Τοπικά

“Μαζί για τον Βόλο”: Νίκη όλων όσων παλεύουμε για καθαρό αέρα η ανακοίνωση της ΑΓΕΤ για τη μη καύση CLO

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται αναφορικά με τη δήλωση της τσιμεντοβιομηχανίας σχετικά με την καύση του καυσίμου CLO που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συλλογικότητες και επιστημονικούς φορείς. Η δημοτική κίνηση καταγγέλλει την διοίκηση της εταιρείας για διγλωσσία, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την έκδοση σχετικής άδειας καύσης, ενώ τονίζει την ιδιαίτερη συμβολή του τοπικού κινήματος κατά της αερορύπανσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μια πρώτη νίκη επετεύχθη σήμερα και δεν τι λες και μικρή αν δει κάποιος τι υλικό είναι το CLO. Νίκη όλων όσων παλεύουμε για καθαρό αέρα, κινήσεων και φορέων.

H ΑΓΕΤ ανακοίνωσε πως δεν ήταν ποτέ στο σχεδιασμό της η δοκιμαστική χρήση του υλικού στο εργοστάσιο του Βόλου. Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική, ο ΕΣΔΝΑ δεν αποφάσισε μόνος του να ξεφορτωθεί το CLO, αντίθετα μια εταιρεία έκανε αίτηση. Μάλλον θα είναι συνωνυμία… Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο αιτήθηκε η τσιμεντοβιομηχανία 5000 τόνους, έστω και…πιλοτικά; Έτσι για την εμπειρία; Τα επίσημα έγγραφα μεταξύ της εταιρείας και του ΕΣΔΑ Αττικής εκθέτουν και τους δυο και προκαλούν την κοινή γνώμη.

Προφανώς εκτίθεται και το Υπουργείο που έχει δώσει άρον άρον έγκριση, εξυπηρετώντας με σαφήνεια τα συμφέροντα και την κερδοφορία των πολυεθνικών. Πάντως, στην ανακοίνωσή της η ΑΓΕΤ δεν λέει ότι δεν θα το κάψει το υλικό και στο άλλο εργοστάσιό της στο Μηλάκι Εύβοιας, όπου κι εκεί πήρε άδεια. Εκεί οι πολίτες είναι από άλλο πλανήτη φαίνεται ή απλώς δεν φούντωσε ακόμα η τοπική κοινωνία από αγανάκτηση σε ανάλογο βαθμό.

Αυτό και μόνο δείχνει τι δύναμη έχει μια τοπική κοινωνία αν αποφασίζει αν ασχοληθεί με τα σημαντικά προβλήματά της. Φανταστείτε να είχαμε συμμάχους στον αγώνα αυτό το Δήμο (αντί για πλασιέ SRF) και την περιφέρεια που αδυνατεί να κάνει τη δουλειά της.

Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διακοπής της καύσης εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων RDF/SRF, που συνδέονται με τα μεγάλα ερωτήματα για την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία στην πόλη.

Συνεχίζουμε…»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το