Τοπικά

“Μαζί για τον Βόλο”: Η δημοτική αρχή εμμένει σε μια διχαστική λογική για την Καραμπατζάκη

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή αναφορικά με τον σχεδιασμό της για τις Καραμπατζάκη-Ζάχου, κατηγορώντας την ότι εμμένει σε μια διχαστική λογική επαναφέροντας εξωραϊσμένη την πρόταση παλιών δημοτικών αρχών (περιφερειακό δακτύλιο στον Κραυσίνδωνα) που υποβαθμίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χειμάρρου και τονίζει την ανάγκη διαλόγου, στην κατεύθυνση του οποίου θα συμβάλλει με πρότασή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από τις δηλώσεις του Δημάρχου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/12/2019, κατά του Ιάσονα Αποστολάκη, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο» αλλά και σε όποιον πολίτη ή δημοτικό σύμβουλο διαφωνεί μαζί του για μετατροπή των παρόχθιων Ζάχου-Καραμπατζάκη σε οδικές αρτηρίες σύνδεσης του περιφερειακού με τον κόμβο Αθηνών-Λαρίσης, προκύπτουν κάποια σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτον, για πρώτη φορά ο Δήμαρχος αποδέχεται έμμεσα το διάλογο για το θέμα δηλώνοντας ότι περίμενε να ακούσει τις προτάσεις μας στη συνέντευξη τύπου, την οποία είχαμε αναβάλλει πριν λίγες μέρες. Εμείς κρίνουμε θετικά αυτή τη δήλωση και τονίζουμε ότι πάντα επιδιώκουμε τον διάλογο με όλους, και πάντα στα πλαίσια του αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών για την πόλη μας. Με ειλικρίνεια διευκρινίζουμε ότι η αναβολή έγινε για κάποια δικά μας τεχνικά προβλήματα, αλλά κυρίως διότι σε πέντε μέρες συνεδρίαζε το ΣτΕ, και θεωρήσαμε σκόπιμο να μην παρέμβουμε λίγες μέρες πριν. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τη συνέντευξη τύπου, που θα απευθύνεται σε όλους, τους πολίτες, τους φορείς, τις άλλες παρατάξεις και το Δήμο.

Δεύτερον, δυστυχώς η δημοτική αρχή εμμένει σε μια διχαστική λογική. Σπιλώνονται συμπολίτες μας, επειδή έτυχε να κατοικούν στην Καραμπατζάκη. Δεν μπαίνουμε σε καμία λογική κριτικής όσων συμπολιτών μας μένουν σε προνομιούχες περιοχές(παραλιακό μέτωπο, πάρκο Αναύρου κ.λ.π.), είτε σε πιο υποβαθμισμένες. Η Νέα Ιωνία συνολικά αποτελείται από λαϊκές γειτονιές με ιστορία και οφείλουμε να την τιμάμε στο σύνολό της. Ο διχασμός δημοτών-συνοικιών είναι μια απαράδεκτη τακτική, που οφείλουμε σαν τοπική κοινωνία να απομονώσουμε.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής όλων των συμπολιτών μας, είτε μένουν στην Καραμπατζάκη, είτε στην Ζάχου(η οποία, με ευθύνη των Δήμων από το 2008 έχει επιβαρυνθεί πολύ, με την μετατροπή της σε οδική αρτηρία και επιχειρούμε με προτάσεις να το αλλάξουμε), είτε οπουδήποτε αλλού στην πόλη μας. Το ποτάμι και οι παρόχθιοι Ζάχου και Καραμπατζάκη, αποτελούν ένα ενιαίο και ισχυρό περιβαλλοντικό σύστημα, που διασχίζει την πόλη μας, ξεκινά από την κορυφή του Πηλίου και φθάνει μέχρι τον Παγασητικό και άρα όλο αυτό το οικοσύστημα βελτιώνει τον αέρα που αναπνέουμε όλοι οι Βολιώτες συνολικά, με θετικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία.

Τρίτον, ο Δήμαρχος δεν εκφράζει ξεκάθαρα τη βούλησή του στους πολίτες και είναι αρνητικό. Τι ισχύει από τα δύο που λέει συγχρόνως; Υποστηρίζει ότι θα κάνει την Καραμπατζάκη και τη Ζάχου δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Η Καραμπατζάκη, τώρα είναι ήπιας κυκλοφορίας. Συγχρόνως δηλώνει, ότι η διάνοιξη της Καραμπατζάκη, μαζί με την Ζάχου, θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της πόλης. Πιο μεγάλο και από τον περιφερειακό; Παρεμπιπτόντως, τώρα δεν πρέπει να πιέσουμε για την αποπεράτωσή του; Η συνολική στάση υποδηλώνει την επαναφορά της παλιάς πρότασης για περιφερειακό δακτύλιο στον Κραυσίνδωνα, μετατρέποντας τους δύο παρόχθιους Ζάχου-Καραμπατζάκη σε οδικές αρτηρίες που θα συνδέουν τον περιφερειακό με τον κόμβο Αθηνών-Λαρίσης. Αυτό οφείλει να το δηλώσει καθαρά στους πολίτες.

Τέλος, αρνητική και περίεργη είναι η αναφορά του σε σκοτεινές δυνάμεις. Τι είναι αυτό; Εμείς πάντως κυκλοφορούμε ανοικτά, στο φως της ημέρας, όχι σε σκοτεινούς χώρους, με καθαρό πρόσωπο και απόψεις.

Εμείς ζητάμε την προσπάθεια όλων στην πόλη, των πολίτων, των φορέων και του Δήμου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής όλων, με προτεραιότητα :
 Στο περιβάλλον: να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να πίνουμε καθαρό νερό, καθαρή θάλασσα να κολυμπάμε.
 Στο συγκοινωνιακό, στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με προγράμματα ΣΒΑΚ, που χρηματοδοτούνται με προτεραιότητα στην ΕΕ.
 Στο πρόβλημα της ανεργίας και τις θέσεις εργασίας.
 Στην οικονομία της πόλης.
 Στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Ο Κραυσίνδωνας έχει ήδη προσφέρει πολλά και έχει να δώσει και άλλα ακόμη.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το