Τοπικά

“Κατηγορώ” Αγοραστού εναντίον Κυβέρνησης για τον περιφερειακό του Βόλου – “Φωτογράφισε” εταιρεία που “μπλοκάρει” τα έργα του Βόλου

Ευθύνες στο Υπουργείο για την καθυστέρηση του έργου του Περιφερειακού του Βόλου και της μελέτης στη Μπουρμουλήθρα καταλόγισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά τη σημερινή επίσκεψή του στον Βόλο.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στο υπουργείο Υποδομών. Είναι για γέλια και για κλάματα. Έχουμε μία μελέτη για τη Μπουμπουλήθρα ως τη Λαρίσης για να αποσυμφορήσουμε τον Βόλο , την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και εδώ και 8 χρόνια το Υπουργείο δεν την έχει ολοκληρώσει. Αν και εμείς έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Κρατάμε τα χρήματα και θα μας κατηγορήσουν στο τέλος ότι δεν έχουμε απορροφητικότητα. Είναι έργο ουσίας. Αυτή είναι η κατάσταση μιας χώρας που θέλει να μπει σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση. Αλλά χωρίς ανασυγκρότηση των υπουργείων δεν γίνεται.

Ένα ακόμη τραγικό θέμα είναι ο Περιφερειακός του Βόλου. Μας ρωτούν γιατί δεν τον φτιάχνουμε. Αλλά για τον περιφερειακό  έχει  ευθύνη το Υπουργείο και ειδικότερα οι Υπηρεσίες που βρίσκονται στη Θεσσαλία και έχουν προσωπικό περισσότερο από ότι έχουν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Αλλά δυστυχώς καρκινοβατούν. Έχουν ευθύνη όμως απέναντι στους Θεσσαλούς και ειδικά στους Βολιώτες. Είναι ένα ακόμη  έργο  η δεύτερη παράκαμψη της Αγριάς και πρέπει να προχωρήσουν και στην ολοκλήρωση της μελέτης . Πρέπει να καταλάβουν. Την ευθύνη την έχει το Υπουργείο και τη συντήρηση ο Δήμος Βόλου.

Κάποιοι προσπαθούν να τα εμπλέξουν και να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες για να χαίρονται και να επιρρίπτουν ευθύνες. Το μυστικό επιτυχίας των λαϊκιστών είναι ένα. Δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα αλλά πάντα βρίσκουν κάποιον εχθρό. Στοχοποιούν, διαιρούν για να καλύψουν τα τραγικά λάθη τους» δήλωσε.

Δούλεμα…

Ερωτώμενος για τις ενέργειες του προκειμένου να πιέσει το υπουργείο, ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως η απάντηση που έχει κάθε φορά είναι πως ανανεώνεται ο χρόνος περαίωσης της μελέτης.

«Ο τελευταίος χρόνος περαίωσης ήταν ο Ιούλιος του 2018 αλλά έχει περάσει. Τους ζητήσαμε την άδεια να κάνουμε έναν κυκλικό κόμβο στην Μπουρμουλήθρα και δεν μας την έδωσαν, αλλά θέλουν σήμανση με σηματοδότες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Προσπαθούμε τώρα, γιατί πήρε σύνταξη ο υπάλληλος που είχε την άρνηση και ευελπιστούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που κρατούν θερμοπύλες στη δημόσια διοίκηση και τρέχουν».

Βολές κατά του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας δηλώνοντας πως παρόλο που και αποδεκατισμένες, γιατί ο Κλεισθένης δεν έφερε κάτι ουσιαστικό στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή τη στιγμή έχουν σε εξέλιξη 27 έργα προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ και «τρέχουν» άλλα 57 έργα προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. «Τρέχουν αλλά δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού, το ότι δεν σέβεται το Υπουργείο Εσωτερικών την προσπάθεια των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης να βοηθήσουν, λέει πολλά».

Ο κ. Αγοραστός κατήγγειλε και το γραφειοκρατικό σύστημα για τις δημοπρατήσεις σημειώνοντας πως, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, απαιτούνται 14 μήνες τουλάχιστον για να μπει η κατασκευάστρια εταιρεία στο έργο. «Πήγαινε έλα των αποφάσεων και των εγκρίσεων, αν δεν υπάρχουν και ενστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Βιομηχανία  ενστάσεων  για να καθυστερήσουν έργα στη Μαγνησία»

Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μαγνησίας όπου τον τελευταίο καιρό, όπως τόνισε, υπάρχει μια βιομηχανία ενστάσεων για έργα. Φωτογράφισε συγκεκριμένη εταιρεία από τη Βόρειο Ελλάδα που έχει ‘στήσει” βιομηχανία ενστάσεων σε συνεργασία με δικηγόρο του Βόλου

«Κάποια πράγματα δεν μου αρέσουν καθόλου. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε έργα ουσίας .Να ξέρουν ότι αντιλαμβανόμαστε τι κάνουν και δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Ο κ. Αγοραστός μίλησε συγκεκριμένα και αναφέρθηκε σε ενστάσεις που έχουν γίνει και για το Χιονοδρομικό. «Προσπαθούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα για να μην είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το Χιονοδρομικό. Το έχουμε υπ΄ευθύνη μας, θα μπορούσε να το έχει και ο Ορειβατικός Σύλλογος αν ήθελε. Δεν ξέρω αν είναι δάκτυλος προεκλογικός ή επιχειρηματικός».

Πρόσθεσε πως κάτι παρόμοιοι συμβαίνει και σε άλλα έργα. «Παραδείγματος χάριν έχουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων. Είναι έργο ή υπηρεσία; Βάζουμε μηχανήματα, μπουλντόζες άρα είναι έργο. Αν η πολιτεία ψάχνει να βρει αν είναι υπηρεσία ή έργο και καθυστερεί πέντε μήνες, τότε κάποιοι θα πνιγούν».

Ανακοίνωσε επίσης πως μετά τον Σεπτέμβριο η Περιφέρεια θα κάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και θα ζητήσει από τους δήμους να πουν τι έχουν καθαρίσει. «Είναι ένα πρόγραμμα 90 εκ. και θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να χρηματοδοτήσουν. Από τη στιγμή που μας δίνουν την αρμοδιότητα, πρέπει να μας δίνουν και τους πόρους”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το