Άρθρα

«Ισχυρό ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανο-νατοϊκούς σχεδιασμούς»

του Μιχάλη Τσιώνα*

Μέσα στο πλαίσιο της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας, της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καθησυχάσει τον λαό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η επίσκεψη πριν λίγες μέρες υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στη Μαγνησία έχει ιδιαίτερη σημασία. Αφορμή ήταν η επίσημη παραλαβή των 80 ελικοπτέρων, που αγοράστηκαν απ’ τα παροπλισμένα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, που έγινε στο Στεφανοβίκειο παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη κ. Πάιατ και της αναπληρώτριας υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Κατάλντο.
Επίσημα, προβάλλεται πως τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, 70 OH-58D KiowaWarrior εκ των οποίων τα 10 είναι προς τα παρόν αξιοποιήσιμα και άλλα 10 τύπου Σινούκ, θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά, αλλά και στον Έβρο. Με συγκεκριμένες δυνατότητες «επιθετικής αναγνώρισης» είναι σίγουρο, πως θα μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία ενεργειακών δρόμων και κόμβων μεταφοράς υδρογονανθράκων. Υπαρκτών, όπως ο TAP ή σχεδιαζόμενων, όπως ο σταθμός LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως ο ίδιος ο κ. Πάιατ δήλωσε χωρίς περιστροφές, αν και αυτή του η αναφορά δεν έτυχε προβολής από πολλά ΜΜΕ, η παραλαβή των συγκεκριμένων ελικοπτέρων απ’ τον Ελληνικό Στρατό «…θα επιτρέψει την ισχυρότερη ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ…»

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό συνιστά έναν ακόμα κρίκο, που δένει σφιχτότερα την περιοχή της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και συνολικά της χώρας μας στα ΑμερικανοΝατοϊκά σχέδια, στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα.
Οι συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ μετατρέπουν με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς την περιοχή μας σε μια απέραντη Αμερικανική – ΝΑΤΟϊκή βάση. Πολύμηνες «συνεκπαιδεύσεις» με αντίστοιχα τμήματα Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ασκήσεις και σχεδιασμοί που μπλέκουν σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της περιοχής στο αμερικανονατοϊκό άρμα. Η 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου έχει από χρόνια ΝΑΤΟϊκή «πιστοποίηση», ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανέγερση ξεχωριστών εγκαταστάσεων, που θα στεγάσουν πιλότους και διοικητικό προσωπικό των Αμερικανών, πάντα στα πλαίσια των «κοινών ασκήσεων». Επίσης είναι μια πιθανή βάση για την στάθμευση των λεγόμενων ιπτάμενων τάνκερς. Όπως εξάλλου και η 110 Πτέρυγα της Αεροπορίας στη Λάρισα, απ’ την οποία εδώ και πάνω από ενάμισι χρόνο επιχειρούν τα αμερικάνικα drones…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προχωράει παραπέρα. Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Καθιστά την περιοχή μας και όλη τη χώρα πολεμικό στόχο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βαφτίζοντας ξεδιάντροπα την πολιτική της «αριστερή» και «προοδευτική».

Προκαλεί, γιατί παρουσιάζει την πολιτική της, ως δικαίωση της πάλης του αντιμπεριαλιστικού κινήματος και των θυσιών χιλιάδων αγωνιστών, που σύρθηκαν σε ξερονήσια και εκτελεστικά αποσπάσματα επειδή ύψωσαν ανάστημα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ.
Η ΝΔ διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους τους «αρμόδιους», ότι το «κράτος έχει συνέχεια», δηλαδή ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική, που ακολουθείται σήμερα και στοχεύει στην αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή, στην δυνατότητά της να κάνει μπίζνες, να συνεκμεταλλεύεται με ανταγωνιστές της το φυσικό πλούτο της χώρας ακόμα και σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας.
Την ίδια γραμμή έχουν και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, συνολικά όλα τα αστικά κόμματα που αναγορεύουν το ΝΑΤΟ σε «εγγυητή και υπερασπιστή των συμφερόντων της χώρας».
Ο λαός της περιοχής μας και όλης της χώρας μπορεί να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα. Να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσους τον αποκοιμίζουν και θέλουν να τον κρατάνε δέσμιο στη ΝΑΤΟϊκή στρούγκα, σε όσους ισχυρίζονται ότι «το ΝΑΤΟ μας προστατεύει…», που βάζουν δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα…
Να γυρίσει επίσης την πλάτη και σε όσους ντόπιους βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους κ.λπ. που επιπλέον των παραπάνω, καλωσορίζουν τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές λέγοντας «καλώς ήρθε το δολάριο…». Που οργανώνουν φιέστες και εκδηλώσεις, για να μη φύγει η Ταξιαρχία Πεζοναυτών απ’ την περιοχή γιατί η αγορά θα χάσει τζίρο…
Όλοι μαζί κρύβουν το ουσιαστικότερο πρόβλημα, που είναι η μετατροπή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, με στόχο η ελληνική αστική τάξη να μεγαλώσει τη λεία της στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Ο λαός της Ελλάδας και οι γειτονικοί λαοί είναι γι’ αυτούς απλώς το αναλώσιμο υλικό, κρέας για τα κανόνια, που θα αυγατίσουν τα κέρδη τους.

Και μάλιστα σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για τον έλεγχο της ενέργειας, των χρυσοφόρων οικοπέδων σε Αιγαίο και Κύπρο. Η αστική τάξη της Τουρκίας προκλητικά αμφισβητεί πλέον και με γεωτρήσεις την Κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκει το παραπέρα γκριζάρισμα του Αιγαίου. Ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωνε πριν λίγες μέρες ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι «τζούφιες», η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, να κατοχυρώσει οικόπεδα, κυριαρχικά δικαιώματα και ΑΟΖ που δεν της ανήκουν.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τη ΝΔ και το υπόλοιπο «Νατοϊκό τόξο» προκλητικά υπερηφανεύονται για τις συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ που τάχα θα μας «προστατέψουν». Μια «προστασία» που προς το παρόν περιορίζεται στο να απευθύνουν απλώς τις γνωστές ανέξοδες νουθεσίες προς την Τουρκία… Γιατί στην πράξη «μιλούν» τα 145 δισ. ευρώ του εκατέρωθεν εμπορίου τους με το στρατηγικό εταίρο τους Τουρκία.
Γιατί επίσης στο δια ταύτα έχουν όλοι τους κοινή γραμμή για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Κύπρο. Γι’ αυτό πιέζουν σταθερά για συμφωνίες διευθέτησης προκειμένου να μοιραστεί ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής ανάμεσα στα μονοπώλια με νέες επικίνδυνες συμφωνίες τύπου Πρεσπών. Κάτι που για την Κύπρο σημαίνει διχοτομικά σχέδια «λύσης» υπό ΝΑΤΟϊκη ομπρέλα και στο Αιγαίο συνεκμετάλλευση με τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Είναι συνεπώς ολοφάνερο ότι αυτή η πολιτική, οι συμμαχίες της αστικές τάξης της Ελλάδας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τροφοδοτούν την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας, αλλά και οδηγούν τους λαούς της περιοχής σε περιπέτειες. Γιατί η χώρα μας στηρίζοντας τη γραμμή των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ μπορεί να μπλέξει πολύ άσχημα σε ενδεχόμενες επικίνδυνες πολεμικές αντιπαραθέσεις με Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και να μπλέξει άσχημα γιατί οι βάσεις όπως αυτή στο Στεφανοβίκειο θα μπουν στο στόχαστρο των αντιπάλων.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία στην προοπτική της λεγόμενης συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων, τα ανταλλάγματα που προφανώς θα εξασφαλίσει η Τουρκία θα είναι επώδυνα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ αντίστοιχα.
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της πόλης μας, τους νέους και τις νέες να μην έχουν καμμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και τα κόμματα της, που μας σέρνουν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μας σπρώχνουν ολοένα και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Η κατάσταση αυτή είναι ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και εκλογικά στις ερχόμενες εκλογές. Ώστε την επόμενη μέρα με νέα ορμή να ριχτούμε στην οργάνωση της λαϊκής πάλης που θα στοχεύει στην απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

*μέλους της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το