Αθλητισμός

“Κατέλυσαν το κράτος 70 άτομα” τόνισαν οι ιθύνοντες της ΠΑΕ Νίκη Β. Βενέτης και Αλ. Παπακωνσταντίνου

Την πικρία τους για όσα θλιβερά συνέβησαν πριν την έναρξη του αγώνα Νίκης-Αιγάλεω εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Βασίλης Βενέτης και το μέλος του Δ.Σ. και βασικός χρηματοδότης Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Αμφότεροι επέρριψαν τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην Αστυνομία, που δήλωσε αδυναμία να απομακρύνει τους οπαδούς του Αιγάλεω που εισέβαλαν από νωρίς το πρωί στο γήπεδο.

Οι δύο άνδρες φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Blue Heart FM 105.1 και μίλησαν για όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Κυριακής. Αρχικά ο Βασίλης Βενέτης μίλησε για τα εξής θέματα:

Για την εισβολή των οπαδών του Αιγάλεω: «Με υπουργική απόφαση απαγορεύτηκε η οργανωμένη και η μεμονωμένη μετακίνηση οπαδών του Αιγάλεω. Ξαφνικά γύρω στις 11 το πρωί μας ειδοποίησαν ότι είχαμε εισβολή οπαδών του Αιγάλεω στο στάδιο της Νεάπολη. Περίπου 70 άτομα κατέλυσαν το κράτος, δεν σεβάστηκαν την απόφαση του υπουργού και της αστυνομίας.

Μπήκαν στο γήπεδο με το έτσι θέλω φέροντας καδρόνια, στειλιάρια και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και όλοι οι αρμόδιοι φορείς δήλωναν ότι δεν μπορούν να τους βγάλουν έξω από το γήπεδο. Αυτό το γεγονός με ξεπερνά. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Πολιτεία, η οποία πρέπει να προστατεύσει το προϊόν.

Η Αστυνομία μάς είπε ότι δεν μπορεί να τους βγάλει έξω, γιατί αν το έκανε θα θρηνούσαμε θύματα. Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Ειλικρινά θαύμασα τους φιλάθλους μας γιατί έδειξαν μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Ήρθαν κάποιοι άγνωστης προέλευσης και δεν ξέρω καν αν ήταν οπαδοί του Αιγάλεω, κατέλαβαν το γήπεδο και από την πρώτη στιγμή έβριζαν κρατώντας καδρόνια.

Απευθυνθήκαμε στη Φούτμπολ Λιγκ, επικοινωνήσαμε με τον κ. Λεωτσάκο, αλλά όλοι δήλωναν αναρμόδιοι. Δηλαδή αν είχαμε θύματα, ποιος θα ήταν υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση; Πώς μπορούσε να διεξαχθεί ένα παιχνίδι με αυτές τις συνθήκες; Προσωπικά εγώ δεν είδα αγώνα, γιατί προσπαθούσαμε να τελειώσει ο αγώνας ομαλά. Είχαμε και το βαρύ γεγονός της απώλειας του Βαγγέλη και οι σκέψεις μας ήταν να μην έχουμε άλλο θύμα.

Όταν είδαμε ότι οι συγκεκριμένοι οπαδοί δεν βγαίνουν έξω, κάναμε έγγραφα και τηλεφωνικές επικοινωνίες προς τη Φούτμπολ Λιγκ ρωτώντας τι μπορούσαμε να κάνουμε τη στιγμή που η Αστυνομία δήλωνε αδυναμία. Ούτε η διοργανώτρια αρχή έκανε κάτι και προσπαθούμε εμείς να δώσουμε λύση σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. Βρεθήκαμε σε θέση πρωτόγνωρη χωρίς βοήθεια από πουθενά. Αφού νομιμοποιήθηκε αυτή η κατάσταση, θα μπουκάρουν και 300 οπαδοί μας και καταλαμβάνουν ένα γήπεδο. Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Δεν πρέπει η Πολιτεία να πάρει μέτρα; Πρέπει να επικρατήσει η νομιμότητα και να μην παγιώνονται τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν υπάρχει Πολιτεία αυτή τη στιγμή.

Δεν θα σταθώ ούτε στη διαιτησία ούτε στο αποτέλεσμα. Είμαστε μια διοίκηση που προσπαθούμε να αλλάξει το γίγνεσθαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων και οπαδών που προάγουμε το ποδόσφαιρο. Μας αγγίζουν κοινωνικά θέματα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με αυτές τις συνθήκες. Έχουμε διώξει τους «φουσκωτούς» από το γήπεδο και προσπαθούμε να προστατεύουμε το προϊόν με κάθε τρόπο, αλλά βλέπουμε ότι η Πολιτεία δεν τον υποστηρίζει. Εάν θέλουμε να διορθώσουμε το ποδόσφαιρο, δεν γίνεται να επικρατούν τέτοιες λογικές.

Για τις συσκέψεις που γίνονται για τα μέτρα ασφαλείας: «Είδα οπαδούς με καδρόνια να κάνουν ό,τι γουστάρουν στο γήπεδο. Δηλαδή αν θα μπουν σπίτι σου με καδρόνια τι θα κάνεις; Δεν θα καλέσεις την Αστυνομία; Μας είπαν ότι δεν μπορούν να τους βγάλουν γιατί θα γίνουν χειρότερα μέσα στην πόλη».

Για το τι θα πράξει η ΠΑΕ Νίκη: «Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε το εγχείρημά μας, όσο «πόλεμο» κι αν μας κάνουν. Θα απευθυνθούμε αρμοδίως όπου είναι δυνατόν. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φιλάθλους για την αυτοσυγκράτηση που έδειξαν και δεν πήγε το ματς αλλού, ώστε να θρηνήσουμε θύματα ή να έχουμε άλλης έκτασης επεισόδια».

Αλ. Παπακωνσταντίνου: Η ΠΑΕ Νίκη θέλει να προάγει το ποδόσφαιρο
Από την πλευρά του ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση της ΠΑΕ Νίκη προκειμένου να αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να απομακρυνθούν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα. Αναλυτικά αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

Στα συναισθήματά του μετά τα προχθεσινά επεισόδια: «Είναι μεγάλη η απογοήτευση. Προσπαθούμε να προάγουμε ένα άλλο πρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που είναι πιο γνήσιο. Να υπάρχει ευ αγωνίζεσθαι να θωρακίζουμε την ομάδα και το προϊόν, ενώ το ίδιο να κάνουν και οι οπαδοί μας. Πράγματι οι φίλαθλοι ήταν άψογοι δεδομένων των συνθηκών. Αυτός ο αγώνας είχε συγκεκριμένο σκοπό, να τιμήσουμε τον Βαγγέλη, αλλά από την αρχή αντικρίσαμε μια κατάσταση που το ανέτρεψε αυτό. Αναλάβαμε ενέργειες που έπρεπε να τις είχε κάνει η Αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν να σου λέει ότι αδυνατώ να κάνω κάτι από τη στιγμή που υπάρχει εντολή του κ. Αυγενάκη. Δηλαδή τι θα γίνεται σε κάθε ματς; Θα πηγαίνουν οπαδοί από το πρωί και θα κάνουν κατάληψη; Έτσι δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Το ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει την κοινωνία μας και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Στο αν τα επεισόδια ήταν προμελετημένα: «Δεν γίνεται να πηγαίνει ένας φίλαθλος στο γήπεδο για ψυχαγωγία και να αντικρίζει αυτά τα πράγματα. Και η διοίκηση του Αιγάλεω είναι από τις σχετικά νέες και καθαρές διοικήσεις και αυτό με στεναχωρεί. Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν προμελετημένο, αλλά η ομάδα μας κινδύνευε για ακόμη χειρότερα».

Στις ενέργειες που θα κάνει η ΠΑΕ: «Θα κάνουμε καταγγελία. Θα στείλουμε έγγραφα στο υπουργείο και στη Φούτμπολ Λιγκ. Είμαστε διοίκηση που ποτέ δεν βγαίνουμε να πούμε τίποτα για καμία διαιτησία, αλλά σε τέτοια φαινόμενα δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Πρέπει να προστατέψουμε την ΠΑΕ και τον σύλλογό μας. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος της και να βοηθά τους συλλόγους να δίνουν λύσεις και η Αστυνομία να έχει το θάρρος να εφαρμόζει τους νόμους».

Στη νοοτροπία της διοίκησης της ΠΑΕ Νίκη: «Δεν θέλουμε να σπείρουμε τη διχόνοια. Ο σκοπός μας είναι πάντα ενωτικός και σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, τους φιλάθλους και την κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτό στο τέλος θα νικήσει. Εμείς αυτό που θέλουμε ως διοίκηση είναι οι αρμόδιοι φορείς να τηρούν τις αποφάσεις που βγαίνουν, γιατί δεν πάει άλλο. Απογοητεύτηκα γιατί νιώσαμε ότι δεν υπάρχει κράτος σε μια κατάσταση που δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη».

Στο αν θα εκδώσει η ΠΑΕ ανακοίνωση εναντίον της διαιτησίας: «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο και πιο καθαρό. Πάνω σ’ αυτό το κλίμα και βλέποντας άλλες ΠΑΕ να βγάζουν συνεχώς ανακοινώσεις περί διαιτησίας πιστεύω ότι έτσι μειώνεται το άθλημα, το προϊόν και ο ίδιος ο σύλλογος. Πάγια τακτική μας είναι να μη βγάζουμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Δηλαδή σε παιχνίδια ευνοϊκά θα πρέπει να βγάζουμε ανακοίνωση ευχαριστήρια προς τον διαιτητή; Αθλητισμός δεν είναι να βγάζεις τέτοιες ανακοινώσεις. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι γνωρίζουμε τι γίνεται και αυτή τη στάση μας κανείς να μην την εκλάβει σαν αδυναμία. Το ότι αυτά επηρεάζουν τη διαιτησία του επόμενου αγώνα, το θεωρώ άστοχο. Αυτά είναι για τα μάτια και τα αυτιά των φιλάθλων, δεν πιάνουν και πολύ τόπο. Αυτό που συνέβη μάς πεισμώνει ακόμη περισσότερο, να συνεχίσουμε το ίδιο έργο με αυτά τα ιδεώδη. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και τις διαιτησίες και τα διάφορα εξωαγωνιστικά».

Επιστολή της Νίκης σε Αυγενάκη
Επιστολή στον Λευτέρη Αυγενάκη απέστειλε χθες η ΠΑΕ Νίκη. Η επιστολή φέρει την υπογραφή το προέδρου της ΠΑΕ Νίκου Παπακωνσταντίνου και ζητεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού να πάρει θέση για τα όσα έλαβαν χώρα προχθές στη Νεάπολη.

Οι «κυανόλευκοι» καταγγέλλουν ότι δεν έγινε σεβαστή η απόφαση περί απαγόρευσης της μετακίνησης των οπαδών του Αιγάλεω, με συνέπεια να εμφανιστούν στο γήπεδο κάποιοι χούλιγκαν που είχαν μαζί τους καδρόνια, πέτρες, στειλιάρια κλπ. και οι οποίοι έκαναν κατάληψη στο πέταλο. Ταυτόχρονα η ΠΑΕ Νίκη υπογραμμίζει την αδυναμία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας να απομακρύνει τα εν λόγω άτομα από το στάδιο της Νεάπολης, με συνέπεια να βρεθεί μια λύση, σύμφωνα με την οποία τους αφαιρέθηκαν όσα «όπλα» κουβαλούσαν μαζί τους, αλλά τους επιτράπηκε να μπουν στο γήπεδο προκαλώντας στη συνέχεια επεισόδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το