Τοπικά

“Καλπάζουν” οι ρευματοπάθειες – Ημερίδα στο Βόλο για τα ρευματικά νοσήματα

Οι αιτίες των ρευματοπαθειών, οι τρόποι αντιμετώπισης και οι θεραπείες που μπορούν να ακολουθήσουν οι ασθενείς αναλύθηκαν στην ημερίδα με θέμα τα ρευματικά νοσήματα και τον χρόνιο πόνο που πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Ο Καθηγητής Ιατρικής και Ρευματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λάζαρος Σακκάς μίλησε στην ημερίδα για τις ρευματοπάθειες και το πώς προκαλούνται, για το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και για τις θεραπείες. Όπως ανέφερε εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες άνω των 50 αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ η πιο συχνή μορφή είναι η οστεοαρθρίτιδα και εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες.
«Παλαιότερα υπήρχε μόνο φαρμακευτική αγωγή, αλλά τώρα κοιτάμε όλα τα προβλήματα που έχουν σημασία για τον άρρωστο». Δήλωσε επίσης ότι πλέον οι ρευματοπάθειες ανιχνεύονται πιο εύκολα και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα.

Η καθηγήτρια αναισθησιολογίας κ. Αρναούτογλου μίλησε για τα είδη του πόνου και τις θεραπείες που εφαρμόζονται στους ασθενείς ενώ η επιμελήτρια στην Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κατερίνα Μπουζιά σημείωσε πως όλες οι ρευματικές παθήσεις συνοδεύονται από πόνο. Ανέφερε ότι οι συχνότερες παθήσεις που καταλήγουν στα ιατρεία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σπονδυλοαρθρίτιδα. «Οι ασθενείς δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους και αποζητούν πιο συχνά βοήθεια στη διαχείριση του πόνου. Οι γυναίκες αναζητούν συχνότερα βοήθεια στη διαχείριση του πόνου καθώς επωμίζονται και περισσότερα βάρη στην καθημερινή τους ζωή».

Ανέφερε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών μεθόδων, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής, η ένταξη μιας ήπιας φυσικής άσκησης, ακόμα και η γιόγκα.

Από την πλευρά της η Μαρία Παπαλιάγκα ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σημείωσε πως τα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνια και επιφέρουν πολλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ασθενών. « Το μείζον ζήτημα είναι η προσαρμογή στη νόσο. Είναι μία νόσος που την ¨έχουμε παντρευτεί¨. Όσο καλύτερα προσαρμοστούμε, τόσο καλύτερη θα είναι η επιβίωσή μας. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών έχουν στοιχεία ψυχολογικής επιβάρυνσης και σίγουρα βοηθιούνται από μία συνεργασία και με την ψυχιατρική επιστήμη».

Η υπεύθυνη του παραρτήματος ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α στον Βόλο Ζωή Χατζηδημητρίου , τόνισε πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 2.000.000 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα και 1 στα 1000 παιδιά αντιμετωπίζει πρόβλημα. « Η ανάγκη για μία τέτοια ημερίδα ήταν μεγάλη και θα βοηθήσει πολύ κόσμο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι γυναίκες.

Ο ρευματολόγος Θάνος Κουτρούμπας σημείωσε ότι όλες οι ηλικίες προσβάλλονται από αυτοάνοσες παθήσεις, αλλά με την πάροδο των χρόνων εμφανίζονται οι εκφυλιστικές παθήσεις που οφείλονται στην ηλικία. «Πολλοί παράγοντες δεν είναι γνωστοί. Ξέρουμε ότι μπορεί να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως το περιβάλλον, το κάπνισμα και σε ένα μέρος η κληρονομικότητα. Κάποιες παθήσεις έχουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις οικογένειες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το