Τοπικά

«Μνήμες μαρτυρικών χωριών Ριζόμυλου και Κερασιάς» – Τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις

Τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, με τίτλο «Μνήμες Κατοχής στη Μαγνησία – Δήμος Ρήγα Φεραίου Μαρτυρικά χωριά Ριζόμυλος & Κερασιά», πραγματοποιούνται την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου, στην Κερασιά Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Βόλο – Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», στο Βελεστίνο – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ρήγα Φεραίου, στην Άνω Κερασιά – Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων.
Τη διοργάνωση έχουν: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, το Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.), η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης Γερμανίας, το Ριζόμυλο Μαγνησίας «Μαρτυρικό χωριό», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής.

Συμπληρώνονται εφέτος 75 χρόνια από την ολική καταστροφή της Άνω και της Κάτω Κερασιάς, όπως και του Βενέτου, οικισμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Νομό Μαγνησίας, θλιβερά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 1944.
Για την ανάμνηση των γεγονότων αυτών, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έχουν προγραμματιστεί και θα διοργανωθούν τριήμερες επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, στην Κερασιά, τον Ριζόμυλο, αλλά και στον Βόλο και τον Βελεστίνο, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019.

Την πρωτοβουλία των δράσεων και εκδηλώσεων αυτών έχει αναλάβει το Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) με την ολόθερμη συμπαράσταση και συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του «Μαρτυρικού Χωριού» Ριζόμυλο Μαγνησίας. Στην οργανωτική επιτροπή επίσης, συμμετέχει και η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης Γερμανίας, ενώ γερμανικά ιδρύματα στην Ελλάδα, θα έχουν ενεργό συμμετοχή.
Οι δράσεις και επετειακές εκδηλώσεις, λόγω της μεγάλης σημασίας τους, των διεθνών συμμετοχών και της ευρύτητας του προγράμματος, έχουν λάβει την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την οικονομική ενίσχυση από την Βουλή των Ελλήνων.


Θα συμμετάσχουν δε και τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Κανάλια, όπως επίσης και οι κοινότητες του Νομού, που υπέστησαν ανάλογες καταστροφές από τα Ναζιστικά και Φασιστικά στρατεύματα κατοχής, όπως η Νέα Αγχίαλος, οι Μηλιές, η Δράκεια Πηλίου και ο Πλάτανος Αλμυρού, καθώς και χαρακτηρισμένα «Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά» της χώρας.
Στις δράσεις και εκδηλώσεις αυτές, που θα έχουν διεθνή χαρακτήρα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν: Η Γερμανίδα πρώην βουλευτής του κόμματος Die Linke, Ανέτε Γκρότε, και ο Γερμανός ιστορικός Κριστόφ Γουστάβους, ενώ απέστειλαν χαιρετισμό μέσω video και άλλοι Γερμανοί και Ιταλοί ιστορικοί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το