Τοπικά

“Με τους άξιους θα γυρίσουμε σελίδα στον Δήμο Βόλου”

Τα χαρτιά του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Δήμο Βόλου ανοίγει με συνέντευξή του σήμερα στη «Θ» ο περιφερειακός σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης, κ. Αργύρης Κοπάνας.
«Η δική μου υποψηφιότητα θα είναι μια πρόσκληση, ένα κάλεσμα, προς όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας για να δώσουμε ένα νέο όραμα στον Βόλο» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «έχουμε ήδη συγκροτήσει μια ομάδα από αξιόλογους συμπολίτες που θα αποτελέσει τον φορέα της αναζωογόνησης, της ποιότητας και του ήθους στα τοπικά πράγματα».
Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός του έργου της είναι φτωχός, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση.
Ο κ. Κοπάνας δηλώνει «πιστός στρατιώτης της κεντροδεξιάς παράταξης, την οποία δεν εγκατάλειψε ποτέ σε αντίθεση με άλλους» και επισημαίνει πως «οραματιζόμαστε μια σύγχρονη και δυναμική διεθνή πόλη με σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, με ποιότητα ζωής και με κοινωνικό πρόσωπο»

Στην εκδήλωση, που διοργανώσατε στην Πορταριά, παρουσία πολλών επιφανών συμπολιτών, μιλήσατε για τον Βόλο ως πόλη αξιών. Τι εννοείτε;
Στην εκδήλωση της Πορταριάς με τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί άνθρωποι του Βόλου από τον χώρο της επιστήμης, του πνεύματος, του επιχειρείν, της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι περισσότεροι εξ αυτών συγκροτούν ήδη τον πυρήνα της κίνησής μας, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει τον φορέα της αναζωογόνησης, της ποιότητας, του ήθους, του διαλόγου, της καθαρότητας στα τοπικά μας πράγματα, για να κρατήσουμε το επίπεδο ψηλά, όπως αξίζει στον Βόλο.
Ο Βόλος είναι μια πόλη αξιών, υψηλών αξιών! Ένας τόπος με ιστορία, με κουλτούρα, με πολιτισμό και παιδεία. Είναι ένα «εργαστήρι» παραγωγής ιδεών και δράσεων, πρωτοπόρων και καινοτόμων, και διαθέτει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μπορεί να ανοίξει δρόμους δημιουργίας. Αυτή την πόλη των αξιών και της προοπτικής επιδιώκουμε να αναδείξουμε ξανά. Και όλοι όσοι είμαστε εμποτισμένοι με εμπειρία και γνώση, αλλά κυρίως με άδολη αγάπη για τον τόπο μας, έχουμε χρέος να οδηγήσουμε τον Βόλο, εκεί όπου του αξίζει, δίνοντάς του νέα πνοή και αλλάζοντας σελίδα!

Εμμέσως πλην σαφώς μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τον Δήμο Βόλου;
Ασφαλώς και με ενδιαφέρει η προοπτική της καθόδου μου ως υποψήφιος δήμαρχος Βόλου. Θέλω να αγωνιστώ για την πόλη μου και να την πάμε ψηλά. Και δεν είμαι μόνος σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη, όπως ανέφερα, υπάρχει μια ομάδα από αξιόλογους συμπολίτες μου από όλο το κοινωνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό φάσμα, που είναι έτοιμη να εργαστεί και να παλέψει για ένα νέο όραμα για τον Βόλο.
Η δική μου υποψηφιότητα θα είναι μια πρόσκληση, ένα κάλεσμα, προς όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας για συνεργασία, συνέργειες, συλλογική προσπάθεια, συνεννόηση, για συσπείρωση γύρω από στόχους και οράματα, που μας εμπνέουν όλους.
Και η αυτοδιοικητική μας κίνηση θα είναι μια πρόκληση να βγουν μπροστά και να πρωταγωνιστήσουν οι άξιοι, οι ικανοί, οι καλύτεροι. Αυτές τις σκέψεις μοιραζόμαστε με ολοένα περισσότερους συνδημότες μας. Ενώνοντας και συνθέτοντας δυνάμεις μπορούμε να γίνουμε η μεγάλη πλειοψηφία, το δυνατό ρεύμα, που θα φέρει την αλλαγή και θα αναζωογονήσει τον Βόλο. Πάνω σε αυτές τις δυνάμεις θα οικοδομήσουμε τον Βόλο των άξιων, αλλά και τον Βόλο των αξιών.

Και το 2014 είχατε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Δήμο, αλλά τελικά δεν προχωρήσατε. Γιατί;
Το 2014 η Νέα Δημοκρατία έκανε τις επιλογές της για τον Δήμο Βόλου και δεν ήμουν εγώ μέσα σε αυτές. Τα αποκαρδιωτικά, βέβαια, για την παράταξη αποτελέσματα τα είδαμε στην κάλπη.
Στην πολιτική μου πορεία μέχρι στιγμής ένας από τους κανόνες που τηρώ, είναι να μην εγκαταλείψω την παράταξή μου. Και δεν το έπραξα ποτέ. Σε αντίθεση με άλλους…
Σεβάστηκα τις αποφάσεις της παράταξης, έδωσα τον αγώνα μέσα από το ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και πέτυχα την πρώτη θέση σε ψήφους… Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κάνετε λόγο για ένα «νέο όραμα» για τον Βόλο. Ποιο είναι αυτό;
Οραματιζόμαστε μια σύγχρονη και δυναμική διεθνή πόλη με σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, με ποιότητα ζωής και με κοινωνικό πρόσωπο. Μια πόλη αντάξια της ιστορίας της, του πολιτισμού της, των ανθρώπων της. Μια πόλη, που θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στο εθνικό και διεθνές σύστημα των πόλεων.

Το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής πώς το αξιολογείτε;
Όλες οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να πετύχουν τα καλύτερα για τον Βόλο. Άλλες το πέτυχαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Ο Βόλος κατάφερε να είναι μια πόλη με σημαντικές υποδομές και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι.
Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η υπηρέτηση των υποθέσεών του, η ανάγκη για σχεδιασμό, προγραμματισμό και παραγωγή έργου είναι μια διαρκής πρόκληση και δεν τελειώνει ποτέ.
Όσον αφορά στη σημερινή Δημοτική Αρχή, θεωρώ ότι ο απολογισμός του έργου της είναι φτωχός. Τρεις κυκλικοί κόμβοι, που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο, και κάποιες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα είναι αυτονόητο να γίνουν σε μια πενταετή θητεία, που είναι η μεγαλύτερη, που υπήρξε στα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε έναν Δήμο με ετήσιο προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή απομονώθηκε από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στις διεκδικήσεις της πόλης.
Δεν κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα της σε κάποιο μεγάλο έργο ανάπτυξης, ούτε περιόρισε τα προβλήματα της καθημερινότητας π.χ. αδέσποτα, ενώ δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή στις γειτονιές και τα χωριά.
Επίσης δεν συνεργάστηκε και δεν έλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της συνεχούς αποβιομηχάνισης, άφησε πίσω της κορυφαίους και διαχρονικούς στόχους της πόλης, όπως το μουσείο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, δεν παρακολούθησε επαρκώς τα θέματα του περιβάλλοντος π.χ. αδυνατούσε να λειτουργήσει τον βιολογικό, δεν έδειξε ετοιμότητα σε ζητήματα πολιτικής προστασίας π.χ. ο αποτυχημένος αποχιονισμός της πρώτης χρονιάς και η κατάρρευση του υδροδοτικού συστήματος τον επόμενο χειμώνα.
Αντιθέτως η δημοτική περίοδος αναλώθηκε σε ύβρεις, προσβολές, απουσία διαλόγου, συγκρούσεις, στείρες αντιπαραθέσεις, εχθρότητες, δικαστικές διαμάχες.
Έτσι δίχασε και έβαλε απέναντί της δυνάμεις, την ώρα, που χρειάζεται η συστράτευση όλων. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ανταγωνίζεται με αντιπαλότητα τις δύο ιστορικές ομάδες της πόλης, τον Ολυμπιακό και τη Νίκη Βόλου.

Το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες, όπου δυστυχώς είχαμε και θλιβερά επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο…
Με όποια σοβαρή υπόθεση προσπάθησε να καταπιαστεί η Δημοτική Αρχή απέτυχε. Και η ΕΡΓΗΛ είναι μία από αυτές. Οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι και έντονα προβληματισμένοι ένα θέμα που τους αφορά άμεσα. Γιατί η ΔΕΥΑΜΒ που κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή, είναι μια κορυφαία δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας. Και αυτή την επιχείρηση η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μπόρεσε να προστατεύσει από την ΕΡΓΗΛ, με αποτέλεσμα τώρα να θέλει να την αποδυναμώσει μεταφέροντάς την στον Δήμο.

Ανήκετε στην κεντροδεξιά παράταξη. Πώς συνδυάζεται η πολιτική ιδεολογία με την ενεργοποίηση στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Η πολιτική μας ιδεολογία είναι ο πυρήνας της ενεργοποίησής μας με τα κοινά. Είναι οι αρχές, που μας προσδιορίζουν και μας κινητροδοτούν. Πρεσβεύουμε τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ισότιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτές οι αρχές κατέχουν τη δική τους θέση στο όραμά μας για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Θέλουμε τοπική αυτοδιοίκηση με μεγαλύτερη ελευθερία, με περισσότερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ουσιαστικότερο ρόλο στον τομέα της ανάπτυξης και την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Από το κόμμα σας θα ζητήσετε χρίσμα; Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» σε ρεπορτάζ της είχε δημοσιεύσει ότι η υποψηφιότητά σας «έχει κλειδώσει» από την πλευρά της ΝΔ.
Έχουμε φύγει από την εποχή των χρισμάτων. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν από μόνες τους να δείξουν τον δρόμο των επιλογών στα κόμματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός με υψηλή αίσθηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Δήμων και των Περιφερειών. Ένας πολιτικός, που αντιλαμβάνεται ποιους ανθρώπους μπορεί να εμπιστευθεί, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ουσιαστικός σύμμαχος του πολίτη στον 21ο αιώνα.
Οι εκλογικές μου επιτυχίες: Δύο φορές – πρώτος σε ψήφους – περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και δύο φορές – με υψηλή ψηφοδοσία-δημοτικός σύμβουλος Βόλου, νομίζω ότι είναι εκδηλωτικές της στήριξης της τοπικής μας κοινωνίας.
Ωστόσο, ως στέλεχος της ΝΔ, θα ήταν οξύμωρο σχήμα, να μην επιθυμώ τη συγκατάθεση και τη συναίνεση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη και την ευρεία αποδοχή των φίλων της παράταξης. Για αυτό τον λόγο βρίσκομαι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την ηγεσία.
Βεβαίως, απευθύνομαι με μετριοπάθεια, με σεβασμό, με διάθεση συνεργασίας σε όλους τους συνδημότες μου για να ενισχυθεί και να εμπλουτισθεί η κίνησή μας. Μια αυτοδιοικητική κίνηση για την πόλη, που θα απλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να έχει νικηφόρα πορεία.

Πώς αξιολογείτε τη συμμετοχή σας στην Περιφέρεια;
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι για εμένα το «πανεπιστήμιο» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδίως η θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης με εφοδίασε με γνώσεις και εμπειρίες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένα παράδειγμα, ένα μοντέλο, ένα πρότυπο επιτυχίας. Η επιτυχία εδράζεται στη συνεργασία, στις συνέργειες, στη συλλογική προσπάθεια, στην εξωστρέφεια. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός βρίσκεται παντού: Στον σχεδιασμό και στη διεκδίκηση, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση και σε δύο επίπεδα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τα ευρωπαϊκά όργανα και την ελληνική Πολιτεία.
Και αυτό το μοντέλο διοίκησης, το συνεργατικό και το πολυεπίπεδο, πρέπει να διαπεράσει παντού, πρέπει να διατρέξει όλο το φάσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η επιτυχημένη αυτή προσπάθεια έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση νέων έργων και παρεμβάσεων, που έρχονται να προστεθούν στα έργα, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε εκείνα, που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης.
Όσον αφορά στον Βόλο, θυμίζω ενδεικτικά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων σε Ξηριά και Κραυσίδωνα, που απάλλαξαν την πόλη από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, την αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας στο ΠΕΒ με τα «σαμαράκια», που ολοκληρώνεται, το οδικό έργο από το ΠΕΒ μέχρι την είσοδο του Βόλου, που ξεκίνησε, όπως και την ασφαλτόστρωση των κεντρικών αρτηριών του Βόλου στην πρώτη θητεία μας, την αποκατάσταση της πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγκου, την ανακαίνιση του κτιρίου ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ, την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας του λιμανιού του Βόλου, την επέκταση του ΧΥΤΑ, προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για το Νοσοκομείο και για διδακτήρια, συντήρηση και λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, αποτελεσματικό αποχιονισμό, τα έργα του Βόλου, που εντάχθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης Βόλου-Ν. Ιωνίας, η αποχέτευση ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου Ν. Αγχίαλος-Βόλος και Μαλάκι – Βόλος, αλλά και τα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «βιώσιμης αστικής ανάπλασης», που θα βελτιώσουν την εικόνα του Βόλου, της Αγριάς και της Ν. Αγχιάλου και που στο μεγαλύτερο κομμάτι τους θα ολοκληρωθούν στην επόμενη θητεία των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Έρχονται, επίσης, οι ανακαινίσεις των γηπέδων Παντελής Μαγουλάς, Σαρακηνού, Μαγνησιακού και των σταδίων της Νεάπολης και του ΕΑΚ, η ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού των «Ιώνων» στη Νέα Ιωνία, η αποκατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης, η κατασκευή κυκλικού κόμβου στα Αστέρια Αγριάς, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου Βόλος – Ν. Αγχίαλος-Φάρσαλα.
Άξιο αναφοράς, οπωσδήποτε, είναι το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, που αποτελεί το κορυφαίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιβαλλοντικό έργο.

Από μαθητής ουσιαστικά ενεργοποιείστε με τα κοινά, είστε μέλος της ΝΔ, διατελέσατε πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ, εκλεγμένος δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος, αντιπεριφερειάρχης. Και όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία μόλις στα 39 σας χρόνια. Πώς αισθάνεστε όταν κάποιοι μιλούν για παιδιά του κομματικού σωλήνα;
Όσοι βρίσκονται κοντά μου αντιλαμβάνονται ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει ένα και μόνο κίνητρο: Την αγάπη μου για τον τόπο μας. Και όποτε έχω βρεθεί σε θέσεις ευθύνης έχω αποδείξει ότι τα δίνω όλα, ότι αφοσιώνομαι στην αποστολή, που ο λαός της Μαγνησίας μου αναθέτει και φέρνω θετικά αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι είναι τιμή μου να ασχολούμαι με τα κοινά από νεαρή ηλικία. Ωστόσο, στην Ελλάδα της πολιτικής απαξίωσης, δυστυχώς, έχουν μπερδευτεί οι έννοιες. Ασχολούμαι με τα κοινά σημαίνει δρω και αγαπώ τον τόπο μου. Μετέχω σε ένα κόμμα σημαίνει ότι προσδοκώ τα καλύτερα για τη χώρα μου μέσα από τις αρχές μιας πολιτικής ιδεολογίας.
Παιδιά του κομματικού σωλήνα είναι όσοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις λογικές της «αρπαχτής», του λαβείν και όχι του δούναι, δίχως να εξελίσσονται, δίχως να αποκτούν τα δικά τους όπλα για να επιβιώσουν χωρίς την προστασία του κόμματος.
Προσωπικά θα τοποθετούσα τον εαυτό μου στην κατηγορία του πολιτικού όντος.
Πάντα πορεύτηκα με τις δικές μου δυνάμεις, σπούδασα στη Νομική Σχολή Αθηνών, διατηρώ δικηγορικό γραφείο, προχώρησα σε ένα επιχειρηματικό άνοιγμα – μέσα σε περίοδο κρίσης – το οποίο σημειώνει επιτυχία και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Αυτή είναι η αρχή μου: Να δημιουργώ και να προσφέρω.
Πεποίθησή μου είναι ότι ο Βόλος δεν χρειάζεται «πορφυρογέννητους», δήθεν σωτήρες, φυτευτούς, συγκυριακούς περαστικούς. Έχει ανάγκη από τα δικά του παιδιά, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν, δραστηριοποιούνται στον Βόλο και αγαπούν τον τόπο τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το