Τοπικά

“Η ψηφιακή καινοτομία μοχλός για έναν ισχυρό Δήμο”: Συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βόλου Σπ. Κούρια

Ο συνιδρυτής του έργου TALOS το οποίο αποτελεί δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εδώ και 3 χρόνια και φροντίζει να μυεί παιδιά στη χρήση σύγχρονων εργαλείων και μέσων όπως η ρομποτική και ο προγραμματισμός, ο ερευνητής, Σπύρος Κούριας μιλά σήμερα στη «Θ» για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Βόλου με τον συνδυασμό του Απόστολου Παπαδούλη, «Βόλος-Ανατροπή-Δημιουργία».

Κύριε Κούρια, θα θέλατε να συστηθείτε στους συμπολίτες που ίσως δεν σας γνωρίζουν;
Μετά χαράς… Είμαι 41 ετών και εκτός από το διάστημα των σπουδών μου οπότε και έλειψα από την πόλη, έχω ζήσει στον Βόλο όπου και συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και κοινωνικά. Οι σπουδές μου σχετίζονται με τη Γλωσσοδιδακτική και τις Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες. Εξασκώ επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα και με τα δύο πεδία. Διδάσκω Ιταλικά σε ενήλικες εδώ και 20 περίπου χρόνια, αφετέρου ασχολούμαι σε ερευνητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο με την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Είμαι συνιδρυτής του έργου TALOS το οποίο αποτελεί δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εδώ και 3 χρόνια και φροντίζει να μυεί παιδιά στη χρήση σύγχρονων εργαλείων και μέσων όπως η ρομποτική και ο προγραμματισμός. Παράλληλα, εργάζομαι ως ερευνητής σε διάφορα ευρωπαϊκά project του Πανεπιστημίου, πάντα σε σχέση με τη διάχυση των νέων τεχνολογιών και τις παιδαγωγικές τους προεκτάσεις. Άμεσα, πρόκειται να υποστηρίξω τη διδακτορική διατριβή μου η οποία αφορά εκπαιδευτική ρομποτική με μικρές ηλικίες.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου. Τι σας ώθησε να αποφασίσετε κάτι τέτοιο;
Όπως σας είπα και πιο πριν, είμαι γέννημα θρέμμα Βολιώτης. Εδώ μεγάλωσα, εδώ έκανα τα πρώτα επαγγελματικά βήματά μου, εδώ δημιούργησα την οικογένειά μου, εδώ ανέπτυξα το ερευνητικό μου έργο κι εδώ επιχειρώ με την ευρύτερη έννοια του όρου. Πονάω αυτή την πόλη και θα ήθελα να συμβάλλω στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών από αυτές που επικρατούν σήμερα. Πρόθεσή μου να μεταφέρω όποια τεχνογνωσία κι εμπειρία διαθέτω στα κοινά και σε τομείς που πραγματικά μπορώ να βοηθήσω πιο μαζικά. Εξάλλου, όταν το κάλεσμα συμμετοχής γίνεται από έναν άνθρωπο όπως ο Απόστολος Παπαδούλης, ο οποίος μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να αφήσει κανέναν με το κύρος και την προσωπικότητα, του, τότε η αποδοχή της πρότασης έρχεται φυσιολογικά και νομοτελειακά θα έλεγα.

Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κ. Παπαδούλη και της παράταξής του που σας έκαναν να πείτε το «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη απ’ όσο κατανοώ;
Κοιτάξτε, τόσο η εμπειρία όσο και η τεχνογνωσία του Απόστολου, είναι στοιχεία αυταπόδεικτα από το «βαρύ» βιογραφικό αλλά και από την εκτίμηση της οποίας χαίρει ευρύτερα. Επιπλέον και ίσως βασικότερο θα έλεγα, είναι η προσωπικότητά του: Πρόκειται για άτομο που ξέρει να ακούει, τιμά τους συνεργάτες του, κοιτά μπροστά και δουλεύει σκληρά, στοιχεία με τα οποία θεωρώ ότι ταυτίζομαι απόλυτα. Προφανέστατα, το υπόλοιπο επιτελείο συνεργατών και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, μέτρησε σημαντικά αφού μιλάμε για πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας με σοβαρό έργο κι εμπειρία σε πληθώρα πεδίων. Αυτό από μόνο του εγγυάται πολυφωνία και πολύπλευρη προσέγγιση των προβλημάτων της πόλης με γνώση και τεκμηρίωση. Επίσης, σημαντικό κριτήριο είναι ότι εξ’αρχής, ουδέποτε πιέστηκα από κομματικούς μηχανισμούς και ατζέντες μικροσυμφερόντων αφού η όλη προσπάθεια ειναι υπερκομματική και ανεξάρτητη κυριολεκτικά οπότε αυτό με κάνει να αισθάνομαι άνετα.

Σε ποιόν τομέα θα μπορούσατε να συνεισφέρετε έμπρακτα σε προσωπικό επίπεδο αν οι δημότες της πόλης σας εμπιστεύονταν τη διοίκηση του Δήμου στην παράταξή σας;
Νομίζω ότι βάσει σπουδών κι εμπειρίας, μπορώ να συνεισφέρω σε ζητήματα που έχουν άμεσα να κάνουν με την καινοτομία, την εκπαίδευση και την τεχνολογική μεταμόρφωση αυτού του πεδίου στο οποίο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα χρόνια τώρα. Ο Δήμος Βόλου κινείται με βάση το φιλότιμο και την εμπειρία υπαλλήλων και προϊσταμένων αλλά η ίδια η αιρετή διοίκηση δεν έχει καταβάλει καμία απολύτως προσπάθεια να εκσυγχρονίσει και να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό έργο. Πάρτε για παράδειγμα τα Τρίκαλα: Εκεί ο Δήμος δαπάνησε ένα σοβαρό εξαψήφιο νούμερο προ κάποιων ετών για να εξοπλίσει με κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής αρκετά από τα σχολεία της περιοχής. Συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση σχετικού διαγωνισμού. Δημιούργησε δειλά δειλά «κοιτίδες» καινοτομίας μέσα στα ίδια τα σχολεία. Έδωσε έτσι την ευκαιρία για νέα ερεθίσματα και νέες ευκαιρίες γνώσης σε εκατοντάδες παιδιά που σε τελική ανάλυση είναι οι αυριανοί δημότες. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, είναι ανταποδοτικό. Εδώ ακόμα συζητάμε για το αν τα λαμπάκια θα έπρεπε να είναι μπλε ή λευκά. Είναι σοβαρότατο το πολιτισμικό έλλειμμα της πόλης μας τα τελευταία χρόνια αλλά οι συνέπειές του θα αργήσουν δυστυχώς να φανούν οπότε κάτι τέτοιο δημιουργεί εφησυχασμό.

Ως ερευνητής κι επιστήμονας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πως βλέπετε τις συνέργειες μεταξύ Δήμου και ΠΘ;
Αυτή τη στιγμή για να είμαστε ειλικρινείς είναι πρακτικά ανύπαρκτες και αυτό όχι γιατί το δεν το θέλει το Ίδρυμα αλλά οι ιθύνοντες του Δήμου. Δεν χρειάζεται γνώσεις αστροφυσικής για να δει κανείς τα οφέλη από τη διάχυση της δουλειάς του ΠΘ μέσα στην ίδια την πόλη. Καλές πρακτικές, καινοτομία, εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε διοικητικό, ερευνητικό, διδακτικό πεδίο, ερευνητικά προγράμματα που δημιουργούν εξωστρέφεια, παλμό, νέα επαγγέλματα, οικονομία, επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων της πόλης (π.χ. αέρια ρύπανση, ανακύκλωση, κυκλοφοριακό), λύσεις. Ποιος νοήμων δημότης δεν θα το ήθελε για μια σύγχρονη, ψηφιακά οργανωμένη πόλη στην οποία ζει κι εργάζεται αυτός και τα παιδιά του;

Σας ευχαριστούμε πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ κι εύχομαι οι συνδημότες μας να ψηφίσουν για το καλό και το μέλλον της πόλης, με σύνεση και μακριά από το θυμικό και τους φθηνούς εντυπωσιασμούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το