Τοπικά

“Να ανοίξει άμεσα η εστίαση για αποφυγή συνωστισμού” – Για ελάχιστα κρούσματα στα μέσα Ιουλίου μιλά ο Κ. Γουργουλιάνης

Την άποψη πως τα καταστήματα στην εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα, δηλαδή νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, προκειμένου να μη συνωστίζονται οι νέοι και ευρύτερα οι πολίτες σε κοινόχρηστους χώρους με τον κίνδυνο της διασποράς του ιού να υπάρχει, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr ανέφερε πως «θα πρέπει οι καφετέριες και τα καταστήματα της εστίασης να ανοίξουν νωρίτερα, γιατί λόγω της ζέστης ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες και την ύπαιθρο και θα πρέπει κάπου να κάθεται. Διαφορετικά θα συνωστίζεται, ο ένας πάνω στον άλλο, σε χώρους που προσφέρουν καφέ στο χέρι. Συνεπώς θα έλεγα ότι τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίξουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Άλλωστε θα λειτουργούν οργανωμένα με τα μέτρα προφύλαξης που χρειάζονται για τη μη διασπορά του ιού. Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να κριθούν τα μέτρα από την άρση των περιοριστικών μέτρων και να περάσουν περίπου δέκα μέρες από τις 4 Μαΐου».
Για το πρόωρο καλοκαιράκι των ημερών με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο πρώην πρύτανης επισήμανε πως «ο ζεστός καιρός των ημερών είναι «σύμμαχός» μας. Ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός δεν ζει σε θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου και έχει αποδειχθεί ότι στη ζέστη η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού μειώνεται κατά πολύ».
Για την εξέλιξη της πανδημίας από δω και πέρα ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως «υπάρχουν επιστημονικά μοντέλα που μιλούν για σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα. Άποψή μου, βάσει και των μοντέλων, είναι πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου ο ιός στην Ελλάδα θα έχει ατονήσει ιδιαίτερα, θα καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα, ενώ σε διεθνές επίπεδο αυτό θα έχει συμβεί μέχρι τέλη του χρόνου».

Ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους
Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως «έχουμε πλέον με βάση τα επιστημονικά δεδομένα μια σαφή εικόνα για τη μετάδοση του ιού. Έτσι μολύνονται περισσότερο αυτοί που συνωστίζονται για αρκετή ώρα σε κλειστούς χώρους. Σε ανοικτούς χώρους και με απόσταση ασφαλείας δεν κολλάει εύκολα κάποιος. Επομένως είναι σημαντικό να βρίσκεται ο κόσμος έξω και να μην συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους».
Και συμπλήρωσε πως « Ήδη διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφεται μείωση της διασποράς του ιού. Πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός, προκαλώντας μόνο κάποια αραιά και πιο ήπια κρούσματα, με αποτέλεσμα σε λίγους μήνες να περιοριστεί. Και αυτό είναι το καλό, αισιόδοξο σενάριο. Άλλωστε σύμφωνα με την επιστημονική εμπειρία και μελέτη, όταν μεταλλάσσονται οι ιοί, γίνονται πιο ήπιοι.
Μάλιστα ανέφερε πως «στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται η δράση του κορωνοϊού λόγω των μέτρων που πάρθηκαν. Για παράδειγμα στην Ελβετία πριν δύο εβδομάδες είχαν 1.500 κρούσματα τη μέρα και τώρα έχουν 54».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το