελε παρά μόνο επιδόθηκε στην αλαζονεία της εξουσίας. Κοινώς γκρέμισε ό,τι έχτισαν οι προηγούμενοι.

Ο συνδυασμός μας «Όλοι μαζί μπροστά» προήλθε μέσα από την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να αναδειχθούν και να ενεργοποιηθούν οι δημιουργικές και υγιείς δυνάμεις που θα βγάλουν το Βελεστίνο και ευρύτερα τον Δήμο Ρήγα Φεραίου από τον βάλτο των ανύπαρκτων έργων και δράσεων.
Είναι η ίδια η κοινωνία που μας ώθησε να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Ένα μέλλον που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε.
Γιατί έχουμε σχέδιο, ξέρουμε, πώς θα πορευτούμε, με ποια αναπτυξιακά εργαλεία θα δράσουμε και θα τα καταφέρουμε.
Το Βελεστίνο πρέπει να γίνει ξανά η έδρα ενός μεγάλου δήμου, όπως είναι ο Ρήγας Φεραίος. πρέπει να αποκτήσει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά μιας κωμόπολης που θα είναι διοικητικό κέντρο, με έντονη παραγωγική δυναμική προσφέροντας αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες του, από την εκπαίδευση και την υγεία μέχρι την εργασία, το περιβάλλον.

Το Βελεστίνο πρέπει να περάσει στην νέα εποχή, να σχεδιαστεί η κωμόπολη της επόμενης δεκαετίας με νέες εισόδους, με αναβάθμιση του κέντρου του, όπως του πεζόδρομου, με αναδιαμόρφωση του αστικού ιστού για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με εμπλουτισμό του πρασίνου και αξιοποίηση των κτιρίων, με καλύτερη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, με παροχή υπηρεσιών και λειτουργία δομών κοινωνικής πρόνοιας.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» που θα αποτελεί ένα πραγματικό επίκεντρο δράσεων με την προσέλκυση σχολείων, συλλόγων, επισκεπτών και τουριστών. Στην ίδια κατεύθυνση ήρθε η ώρα να ζωντανέψει το Σπίτι του Ρήγα αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο μας εθνεγέρτη.
Παράλληλα έχουμε υποχρέωση να αναβαθμίσουμε τα σχολικά διδακτήρια και να ενισχύσουμε το Κέντρο Υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό, όπως γιατρούς.
Το Βελεστίνο πρέπει να καταστεί συγκοινωνιακός κόμβος, με πλήθος υπηρεσιών και σε αυτό θα βοηθήσει η εγκατάσταση του Εμπορευματικού Κέντρου για το οποίο Περιφέρεια και αρμόδιο υπουργείο δείχνουν να συμφωνούν.

Παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλη την υποδομή του Πανεπιστημίου με το αγρόκτημα και να δημιουργήσουμε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις από κοινού με το Ίδρυμα.
Το Κεφαλόβρυσο, ένας ιστορικός χώρος που αναδεικνύει το αστικό περιβάλλον, πρέπει να αξιοποιηθεί πολλαπλά, και έχουμε τον σχέδιο για να το κάνουμε, ενώ αποτελεί στοίχημα η λειτουργία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων.
Παράλληλα θα εστιάσουμε στην αναβάθμιση και δημιουργία παιδικών χαρών, πάρκων, αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση του Πνευματικού Κέντρου. Όσο για το Εθνικό Στάδιο στόχος μας είναι η δημιουργία σκεπαστής εξέδρα, αλλά και η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών του μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντηρήσεων.
Το Βελεστίνο πρέπει να γίνει ξανά η κοιτίδα πολιτισμού, το επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου μας με έμφαση στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στον τουρισμό.
Τα χρόνια της μιζέριας και της αδράνειας περνούν οριστικά στο παρελθόν και από την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών όλοι μαζί πάμε μπροστά για να κάνουμε ξανά τον τόπο μας ισχυρό και τους δημότες περήφανους που είναι απόγονοι του μεγάλου εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή.

*υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοκ στην Ευρώπη από τις δηλώσεις Τραμπ για Πούτιν – Κι όμως προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Ο Ντοναλντ Τραμπ προκαλεί πάντα με τις δηλώσεις του, όμως αυτη την φορά φαίνεται ότι…

11 Φεβρουαρίου 2024

Σικελός στραγγάλισε δύο από τα τρία του παιδιά και έκαψε ζωντανή τη γυναίκα του

Αποτροπιασμό και σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση της δολοφονίας, από μέρους του Σικελού…

11 Φεβρουαρίου 2024

Τρόμος σε λούνα παρκ όταν δέντρο έπεσε πάνω σε τρενάκι – 14 τραυματίες (βίντεο)

Δέκα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα, οι δύο εξ αυτών σοβαρά, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω…

11 Φεβρουαρίου 2024

Βίντεο: Επίθεση δέχθηκε δημοσιογράφος μετά το συλλαλητήριο κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Ο δημοσιογράφος του Ekklisia Online, Ανδρέας Καραγιάννης, μετά τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν…

11 Φεβρουαρίου 2024

Το ΤΟΜΥ Νέας Αγχιάλου πηγαίνει … στο Γυμνάσιο

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024  επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου εκπρόσωποι του ΤΟΜΥ Νέας Αγχιάλου…

11 Φεβρουαρίου 2024

Τσερνόμπιλ: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν αντίσταση στον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά…

11 Φεβρουαρίου 2024