Τοπικά

“Ληγμένοι” εδώ και τρία χρόνια οι πυροσβεστήρες στα Δικαστήρια του Βόλου…

Εδώ και τρία χρόνια έχουν λήξει οι φορητοί πυροσβεστήρες  που είναι τοποθετημένοι στα Δικαστήρια του Βόλου οι οποίοι δεν έχουν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται ότι σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς θα λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Παράλληλα τονίζεται πως η νομοθεσία προέβλεπε την επιβολή προστίμου σε ιδιοκτήτη καταστήματος που είχε στον χώρο πυροσβεστήρα ο οποίος δεν είχε περάσει από την απαραίτητη ετήσια συντήρηση του, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της έδρας της Θέμιδας.
Στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, η κάτω αίθουσα που συνήθως διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ενώ στο υπόγειο λειτουργεί και η μικρή αίθουσα του Πταισματοδικείου.
Επίσης στον συγκεκριμένο χώρο είναι και τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και όταν συνεδριάζει το Μονομελές, εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που κινούνται στους διαδρόμους, χωρίς να γνωρίζουν πως υπάρχει έλλειψη πυρασφάλειας από τη στιγμή που είναι άγνωστο κατά πόσο είναι χρηστικές και οι περίπου δύο πυροσβεστικές φωλιές.
Εκεί βρίσκονται σε διάφορα σημεία εννιά πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως που μπορεί να είναι νέας γενιάς, αλλά σύμφωνα με την πινακίδα ελέγχου τους δεν έχουν περάσει εδώ και τρία χρόνια από συντήρηση, παρά το γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να ελέγχονται σε ετήσια βάση.
Ο Θωμάς Μαλαμίδης ιδιοκτήτης της εταιρίας Πυροπροστασία στον Βόλο παρομοιάζει έναν ληγμένο πυροσβεστήρα με ένα αυτοκίνητο που έχει ληγμένη κάρτα καυσαερίων, μπορεί να δουλεύει, αλλά σε περίπτωση που η Τροχαία τον υποβάλει σε έλεγχο θα του επιβάλει πρόστιμο γιατί είναι παράνομος.
Σημειώνει ότι πριν από περίπου 15 χρόνια το πρόβλημα στις δημόσιες υπηρεσίες με τους παλιούς και ληγμένους πυροσβεστήρες ήταν ιδιαίτερα οξυμένο, αλλά πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά.
Τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στα σχολεία η συντήρηση γίνεται κανονικά χωρίς ζητήματα, αφού υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας που είναι υπεύθυνοι για την όλη διαδικασία, ενώ σημειώνει πως ακόμα και να έχει λήξει ένας πυροσβεστήρας μπορεί να δουλέψει, όμως το πρόβλημα έγκειται στις ευθύνες που θα προκύψουν από την πρόκληση ατυχήματος, καθώς ο υπεύθυνος θα έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο, λόγω της μη συντήρησης του.
Ο κ. Μαλαμίδης τονίζει ότι πολλές φορές η κεντρική εξουσία καθυστερεί στο να εκταμιεύσει τα απαραίτητα κονδύλια που προορίζονται για τον τεχνικό που θα προχωρήσει στη συντήρηση των πυροσβεστήρων μιας υπηρεσίας και έτσι ο δημόσιος υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος στο να φέρει εις πέρας τη διαδικασία δεν μπορεί να βάλει τα χρήματα από την τσέπη του.
Συμπληρώνει βέβαια πως ο κόσμος δεν έχει την απαραίτητη ενημέρωση για τον τρόπο που χρησιμοποιείται, τόσο ένας απλός πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως, όσο και η μάνικα από μια πυροσβεστική φωλιά.
«Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος, σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς αυτό που κάνει είναι να σηκωθεί να φύγει από τον χώρο που έχει εκδηλωθεί και να ειδοποιήσει την πυροσβεστική να επέμβει, ενώ θα μπορούσε να την σβήσει περιορίζοντας σημαντικά τις ζημιές εάν γνώριζε πως να χρησιμοποιήσει τον πυροσβεστήρα» υπογραμμίζει ο κ. Μαλαμίδης.
Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το