Τοπικά

“Η Περιφέρεια εμπαίζει τους Βολιώτες δίνοντας στοιχεία από μετρητή που δεν μετράει τους επικίνδυνους ρύπους”

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ καταγγέλλει την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι εμπαίζει την κοινωνία του Βόλου με τις μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία από έναν συγκεκριμένο μετρητή ο οποίος, όμως, μετράει μόνο αιωρούμενα σωματίδια και όχι τους επικίνδυνους ρύπους. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μετρητής δεν δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο αλλά με καθυστερήσεις από 24 έως 72 ώρες.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής:

Η προπαγάνδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Με τρία ΔΤ στις 18, 21& 25 Μαίου 2020 με τίτλο “Καθαρή η ατμόσφαιρα στο Βόλο” εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους πολίτες. Τα ΔΤ μας λένε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις από τον “Σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο” οι μέσες τιμές 24ωρου στα PM2,5 & ΡΜ10 ήταν κάτω από τα όρια που προβλέπει η Νομοθεσία, στις παρακάτω ημερομηνίες: 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 Μαίου 2020. Ανταποκρίνeται ωστόσο στην πραγματικότητα το “Καθαρή η ατμόσφαιρα στον Βόλο”; Ας δούμε τα στοιχεία:
1. Καταρχάς το να βασίζει κάποιος τα συμπεράσματα του για όλη την πόλη σε ένα (1) μετρητή είναι από αντεπιστημονικό έως ύποπτο. Κύριε Αγοραστέ, εσείς που είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου, τα είδατε αυτά τα ΔΤ που έβγαλαν οι υπηρεσίες σας; Συμφωνείτε με την τελείως αντεπιστημονική μέθοδο και τα αντεπιστημονικά συμεπράσματα; Θυμίζουμε ότι Η Ελλάδα έχει δεχθεί “κίτρινη κάρτα” από την Ε.Ε. επειδή δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία ΕΕ/2284/2016 που υποχρεώνει τις χώρες να έχουν αξιόπιστα δίκτυα μετρητών αέριας ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις.
2. Κατά δεύτερον το βασικό πρόβλημα με τον συγκεκριμένο μετρητή (όπως και με αυτούς του ΟΛΒ), είναι ότι μετράει μόνο αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ)!! ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ δηλαδή 6 από τους 8 ρύπους που η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνους κι έχει ορίσει όρια γι αυτούς όπως το Όζον, Διοξείδιο του Αζώτου, Διοξείδιο του Θείου, Μονοξείδιο του Άνθρακα, που πρέπει να μετριούνται αν είναι δυνατόν ανά μια ώρα, ενώ το Βενζόλιο και ο Μόλυβδος πρέπει να μετριούνται τουλάχιστον ανά τρίμηνο.
3. Από τον εν λόγω μετρητή μάλιστα επί 7.5 μήνες το 2019 δεν είχαμε μετρήσεις και ακόμη και τώρα δεν δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο αλλά με καθυστερήσεις από 24 έως 72 ώρες! ¨Εχουμε επανειλημμένα καταγγείλει την ατέλεια αυτή, που καθιστά αναξιόπιστα τα αποτελέσματα και θέτει καθημερινά σε εν δυνάμει κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση.
4. O καθηγητής κ. Σαχαρίδης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το δίκτυο των δώδεκα μετρητών που καλύπτει όλη την πόλη, έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε σημαντικές υπερβάσεις στα όρια PM 2,5&10 στον αέρα της πόλης μας.
5. Και τέλος ας θυμηθούμε πόσες φορές οι μετρητές της διεθνούς πλατφόρμας waqi.info αλλά και η επίσημη της Ευρωπαικής Ένωσης κατέγραψαν σημαντικές στιγμιαίες υπερβάσεις ορίων.

Διαβάζοντας τις μετρήσεις της ίδιας της Περιφέρειας διαπιστώνουμε στιγμιαίες υπερβάσεις ορίων, ενδεικτικά και μη εξαντλητικά (βλ συνημμένες εικόνες), στις παρακάτω ημερομηνίες που αναφέρονται στα σχετικά ΔΤ:
15-05-20: 3 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10, 19-05-20: 3 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10, 16-05-20: 8 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10
18-05-20: 24 ώρες/24ωρο στα ΡΜ10! Η Περιφέρεια παραδέχεται μ.ο. για τις 18-05-20, 58>50 όριο. Κι όμως μιλάει για “καθαρή ατμόσφαιρα”. Δηλαδή στις 18-05-20 είχαμε όλη μέρα υπερβάσεις αλλά όλα καλά! Αιδώς αχρείοι!

Πώς όμως η Περιφέρεια μπορεί και ισχυρίζεται ότι η “ατμόσφαιρα είναι καθαρή”; Πού “πατάει”;
Το μεγάλο κόλπο λέγεται Ελληνική (δυστυχώς) Νομοθεσία! Αυτή “επιτρέπει” σε Περιφέρεια, Κυβέρνηση και Δήμο Βόλου να λένε τέτοιο εξόφθαλμο ψέμα. Η αισχρή νομοθεσία, δυστυχώς, δίνει άλλοθι στις βιομηχανίες για τις παραβάσεις τους επειδή “αναγνωρίζει” μόνο τις υπερβάσεις των ορίων στην μέση τιμή 24ωρου. Σύμφωνα με τον νομοθέτη (δυστυχώς) μόνο η υπέρβαση στον μ.ο. 24ωρου υποχρεώνει την Πολιτεία να πάρει μέτρα. Δεν μετράνε οι στιγμιαίες υπερβάσεις γνωστές και ως “Επεισόδια Ρύπανσης” – όπως πχ αυτό στην ΑΓΕΤ στις 28 Μαρτίου 2020.
Η νομιμότητα όμως δεν συμβαδίζει συνήθως με την ηθική. Το γεγονός ότι επιτρέπονται οι στιγμιαίες υπερβάσεις από το νόμο, δεν σημαίνει ότι αυτές δεν αρκούν για να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία ανθρώπων και ζωντανών. Σε “Επεισόδια Ρύπανσης” μπορεί να απελευθερωθούν οι φονικές διοξίνες έως και 1.000 φορές πάνω από το όριο, και τότε υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
Τονίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ, κάτι που η Ελληνική Νομοθεσία το παραβλέπει προς όφελος των βιομηχάνων φυσικά, γιατί άραγε;
Αναρωτιόμαστε τελικά τι δεν είναι καθαρό σε αυτή την πόλη. Πάντως σίγουρα δεν είναι μόνο η ατμόσφαιρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το