Τοπικά

“Nα ανοίξουν τα καταστήματα” – Έντονες αντιδράσεις Εμπορικού Συλλόγου, Επιμελητηρίου, ΟΕΒΕΜ για το click away

Αγανάκτηση και απογοήτευση προκαλούν στον εμπορικό κόσμο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής με τη μέθοδο του προκαθορισμένου ραντεβού με προαγορά (click away) αποκλειστικά και μόνο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία δεν διαθέτει e-shop και ασύρματο μηχάνημα pos για να «χτυπά» αποδείξεις στην είσοδο του καταστήματος . Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να ανοίξει τις εμπορικές επιχειρήσεις με υγειονομικούς κανόνες και μέτρα ασφαλείας και καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε διαφορετική περίπτωση διαμηνύει πως θα βρουν τον εμπορικό σύλλογο μπροστά τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, ενώ σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αριστοτέλη Μπασδάνη που δήλωσε πως η αναστολή του λιανεμπορίου σε ολόκληρη την Επικράτεια και η λειτουργία του μόνο μέσω click away, τους μόνους που εξυπηρετεί, είναι τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων που ήδη, τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνται μέσω e-shop.
«Δέκα χρόνια μνημονίων και ένας περίπου χρόνος υπολειτουργίας της αγοράς το μόνο που θα αυξήσει είναι τα λουκέτα και τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.
Η μόνη ελπίδα για ορισμένους ώστε να σταθούν στο παιχνίδι της επιχειρηματικότητας ήταν η αγορά των Χριστουγέννων. Με κλειστά τα μαγαζιά, η ζημία είναι ανεπανόρθωτη και οι απώλειες που θα μετρήσει ο επιχειρηματικός κόσμος στη συνέχεια τεράστιες.
Όλα δείχνουν ότι ούτε σχέδιο αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας υπήρξε – αλλά το κυριότερο – ούτε και κάποιος σοβαρός προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να προβλεφθεί το τσουνάμι της οικονομικής καταστροφής που θα παρασύρει όλους στο διάβα του.
Καλούμε τόσο τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας, όσο και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, έστω και την ύστατη στιγμή να πάρουν θέση και να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή που έρχεται.
Θα πρέπει οι αρμόδιοι και οι λαμβάνοντες τις κρατικές αποφάσεις να συνειδητοποιήσουν ότι τα θύματα της πανδημίας δεν είναι μόνο όσες ανθρώπινες απώλειες καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ στα δελτία των 6, αλλά και οι χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις που τινάσσονται κατά την περίοδο των εορτών στον αέρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», αναφέρει, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

«Ταφόπλακα»
Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου με τη μέθοδο «click away», πολλοί έμποροι που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, «επαναστάτησαν» καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών.

Δυστυχώς , οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται για ακόμη μια φορά χτυπήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού όλοι οι κλάδοι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και δεν εμπορεύονται ίδιου είδους προϊόντα. Γι’ αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για πρακτικές που ευνοούν το συμφέρον των λίγων και αποκλείουν μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρήσεων από τον πενιχρό πλέον τζίρο της αγοράς.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου κάλεσε έκτακτη διευρυμένη διοικητική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Χρυσοχόων συνυπογράφοντας την ακόλουθη επιστολή προς το γραφείο του πρωθυπουργού, κ Μητσοτάκη Κ., τους υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη Αδ. και Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, τον γεν. γραμματέα Οικονομικής πολιτικής, κ. Τριαντόπουλο Χρ., τους βουλευτές Μαγνησίας, την ΕΣΕΕ και την ΟΕΜΕΘ ζητώντας την άρση της εμπορικής πρακτικής «click away» και την ενίσχυση της μικρής επιχείρησης με «γενναία» μέτρα στήριξης.
«Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν δίνεται προτεραιότητα στήριξης στις μικρές επιχειρήσεις, που μετά βίας αγωνίζονται να κρατηθούν οικονομικά ζωντανές όπως και οι επιχειρηματίες σε ψυχική και πνευματική νηφαλιότητα.
Η αναστολή λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου άφησε μεγάλο κενό εκμετάλλευσης των υπεραγορών να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ώρα που η χώρα θα ρημάξει από το λουκέτο των μικρών επιχειρήσεων, από τις οποίες θα απαιτήσει το κράτος οικονομικές εισφορές από ταμεία άδεια.
Η τακτική αποδυνάμωσης του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία θα είναι σύντομα ορατή, εφόσον επιτρέψατε καταστήματα μεγάλων συμφερόντων, πολυκαταστήματα και υπεραγορές να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Εξίσου σημαντικό ατόπημα της κυβέρνησης, για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου , όπως και τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα έχουν απευθυνθεί εγγράφως στους αρμόδιους υπουργούς, είναι η παρωδία του συστήματος click away, το οποίο δεν έχει πεδίο εφαρμογής και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών όσο και στην ενίσχυση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Κι αυτό είναι ευνόητο όταν μόλις το 15% της τοπικής αγοράς διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να παραγκωνίζεται και να υποβαθμίζεται.
Ακόμη, επισημαίνεται η πρόδηλη εύνοια προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, κυρίως των supermarket, στις οποίες επετράπη η πώληση επιλεγμένων αγαθών μεγάλης διάρκειας, την ώρα που απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων των αντίστοιχων ΚΑΔ.
Επιπλέον, το πρόσφατο γεγονός πώλησης λιανικών ειδών από μεγάλα καταστήματα με το πρόσχημα χονδρικής πώλησης και συνωστισμού των πελατών, για το οποίο οι φορείς – με επιείκεια θα χαρακτηριζόταν ότι – εθελοτυφλούν.

Σκοπός του Εμπορικού Συλλόγου μας είναι να διαφυλάξει το εμπόριο ακμαίο και δυνατό, να στηρίξει τους συναδέλφους εμπόρους, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενούς μας, τους συνεργάτες μας, το ίδιο καλούμε από τη θέση σας να κάνετε κι εσείς. Ακόμη κι αν ανακοινωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, δυστυχώς η βιωσιμότητα της μικρής επιχείρησης είναι επισφαλής, καθώς ο Δεκέμβρης, ο πιο παραγωγικός κι εμπορικός μήνας του έτους έχει χαθεί. Η κραυγή αγωνίας για το μέλλον μας είναι ηχηρή και ευελπιστούμε ότι τα δίκαια αιτήματά μας για «γενναία» μέτρα στήριξης, για χρηματοδοτήσεις μη επιστρεπτέες και ενίσχυση της ρευστότητας θα εισακουστούν.

Πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος και σας ζητούμε να αρθεί άμεσα η απόφαση εφαρμογής της «click away» πώλησης δίνοντας το αίσθημα ισότητας σε μια ελεύθερη αγορά, όχι ενδυνάμωσης θεσμού ολιγοπωλίου. Ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο είμαστε στη διάθεση των Υπουργών σας για ενημέρωση και συζήτηση για την επόμενη μέρα της λειτουργίας της αγοράς εντός της υγειονομικής κρίσης», αναφέρει η επιστολή στον πρωθυπουργό.

ΟΕΒΕΜ: Αναλάβετε τις ευθύνες σας
Η ΟΕΒΕΜ έχει δηλώσει την κάθετα αντίθετη γνώμη της για αυτή τη μέθοδο από τις πρώτες κιόλας ανακοινώσεις του Νοεμβρίου και έχει εκφράσει τη θέση της σε όλους τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας για αυτό το φλέγον ζήτημα.
Μετά και τις επίσημες υπουργικές ανακοινώσεις, το προεδρείο τονίζει ότι «ήδη έχει χαθεί χρόνος και μάλιστα πολύτιμος, τη στιγμή που η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει, δηλαδή χάνεται η περίοδος με τον μεγαλύτερο τζίρο για τον εμπορικό κόσμο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατή η λειτουργία καταστημάτων λιανικής με τη μέθοδο του «click away». Οι μικρομεσαίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα για να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Θα βγουν τα προϊόντα στον δρόμο; Ο κόσμος θα στέκεται σε μια ουρά πεζοδρομίου; Θα είναι ανθρώπινη αυτή η εικόνα; Οι λέξεις «δοκιμάζω», «φοράω», «προβάρω» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αγορές ειδών λιανικής, ειδικά με τα υποδήματα και τα ενδύματα. Δεν πρόκειται να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο τα καταστήματα λιανικής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ.
Όπως τονίζεται, ήδη μετά από δέκα χρόνια κρίσης, ο εμπορικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται για ακόμα μία φορά, με κλειστά ταμεία και έξοδα που «τρέχουν». «Μέσα σε αυτό τον κόσμο υπάρχει πλήθος επαγγελματιών που προσπαθούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους (π.χ. ασφαλιστικές, φορολογικές κ.τ.λ.), έσοδα δηλαδή που εισπράττει το Κράτος. Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσει η Πολιτεία για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών; Με την εφαρμογή μιας μεθόδου εντελώς νέας, άγνωστης και ανεφάρμοστης για τους Μικρομεσαίους; Αυτές οι τακτικές μόνο σε αδιέξοδο μπορούν να οδηγήσουν. Την επόμενη μέρα οι Μικρομεσαίοι θα έχουν αφανιστεί και η επιβίωση των οικογενειών τους θα είναι αβέβαιη. Ο δείκτης φτώχειας και ανεργίας θα εκτοξευθούν».

Η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ ζητεί να παγώσουν οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές τώρα, να παγώσει η καταβολή ενοικίου, να διαγραφούν οφειλές της περιόδου του lockdown.«Στηρίξτε τους Μικρομεσαίους τώρα. Ανοίξτε τις επιχειρήσεις και επιβάλλετε κανόνες υγειονομικούς και μέτρα ασφαλείας. Μην ενισχύετε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μην κλείνετε οριστικά τους Μικρομεσαίους», είναι το μήνυμα απόγνωσης που στέλνει το προεδρείο της ΟΕΒΕΜ, καλώντας τους κυβερνητικούς βουλευτές του Ν. Μαγνησίας να αναλάβουν τις ευθύνες. Σε διαφορετική περίπτωση διαμηνύουν πως θα βρουν τον εμπορικό κόσμο μπροστά τους.
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε με τη σειρά του Αναφορά διαβιβάζοντας την Επιστολή – Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) στην οποία επισημαίνεται η απογοήτευση και η αντίθεση του εμπορικού κόσμου μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής με τη μέθοδο του click away αποκλειστικά και μόνο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κοπή πίτας του Συλλόγου Ζαγοριανών «Η Ζαγορά»

Ο Σύλλογος Ζαγοριανών Βόλου προσκαλεί στον ετήσιο χορό για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ερωτήσεις Κ. Γαργάλα και Στ. Λημνιού προς τη ΔΕΥΑΜΒ

Eρωτήσεις προς τη ΔΕΥΑΜΒ κατέθεσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Κώστας Γαργάλας και Στέλιος Λημνιός.…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ξεσήκωσαν τη Λάρισα με κορναρίσματα οι διαμαρτυρόμενοι μελισσοκόμοι – Χάθηκαν 17 χιλιάδες κυψέλες στο νομό

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας έλαβε χώρα σήμερα το πρωί της Πέμπτης από τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους της…

1 Φεβρουαρίου 2024

Τώρα:Πορεία φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια-photos

Σε εξέλιξη αυτή την νέα πορεία φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στον Βόλο

1 Φεβρουαρίου 2024

Εννέα τραυματίες από επίθεση με καυστική ουσία

Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τραυματίστηκαν χθες, Τετάρτη, σε περιστατικό με «καυστική ουσία»…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ιδρύονται περισσότερα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια-Λύκεια – Δείτε στη Θεσσαλία

Την ίδρυση νέων Πρότυπων και Πειραματικών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, διευρύνοντας…

1 Φεβρουαρίου 2024