Αθλητισμός

“Η πρόταση του Ολυμπιακού είναι μη υλοποιήσιμη” υποστηρίζουν οι διοικούντες την ΠΑΕ Νίκη

Η ΠΑΕ Νίκη είναι υπέρμαχη της αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων και η οικονομική βιωσιμότητα όλων των ομάδων. Αυτό επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου των «κυανολεύκων» Κώστας Καραγεωργόπουλος, που εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους η Νίκη δεν συνυπογράφει την πρόταση του Ολυμπιακού.

Στην εκπομπή Clasico του Βόλος 98,6 φιλοξενήθηκε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΕ Νίκη Κώστας Καραγεωργόπουλος για να εξηγήσει την επίσημη θέση των «κυανολεύκων» στο θέμα της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Η αρχική του τοποθέτηση ήταν η εξής:
«Η Νίκη ασχολείται με το θέμα της αναδιάρθρωσης εδώ και πολλούς μήνες, αρκετά πριν την πανδημία του κορωνοϊού και των ανεπανόρθωτων ζημιών που έφερε σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο. Είχαμε συγκεκριμένες μελέτες και αναλύσεις με πολύ μεράκι και αρκετές ημέρες δουλειάς.
Η ομάδα μας έθεσε εξ αρχής ένα πλαίσιο συζήτησης με βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα ήθελε να συζητήσει για αναδιαρθρώσεις και γενικότερα το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Νίκη είναι υπέρ οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης αρκεί να εξασφαλίζονται δύο βασικοί άξονες: 1) Η οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων και 2) ένα καλό ποδοσφαιρικό προϊόν με ανταγωνιστικές ομάδες».

Ερωτηθείς για πιο λόγο η Νίκη δεν είναι θετική στο να συνυπογράψει την πρόταση του Ολυμπιακού, απάντησε: «Όταν τον Φεβρουάριο κάναμε την πρόταση για πρωτάθλημα Β’ Εθνικής με δύο ομίλους, υπενθυμίζω ότι βρισκόμασταν στην 3η θέση, δεν ήμασταν χαμηλά στη βαθμολογία ώστε να θεωρηθεί ότι κοιτάξαμε το δικό μας συμφέρον. Τότε έγινε εκείνη η πρόταση χωρίς να ξέρουμε ότι θα ακολουθήσει η πανδημία του κορωνοϊού που έφερε αυτή την τεράστια οικονομική ζημιά σε όλες τις ΠΑΕ. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.
Όσον αφορά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής ο Ολυμπιακός μίλησε για Β’ Εθνική δύο ομίλων. Δώδεκα ομάδες συμφώνησαν σε αυτό και ανάμεσά τους ήταν και η Νίκη. Ωστόσο, εκφράσαμε σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με το πως θα εφαρμοστεί αυτό το πλάνο. Ο Ολυμπιακός μας έστειλε και γραπτώς την τοποθέτησή του, αλλά ήταν κάπως πρόχειρη διότι έλειπαν πολλά στοιχεία. Υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε κάθετα.
Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός προτείνει από τα έσοδα της διοργάνωσης το 60% να πάει στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και το 40% σε αυτές της Φούτμπολ Λιγκ. Αυτό δεν θεωρούμε ότι συνεισφέρει στην βιωσιμότητα των ομάδων και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Μία ομάδα που ανεβαίνει τώρα από τη Γ’ Εθνική πως θα ανταγωνιστεί μία που φέτος έπαιξε στη Σούπερ Λιγκ 2 και είναι ήδη «στρωμένη», όταν μάλιστα θα πάρει λιγότερα χρήματα;

Επίσης, ο κ. Τσιμπανάκος μίλησε στην τηλεδιάσκεψη για μία σίγουρη χορηγία ύψους 250.000 ευρώ από μεγάλη εταιρεία, αλλά στη γραπτή πρόταση δεν υπάρχει αυτό. Δεν αναφέρεται πουθενά. Επίσης, μπορεί ο Ολυμπιακός να λέει ότι οι ομάδες των νησιών πρέπει να πάρουν 10% παραπάνω χρήματα, αλλά γενικότερα οι ΠΑΕ του νοτίου ομίλου θα έχουν περισσότερα έξοδα, όταν θα πρέπει να πάνε πέντε φορές σε Κρήτη και Ρόδο. Με βάση τα παραπάνω δεν μπορούμε να υπογράψουμε την πρόταση του Ολυμπιακού».
Ακολούθως ο εκπρόσωπος Τύπου της Νίκης διάβασε την επίσημη απάντηση της «κυανόλευκης» ΠΑΕ στην πρόταση των «ερυθρολεύκων»: «Αγαπητοί κύριοι, στην τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ στις 10/5/2020 η ΠΑΕ Νίκη Βόλου 1924 τάχθηκε υπέρ και υποστήριξε την πρόταση για ενιαία κατηγορία δύο ομίλων και μόνο αυτό. Στις 12/5/2020 μας εστάλη προς υπογραφή κείμενο που περιλαμβάνει δεσμεύσεις οικονομικού χαρακτήρα μη τεκμηριωμένες με τις οποίες διαφωνούμε. Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι ίδιο με την περίοδο 2019-20 τότε 24 ομάδες θα μοιραστούν το 40%, οπότε τα έσοδα θα πάρουν την μορφή… φιλοδωρήματος.

Απουσιάζει πλήρως οποιαδήποτε τεκμηρίωση για βασικά θέματα όπως ο αριθμός των ομάδων και η αδειοδότησή τους, η ανταγωνιστικότητα και η αγωνιστική φερεγγυότητα του πρωταθλήματος, η κατανομή εσόδων, η βιωσιμότητα των ΠΑΕ, η διαφαινόμενη μεγέθυνση προβλημάτων μετακίνησης. Απουσιάζει η δέσμευση για τη χορηγία των 250.000 ευρώ στο νέο πρωτάθλημα η οποία μας παρουσιάστηκε στην τηλεδιάσκεψη ως τετελεσμένο γεγονός, από το οποίο απομένει μόνο η ανακοίνωση. Συνεπώς, περιμένουμε να μας αποσταλεί για υπογραφή κείμενο στο οποίο θα αναφέρονται αποκλειστικά αυτά τα οποία συμφωνήσαμε, δηλαδή την κατάθεση πρότασης στην Ένωσή μας για ενιαία κατηγορία με δύο ομίλους».
Η έγγραφη απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη Νίκη ήταν η ακόλουθη: «Κύριοι, γι’ αυτά τα οποία λέτε, για τις λεπτομέρειες θα συζητούσαμε όταν η πρόταση που κάναμε θα γινόταν δεκτή από τις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή την Ένωση Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, τον κ. Αυγενάκη και την ΕΠΟ. Τώρα εμείς καταθέσαμε ένα αρχικό πλάνο για τις κατηγορίες. Λεπτομέρειες αν γίνει δεκτή η πρότασή μας θα προκύψουν πάρα πολλές τις οποίες θα συζητήσουμε αν η πρότασή μας γίνει αποδεκτή. Αν διαφωνείτε στην πρότασή μας -ούτως ή άλλως υπάρχει πλειοψηφία της άτυπης γενικής συνέλευσης- ας μην την υπογράψετε. Κανένα πρόβλημα. Εφόσον δεν συμφωνείτε η υπογραφή σας είναι άνευ λόγου».

Τσιμπανάκος: Δικαίωμα της Νίκης να μην υπογράψει
Στην εκπομπή υπήρξε παρέμβαση από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευριπίδη Τσιμπανάκο, που είπε μεταξύ άλλων: «Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε συμφώνησαν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενέτης με την πρόταση που καταθέσαμε. Ό,τι είπαμε μεταξύ μας, αυτό ειπώθηκε και στο αντίστοιχο mail. Εμείς δεσμευτήκαμε σε όλους, ότι εφόσον η πρότασή μας γίνει αποδεκτή από τους αρμόδιους, όπως τον κ. Αυγενάκη, τον κ. Λεουτσάκο και την ΕΠΟ, τότε θα προχωρήσουμε και στα άλλα ζητήματα όπως με την εταιρεία που βρήκαμε για να δώσει χορηγία για το πρωτάθλημα. Εμείς, είμαστε σε θέση να φέρουμε στη Λίγκα μία χορηγία, αν μπορούν ας το κάνουν και οι άλλοι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Αυτό θα είναι καλό για όλους και όχι μόνο για τον Ολυμπιακό.
Καλά κάνει η Νίκη και έχει τους ενδοιασμούς της. Δικαίωμά της είναι να μην υπογράψει. Εμείς ως Ολυμπιακός Βόλου πήραμε μία πρωτοβουλία, όπως είχε πάρει και η Νίκη πριν τον κορωνοϊό, η οποία δεν προχώρησε. Συμφωνήσαμε να πάρουμε λιγότερα χρήματα από τυχόν έσοδα, αφού δεν ήμασταν και σε θέσεις ανόδου. Βέβαια και η Νίκη δεν είναι πρώτη ή δεύτερη στη βαθμολογία, αλλά στην 5η θέση. Τι θέλει; Να ανέβει κατηγορία χωρίς να βρίσκεται σε θέση ανόδου και να πάρει τα ίδια χρήματα με τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2;
Στην τηλεδιάσκεψη οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενέτης μπορούσαν να αναφέρουν τους προβληματισμούς τους, αλλά δεν το έκαναν. Εμείς κάναμε μία πρόταση που να ξέρετε ότι έχει φτάσει ψηλά, ενώ την έχουν συνυπογράψει 11 ομάδες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν, αλλά να ξέρουμε τι λέμε.
Στην τηλεδιάσκεψη είπα -λες και ήξερα- «αυτά που λέμε πρέπει και να τα υπογράφουμε». Συμφώνησαν όλες οι ομάδες εκτός του Ιωνικού και των Τρικάλων. Αν στην πορεία κάποιος το ξανασκεφτεί και δεν θέλει να υπογράψει είναι δικαίωμά του».

Αγγελάρας: Η πρόταση του Ολυμπιακού δεν είναι δόκιμη
Θέση πήρε και ο μέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Νίκος Αγγελάρας, ο οποίος τόνισε πως η πρόταση του Ολυμπιακού δεν είναι υλοποιήσιμη. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Νίκη εμμένει στις θέσεις της όσον αφορά τα στοιχεία της οικονομικής βιωσιμότητας των ομάδων και της ανταγωνιστικότητάς τους. Ως εκ τούτου η πρόταση του Ολυμπιακού δεν είναι δόκιμη.
Όσον αφορά τις πλειοψηφίες, υπάρχουν συγκεκριμένα καταστατικά που δεν αλλάζουν αναδρομικά. Όταν τροποποιηθούν τότε θα μιλάμε για διαφορετικές πλειοψηφίες. Αν γίνει κάποια παρέμβαση από την Πολιτεία θα ήμουν θετικός, αν και είμαι βέβαιος ότι δεν γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Εκτιμώ τον κ. Τσιμπανάκο για τις προσπάθειες που κάνει. Εμείς ενδιαφερόμαστε για όλες τις ομάδες. Κάναμε οικονομοτεχνικές μελέτες και πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά κάναμε πίσω γιατί βλέπαμε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία κατηγορία με 32 ομάδες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το