Τοπικά

“Μουδιασμένη” η αγορά –  Οι έμποροι καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις που είχαν πάρει παράταση

Οι πρώτες επιταγές για υποχρεώσεις που είχαν λάβει παράταση μέσα στην πανδημία, ήδη εμφανίζονται στους εμπόρους εντείνοντας το άγχος και την αβεβαιότητά τους, καθώς μπορεί η αγοραστική κίνηση λόγω των εκπτώσεων, των εκδηλώσεων και της καλύτερης ψυχολογίας του καλοκαιριού, να είναι κάπως ανοδική σε σχέση με τον Ιούνιο, ωστόσο οι τζίροι και τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Στην «καρδιά» του καλοκαιριού η εμπορική αγορά προσπαθεί να αποκτήσει ελπίδες κανονικότητας, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς υπάρχει ο φόβος για την πανδημία αλλά και η οικονομική στενότητα σε ουκ ολίγα νοικοκυριά.

«Υπάρχει μια βελτιωμένη κατάσταση ως προς την κατανάλωση μέσα στον Ιούλιο. Ο Μάιος ήταν πολύ άσχημος μήνας, ο Ιούνιος λίγο καλύτερος, αλλά και πάλι δεν θύμιζε καλοκαίρι. Τώρα υπάρχει μια ανοδική τάση που όμως είναι μικρή. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατάσταση κανονικότητας. Είναι μια ενδιάμεση, ιδιόμορφη κατάσταση. Υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας, αλλά υπάρχουν και τα δύσκολα σημεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος και συμπλήρωσε πως «θα παλέψουμε να αντιμετωπίσουμε και τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει με τις μεταλλάξεις. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που βγαίνει έξω, κυκλοφορεί και κινείται. Εντούτοις υπάρχει και μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που φοβάται να βγει έξω, επειδή μπορεί να ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Η αγορά χρειάζεται όλους τους καταναλωτές για να μπορέσει να λειτουργήσει και όχι μόνο μόνο με το ένα τμήμα της».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις αυξημένες υποχρεώσεις των εμπόρων λέγοντας πως «ήδη καλούμαστε να καλύψουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προέκυψαν από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, αυτόν τον μήνα αρχίζουν και εμφανίζονται επιταγές που είχαν λάβει παράταση και έρχονται από το παρελθόν. Μην ξεχνάμε ότι ο τρέχων είναι ο πρώτος μήνας που δεν έχουμε καμία κρατική βοήθεια, ούτε δηλαδή ένα μειωμένο ενοίκιο ή κάτι άλλο. Αντιθέτως ήδη εμφανίζονται υποχρεώσεις σε μια περίοδο με χαμηλά έσοδα, οπότε το άγχος των επαγγελματιών αυξάνεται».

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για το ζήτημα των ρυθμίσεων με τις 32 άτοκες ή 72 με χαμηλό τόκο που προωθεί η κυβέρνηση για τα κορωνοχρέη, λέγοντας πως «όσες δόσεις σε ρυθμίσεις και αν δώσει η κυβέρνηση, από τη στιγμή που οι τζίροι και τα έσοδα είναι χαμηλά, θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι επαγγελματίες. Σαφώς και υπάρχουν συνάδελφοι που θα βοηθηθούν από τις ρυθμίσεις, αλλά η πλειοψηφία έχει ανάγκη από καλύτερους τζίρους και ανάπτυξη. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι τζίροι έπεφταν συνεχώς και όσες ρυθμίσεις και αν γίνονταν, αυτές έπεφταν στο κενό, γιατί ο έμπορος δεν μπορούσε να τις τηρήσει».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το