Άρθρα

“Με πολιτική ενηλικίωση θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και στη Σκιάθο”

Του Λευτέρη Βιολέττα*

Ταξιδεύοντας εν μέσω δυσκολιών κορωνοϊού, διάβασα τη βαρύγδουπη συνέντευξη του κ. Τζούμα στο in.gr και αλήθεια είναι ότι βρήκα ενδιαφέροντα δυο-τρία στοιχεία, τα οποία προς χάριν και του χρόνου ταξιδιού θεώρησα ότι αξίζουν σχολιασμού.
Πήρα επιπλέον ώθηση και από τον «κυβερνητικό» τίτλο του σχετικού άρθρου (ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ : «Με μεγάλα έργα θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία»).
Είπε λοιπόν χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας, γνώστης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας: «…για σημαντικά έργα μέσα από τα οποία θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό μέρος το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη (sic)».
Επειδή δε, ένα μεγάλο κομμάτι της ακαδημαϊκής μου έρευνας είναι ακριβώς πάνω στην ενίσχυση τοπικών οικονομιών και το ρόλο του μεσοοικονομικού περιβάλλοντος, μου κέντρισε πραγματικά το ενδιαφέρον η προσέγγισή του αυτή.

Ο κύριος ρόλος των παραπάνω έργων είναι η ενίσχυση των υποδομών προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σκιάθου, για την οποία ο λόγος. Δηλαδή, η παράλληλη ανάπτυξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν είναι αυτό που ο κ. Τζούμας ονειρεύεται και εκπροσωπεί για την έντονα δραστηριοποιημένη επιχειρηματικά Σκιάθο. Όχι δηλαδή στη μετατροπή της Σκιαθίτικης κοινωνίας σε μια αγορά φτηνών εργατικών χεριών, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες -ξένων- εργολάβων και -οικείων- ψηφοφόρων, ώστε και οι δύο να είναι εκλογικοί και οικονομικοί όμηροι του κ. Τζούμα και των εντός ή εκτός νησιού συνεργατών του. Τελευταίο τρανό και επικίνδυνο παράδειγμα η «σκοτεινή» περίπτωση του έργου συντήρησης και επισκευής του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, με θολές διαδικασίες και «βρώμικα πλέον χέρια».

Σε παρακάτω ερώτηση αν θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ; και τι ύψους χρηματοδοτήσεων διεκδικεί ο κ. Τζούμας; η απάντηση ήταν αφοπλιστική. Είπε ότι: «δεν μπορούν να υπάρξουν, διότι πρώτα θα πρέπει να υπάρχει στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών….». Και συνέχισε λέγοντας: «…αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες τότε ναι θα είναι καλό οι δημοτικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, μέχρι τότε θα υπάρχει η εξάρτηση από τις Περιφέρειες και μητροπολιτικούς Δήμους…».

Αν πάρουμε για παράδειγμα τη ΔΕΥΑ Σκιάθου (στην οποία ο ίδιος είναι σήμερα πρόεδρος της εταιρίας), από το 2014 ως και σήμερα είχε (κληρονόμησε) απευθείας συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία της ΕΕ. Για την ένταξη σε αυτά, δεν απαιτήθηκε καμία συμμετοχή Περιφέρειας ή μητροπολιτικού Δήμου ή οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας. Μέσα από εκείνα τα εργαλεία και τις χρηματοδοτήσεις, εκτελέστηκαν και συνεχίζουν τα μεγάλα έργα στη Σκιάθο (πχ, ύδρευση, γεωτρήσεις, αποχέτευση κ.λπ.), που προσπαθεί συνεχώς να καπηλεύεται ο κ. Τζούμας, λέγοντας με επικοινωνιακό νόημα σε συνεντεύξεις: «…έχουμε δρομολογήσει».
Επομένως, τελικά, δεν είναι θέμα ούτε τεχνικής υπηρεσίας, ούτε εργαζομένων. Είναι θέμα βούλησης, σοβαρότητας και πολιτικής ενηλικίωσης._

*Ο Λευτέρης Βιολέττας είναι Σύμβουλος Διεθνών Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το