Πολιτισμός

“Με λένε άνθρωπο…” – Ξεχώρισε πριν ακόμη ηχογραφηθεί το νέο τραγούδι του Ιορδάνη Σιδηρόπουλου

Γεννήθηκε στον Βόλο και αγάπησε από μικρός τη μουσική. Σήμερα, 31 χρόνια μετά, η μουσική αποτελεί καθημερινά μέρος της ζωής του, έχοντας ήδη μια λαμπρή πορεία ως κιθαρίστας, ως τραγουδιστής και ως συνθέτης. Πρόσφατα, το νέο τραγούδι του Ιορδάνη Σιδηρόπουλου «Με λένε άνθρωπο» ξεχώρισε, ενώ δεν έχει ακόμη ηχογραφηθεί.
«Το ανέβασα από το κινητό εντελώς αυθόρμητα πριν λίγες ημέρες και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα. Η δημιουργία του έχει επηρεαστεί από ένα προσωπικό γεγονός», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα πίσω από το τραγούδι είναι ότι πολλοί πριν κρίνουν τον άνθρωπο, πρέπει να μάθουν τι είναι άνθρωπος. «Πίσω από κάθε όνομα, οι κοινωνικοί μας φίλοι μας βάζουν μία ταμπέλα. Αυτό είναι πολύ λάθος, καθώς πίσω από εμάς κρύβεται η ανθρώπινη υπόστασή μας. Ο κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος σε διαφορετικές βάσεις, από ό,τι του επιτάσσει το κοινωνικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Επισήμανε ακόμη ότι ο κάθε άνθρωπος δεν θα έπρεπε να στοχοποιείται για τα λάθη του. «Πρέπει να κοιτάμε πάντα τα καλά των ανθρώπων, μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε από τα λάθη των άλλων. Όσο για τα λάθη, ίσως τελικά είναι ανάγκες ανθρώπινες, που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να κατανοηθούν από την κοινωνία», σημείωσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι η καλύτερη πηγή εμπειρίας και γνώσης είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. «Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και ξαφνικά βρισκόμαστε σε μία θέση και μαθαίνουμε ότι δεν τα ξέρουμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μάθουμε».

Μαζί του επικοινώνησε ο Άκης Γαβαλάς, ο ντράμερ του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου, για να τον συγχαρεί. «Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το νέο μου κομμάτι του θύμισε πολύ τον Θάνο, αλλά και την ποίηση του Κώστα Τριπολίτη, που θέλει να αναλάβει την παραγωγή. Και όλα αυτά από ένα βίντεο που ανέβασα από το κινητό».
Η μουσική στη ζωή του Ιορδάνη Σιδηρόπουλου προέκυψε σαν ανάγκη. «Έρχεται και σε βρίσκει από μόνη της», δήλωσε και εξήγησε πως στην ηλικία των 13 ετών ξεκίνησε να παίζει μουσική. Μετά αποφάσισε να γίνει μουσικός.

Ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής σε συγκροτήματα δικά του όπως οι «The Betrayed» και οι «Frigidum Lacrima». Έδιναν συναυλίες και έπαιζαν σε φεστιβάλ. Κυκλοφόρησε και τη δική του ξένη μουσική στο άλμπουμ «Blazing Apocalypse» (2008) και «Make your own Reality» (2010). Στη συνέχεια ακολούθησε solo πορεία και τα μουσικά του ακούσματα δεν περιορίστηκαν μόνο στη ροκ μουσική. «Άρχισα να ακούω Μίκη Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Βασίλη Παπακωνσταντίνου». Έτσι ήρθαν τα πρώτα του άλμπουμ με ελληνικό στίχο δικό του και μουσική, το «Χειμώνας» (2013) και το «Ψάχνω στο φως» (2016).

Στο εξωτερικό τον οδήγησε το όνειρό του να γίνει πιλότος. Έτσι βρέθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και συμμετείχε ως συνθέτης σε πληθώρα εκδηλώσεων και ξεχώρισε, καθώς μελοποίησε τα ποιήματα ενός από τους σημαντικότερους Ιρλανδούς ποιητές, τον Seimus O Kelly. «Με άκουσε μια κυρία να παίζω πιάνο και μου είπε ότι με χρειάζεται, για να γράψω μουσική. Ήθελε να κάνει κάποιες παρουσιάσεις ποίησης. Έτσι ξεκίνησε», ανέφερε.
Πρόσφατη δημιουργία του είναι το ορχηστρικό τραγούδι Shahmaran, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συμμετείχε στο Δουβλίνο. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του μουσικές δημιουργίες σπουδάζει ψυχολογία και υπολογιστές και δίκτυα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το