Άρθρα

“Μια μικρή αποτίμηση του μεγάλου περιβαλλοντικού-ανθρωπιστικού προβλήματος του Βόλου”

της Φαίης Τζανετουλάκου *

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τα αριστοτεχνικά επικοινωνιακά τρικ των πολιτικών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα λεγόμενα της αντιπεριφερειάρχη. Λέει ακριβώς το αντίθετο από τον ομόλογο της. Σχιζοειδές. Αλλά χρήσιμο. Καλύπτουν όλες τις εκδοχές. Το ότι διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι η περιφέρεια είναι κατά της καύσης rdf όταν μέσα στο 2019 έχουν καεί 40000 τόνοι ήδη είναι ελαφρώς αστείο. Ότι είναι ένα πτωχό πλην τίμιο εκτελεστικό παρά νομοθετικό όργανο, δικαιολογεί την ενεργοποίηση τους κάθε φορά που τους πιέζουμε; Ότι κάνουν διαρκείς ελέγχους, όταν οι μοναδικοί έλεγχοι είναι μιας πλασματικής τιμής του υδραργύρου με τη θερμογόνο του δύναμη είναι επίσης εξαιρετικά αμφισβητήσιμο.

Ότι χρηματοδοτούν μετρήσεις βαρέων και διοξινών; Που είναι οι μετρήσεις; Επειδή αρνήθηκε ο Δημόκριτος, 3 χρόνια που πιέζουμε, δεν έχουν βρει κανένα άλλο εργαστήριο; Εμείς πρέπει να τους πάρουμε από το χέρι να τους δείξουμε; Ότι σταμάτησαν το φορτηγό πέρυσι και πήραν δείγματα; Οι ΠΟΛΙΤΕΣ σταμάτησαν το φορτηγό και πήραν μαζί δείγμα που μετά ακυρώθηκε γιατί οι τιμές βγήκαν αυξημένες! Κατά τα άλλα η δειγματοληψία τότε δεν ήταν σωστή, αν και αρνούνται να μας πουν ποια είναι η σωστή μέθοδος και ενώ η δειγματοληψίες τους στα σκισμένα σακιά ακουμπισμένα πάνω στον αιγιαλό είναι σωστές. Μας κάνουν λέει χάρη και στέλνουν κλιμάκια να μετράνε κάθε φορά που έρχεται καράβι. Μα αυτά τα κλιμάκια, που πάνε με ραντεβού, δεν έχουν μετρήσει ποτέ τίποτα μεμπτό και δεν έχουν δει τίποτα από τις εξόφθαλμες παραβάσεις της ΑΕΠΟ στην εκφόρτωση, τις οποίες η ίδια θεωρεί ήσσονος σημασίας. Κατά τα άλλα το πράσινο πανί που «έκλεισε» τον διάδρομο είναι θεμιτό, έτσι; Ε ναι ώσπου να το χτίσουν κι αυτό, τσιμέντο έχουν, και να δείτε ότι η περιφέρεια θα δώσει αβλεπεί άδεια για την αυθαίρετη κατασκευή. Και γιατί πρέπει εμείς κάθε φορά να πηγαίνουμε και να μετράμε και να σταματάμε το φορτίο; Γιατί η πολιτεία είναι ανεπαρκής έως φιλοεταιρική. Γιατί έφυγε και αυτό το πλοίο χωρίς να δει κανείς από που ήρθε και πού φόρτωσε; Ας κρατήσει λοιπόν τις επικοινωνιακές ατάκες έντεχνου συναισθηματισμού, ότι η ίδια είναι υπεράνω γιατί δεν αυτοπροβάλλεται μέσα από λήψεις κινητών και ακραίες δράσεις που «παρακωλύουν υπηρεσίες»-μάλλον την ΑΓΕΤ εννοεί- γιατί αν δεν κάναμε τις δράσεις που κάνουμε, η ίδια και οι πολιτικοί συνάδελφοι της θα μένανε μόνο σε φιέστες ενώ ο Βόλος θα αργοπέθαινε, όπως συμβαίνει δυστυχώς και τώρα από την αδιαφορία τους. Να μην ξεχάσω εδώ και την περίφημη επιδημιολογική, η οποία παρότι ουσιαστικά δεν ήταν επιδημιολογική αλλά μια έρευνα η οποία υπολειπόταν πολλών παραγόντων, έδειξε ότι ο Βόλος είναι 4 φορές πάνω σε διάφορα είδη καρκίνου σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η έρευνα αυτή την επόμενη κρύφτηκε κάτω από το χαλί για να μην στεναχωρήσει κανέναν αντί να χρηματοδοτηθεί και το δεύτερο ουσιαστικότερο σκέλος της το οποίο θα αφορά το πώς και το γιατί.

Σχετικά δε με την αέρια ρύπανση ο συνάδελφος της Περιφερειάρχης μας ανέφερε ότι μόνο το υπουργείο είναι αρμόδιο για τοποθέτηση σταθμών-άλλο ένα κατάφωρο ψέμα. Εντύπωση μου έκανε πώς στην τελευταία συνάντηση η ίδια εξέφρασε ενόχληση για το ότι λόγω των αυξημένων ρύπων μιας και μόνο ημέρας (!) βγήκε προς τα έξω ότι ο Βόλος έχει πρόβλημα. Η εντύπωση στους άλλους παρά το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι σημαντικό για αυτούς. Μόνο που μπέρδεψε τις μέρες και εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε σκόνη από την Αφρική όπως διατεινόταν. Και δεν είναι μόνο μια μέρα. Η οσμή καμένου πλαστικού ταλανίζει τους πολίτες και η ίδια υποσχέθηκε να μας αποκαλύψει την πηγή αλλά μετά πήρε πάλι πίσω τα λεγόμενα της. Εάν φοβάται την ΑΓΕΤ και το παραδεχθεί και αφήσει τον μικροσκοπικό θώκο της, αυτό τουλάχιστον θα ήταν μια γενναία πράξη παραδοχής της δυσκολίας του έργου της. Ο περιφερειάρχης από την άλλη ανήκει στο είδος εκείνο των χαριτωμένων κομπάρσων. Αν η αντιπεριφερειάρχης μιλά για αυτοπροβολές τότε ο περιφερειάρχης είναι μετρ του είδους και η επιτομή της δισδιάστατης προσωπικότητας. Θα μου πείτε γιατί τους εμπιστεύθηκε ξανά ο κόσμος; Το θέμα αφορά την αναγνωρισιμότητα, το δικό μας «παιδί». «Αυτόν ξέρω αυτόν εμπιστεύομαι» και δεν σκοτίζομαι και πολύ. Ο Βόλος είναι μικρή πόλη. Ένα χαμόγελο εδώ, μια χειραψία από εκεί, κάποιου είδους κέρασμα, είναι απλά τα πράγματα, ενώ την ίδια στιγμή η Ελβετική εταιρία θησαυρίζει στις πλάτες της υγείας των Βολιωτών. Ούτε δουλειές δίνει, ούτε καλοπληρώνει, ούτε ηλεκτροδοτεί, λειτουργεί αποικιοκρατικά με το έτσι θέλω σε δανεικό χώρο, πάνω στο γιαλό, δίπλα στα σπίτια με προεδρικό διάταγμα, φτιάχνει και καμία παιδική χαρά, παίρνει και κανένα σχολικό λεωφορείο, και ρίχνει τοξική στάχτη στα μάτια, στους πνεύμονες, στο πάγκρεας, στα μαλακά μόρια του δέρματος, στο γάλα του θηλασμού, στα φυτά και στα ζώα σας. Είναι το αντίθετο του πολιτισμού, είναι Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ. Και ναι λοιπόν θα το πω. Πρέπει να φύγει. Γιατί για 100 οικογένειες δεν χρωστούν τίποτε οι υπόλοιποι 100000. Εάν στη θέση της γινόταν ένα περιβαλλοντικό πάρκο, θα έβρισκαν δουλειά οι τριπλάσιοι.

Και ο Βόλος, αυτή η πάλαι ποτέ Κοιτίδα πολιτισμού, θα έβρισκε πίσω τον χαμένο εαυτό της που αυτή η εταιρία της στέρησε. Μία πόλη αληθινό πρότυπο στη δυσοίωνη εποχή της κλιματικής αλλαγής. Ξέρετε αγαπητή μου αντιπεριφερειάρχης, αυτές οι ρηξικέλευθες αποφάσεις, εγγράφουν μικρές αλλά σημαδιακές αφηγήσεις μέσα στην ιστορία, και τα πρόσωπα που τις εισηγούνται και τις πραγματοποιούν, έχουν εκπληρώσει το χρέος τους ως θεσμικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας. Αλλά πολύ περισσότερο, έχουν κάνει ένα τεράστιο καλό στην πόλη τους και θα τους θυμούνται πάντα για αυτό. Ας πάρουν τα ρίσκα τους και ας σταματήσουν την καύση τώρα. Οι μεντεσέδες μιας πόρτας εύκολα αντικαθίστανται, η υγεία των παιδιών μας από τη συσσώρευση της διοξίνης όχι. Κανείς δεν θέλει να συνδέσει το όνομα του με μια καταστροφή.

*Ιστορικός Τέχνης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το