Άρθρα

“Κρίσιμα Ερωτήματα προς ΑΓΕΤ και Περιφέρεια Θεσσαλίας”

Του Μάρκου Βαξεβανόπουλου

Διδάκτωρ Γεωλογίας

Στην πόλη μας υπάρχει αναμφισβήτητα ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως καταδεικνύεται από πολλές επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει με τα χρήματα φορολογουμένων πολιτών. Από την άλλη υπάρχει μία τάση που προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει ρύπανση και ότι όλα αυτά βρίσκονται στο επίπεδο της φαντασίας όλων των επιστημόνων του χώρου. Προσπαθούν κάποιοι να ξεγελάσουν ακόμη και τις αισθήσεις μας δεδομένου ότι τις περισσότερες μέρες του χρόνου η πόλη μας ζέχνει καμένο πλαστικό. Ακόμη και ο αποπνικτικός καπνός από τις καμινάδες εγχώριων βιομηχανιών είναι για κάποιους οφθαλμαπάτη, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι οι διοξίνες και τα φουράνια, που είναι άοσμες και άχρωμες ουσίες και είναι δυνατό να επικάθενται ακόμη και στα μόρια εξερχόμενων υδρατμών από εργοστάσια.

Ως ενεργός πολίτης και ως επιστήμονας θα ήθελα να θέσω δημόσια κρίσιμα ερωτήματα προς δύο διαφορετικές πλευρές για το θέμα των μετρήσεων της ατμοσφαιρική ρύπανσης στον Βόλο. Ο ένας δέκτης είναι ο ελεγχόμενος και ο άλλος υποτίθεται ο ελεγκτής. Τα συγκεκριμένα ερωτήματα εν είδει επιστολής έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην ΑΓΕΤ-Lafarge και θα ήθελα την άμεση απάντησή τους. Η ΑΓΕΤ οφείλει να απαντήσει σε ελάχιστη ένδειξη ευθιξίας, και η Περιφέρεια ως ελεγκτικό όργανο, που έπρεπε να επιτελεί σωστά το έργο του από το οποίο εξαρτάται η υγεία των πολιτών, καθώς πιθανώς προκύπτουν παραβάσεις και απίστευτες παραλείψεις. Σε περίπτωση που δεν απαντηθούν άμεσα, διευκρινίζοντας τις απίστευτες ατοπίες και παραλείψεις, καλώ τους συμπολίτες μου να υπερασπίσουν την υγεία τους, διότι δεν περιμένω κάτι παραπάνω από τη Δικαιοσύνη ή τον Συνήγορο του Πολίτη.

Προς:

Διευθυντή Εργοστασίου ΑΓΕΤ Ηρακλής συμφερόντων Lafarge-Holcim,

κο Μιχάλη Βλάχο

Τις τελευταίες μέρες (29-8-2020 έως 31-8-2020) υπάρχει έντονη δυσοσμία στην πόλη του Βόλου, ενώ υπάρχει σειρά φωτογραφιών από διαφορετικούς πολίτες και διαφορετικές ώρες να δείχνουν πώς οι νότιας διεύθυνσης άνεμοι κατευθύνουν ένα έντονο σύννεφο σκόνης που δημιουργείται στην περιοχή της εγκατάστασης της ΑΓΕΤ στην Αγριά Βόλου ειδικά τις πρωινές ώρες. Σε αυτές τις ώρες στο καταγραφικό όργανο της βιομηχανίας ΑΓΕΤ (που χαρακτηρίζεται ως online από πολλούς δημοσιογράφους χωρίς όμως να είναι) οι τιμές της σκόνης είναι συνεχώς μηδενικές. Θα ανέμενα υψηλές τιμές σκόνης, αν βασίσω την κρίση μου σε αυτό που είδα και είδαν εκατοντάδες Βολιώτες. Παρόλ’ αυτά οι τιμές σκόνης  ως μέσος όρος του εικοσιτετραώρου είναι μηδενικές, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της τσιμεντοβιομηχανίας. Για όλα αυτά παραθέτω φωτογραφίες και τα αποτελέσματα του καταγραφικού οργάνου της εταιρείας. Παρακαλώ, έχοντας την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο του Βόλου και χωρίς να έχω καμία θέση εκπροσώπησής του, σας ερωτώ ως απλός πολίτης:

  1. Γιατί ενώ υπάρχει περιστατικό έντονης συγκέντρωσης σκόνης, το οποίο τεκμηριώνεται οπτικά από φωτογραφίες για πάνω από τρεις ώρες, το καταγραφικό όργανο της ΑΓΕΤ δείχνει μέτρηση μηδέν;
  2. Πως εξηγείται τα φαινόμενα ρύπανσης του εργοστασίου να συνδέονται με έντονη οσμή καμένου πλαστικού στην πόλη του Βόλου; Είναι ή όχι η καύση σκουπιδιών το αίτιο;

Προς:

 Περιφέρεια Θεσσαλίας,

Περιφερειάρχη κο Κωνσταντίνο Αγοραστό

Αντιπεριφερειάρχη κα Δωροθέα Κολυνδρίνη

Τις τελευταίες μέρες (29-8-2020 έως 31-8-2020) υπάρχει έντονη δυσοσμία στην πόλη του Βόλου, ενώ υπάρχει σειρά φωτογραφιών από διαφορετικούς πολίτες και διαφορετικές ώρες που δείχνουν πώς οι νότιας διεύθυνσης άνεμοι κατευθύνουν ένα έντονο σύννεφο σκόνης που δημιουργείται στην περιοχή της εγκατάστασης της ΑΓΕΤ στην Αγριά Βόλου ειδικά τις πρωινές ώρες. Σε αυτές τις ώρες στο καταγραφικό όργανο της βιομηχανίας ΑΓΕΤ (που χαρακτηρίζεται από πολλούς δημοσιογράφους ως online χωρίς όμως να είναι) οι τιμές της σκόνης είναι μηδενικές. Θα ανέμενα υψηλές τιμές σκόνης, αν βασίσω την κρίση μου σε αυτό που είδα και είδαν εκατοντάδες Βολιώτες. Παρόλ’ αυτά οι τιμές σκόνης  ως μέσος όρος του εικοσιτετραώρου είναι μηδενικές, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της τσιμεντοβιομηχανίας. Για όλα αυτά παραθέτω φωτογραφίες και τα αποτελέσματα του καταγραφικού οργάνου της εταιρείας.

Στο καταγραφικό όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι τοποθετημένο στην οροφή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου τα περιστατικά ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ εντοπίζονται. Να υπενθυμίσουμε το καταγραφικό της Υπηρεσίας σας καταγράφει μόνο τα σωματίδια PM10 και PM2.5, ενώ θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να μετρά άλλους 5 βασικούς ρύπους και φυσικά να έχετε οργανώσει δίκτυο μετρητών.

Παρακαλώ, έχοντας την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο του Βόλου και χωρίς να έχω καμία θέση εκπροσώπησής του, σας ερωτώ ως απλός πολίτης:

  1. Γιατί ενώ υπάρχει περιστατικό έντονης συγκέντρωσης σκόνης, το οποίο τεκμηριώνεται οπτικά από φωτογραφίες για πάνω από τρεις ώρες, το καταγραφικό όργανο της ΑΓΕΤ δείχνει μέτρηση μηδέν; Μήπως πρέπει να ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες σας; Γιατί αντιθέτως στο καταγραφικό όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταγράφεται αυτή η στιγμή ρύπανσης;
  2. Πώς εξηγείται τα φαινόμενα ρύπανσης της ΑΓΕΤ να συνδέονται με έντονη οσμή καμένου πλαστικού στην πόλη του Βόλου; Είναι ή όχι η καύση σκουπιδιών το αίτιο;
  3. Γιατί το καταγραφικό σύστημα της ΑΓΕΤ και της Περιφέρειας δεν είναι Online, αλλά τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται μία μέρα μετά;
  4. Υπάρχει Online καταγραφικό όργανο στα δύο εργοστάσια Χαλυβουργίας στη Μαγνησία;
  5. Διαβάζω καθημερινά στον τύπο ότι με βάση τις μετρήσεις του καταγραφικού της Περιφέρειας Θεσσαλίας η ατμόσφαιρα είναι καθαρή στον Βόλο. Δεδομένου ότι, εκτός από τα σωματίδια PM10 και PM2.5, δεν μετράτε ως οφείλετε τουλάχιστον τους βασικούς ρύπους που είναι μονοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του αζώτου διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, γνωρίζετε ότι αυτό αποτελεί παραπληροφόρηση; Το να καταγράφεται μόνο μία παράμετρος που καθορίζει την ποιότητα του αέρα από τις τουλάχιστον 7 βασικές και να εξάγεται ο ισχυρισμός ότι η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι καθαρή και μάλιστα συνοδευόμενος από επίσημα Δελτία Τύπου είναι τουλάχιστον αβάσιμο και αντιεπιστημονικό. Και ειδικά σε μία επιβαρυμένη περιοχή όπως ο Βόλος όπου θα έπρεπε υποχρεωτικά να μετράται και ο χημισμός των σωματιδίων PM10 και PM2.5, διότι είναι πιθανόν να φέρουν διοξίνες και βαρέα μέταλλα ακόμα κι αν η συγκέντρωσή τους βρίσκεται εντός ορίων! Φυσικά να μην λησμονούμε ότι σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα οι διοξίνες και τα φουράνια δεν πρέπει καν να παράγονται, διότι δρουν σωρευτικά στο περιβάλλον και οι απειροελάχιστες περιεκτικότητες οδηγούν σε καρκινογενέσεις και άλλες δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις.
  6. Πραγματοποιούνται μετρήσεις διοξινών και φουρανίων στα απαέρια της ΑΓΕΤ και των χαλυβουργιών της Μαγνησίας, αλλά και στα γύρω κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα από την Υπηρεσία σας; Αν όχι, θα πρέπει να γίνουν άμεσα και σε περίπτωση που εντοπιστούν περιεκτικότητες διοξινών ή φουρανίων, οι άδειες των εν λόγω εργοστασίων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το