Τοπικά

“Η ώρα της έντασης δεν είναι για επανάσταση…” – Ο ψυχίατρος Ν. Νικολάου σχολιάζει τις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών 

Οι σχέσεις μεταξύ ζευγαριών παραμένουν στην επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον χειρότερο τρόπο, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν σε Μακρινίτσα, Γλυκά Νερά, Φολέγανδρο. Όπως επισήμανε στη «Θ» ο ψυχίατρος Νίκος Νικολάου ως κοινωνία πρέπει να αποβάλουμε το σύνδρομο του πρωτοσέλιδου. Δυστυχώς, όπως είπε, αργούμε να φτάσουμε στην παρέμβαση και στην κατανόηση του φαινομένου ακριβώς γιατί κάνει περισσότερο θόρυβο και δημιουργεί ίντριγκα στον κόσμο το πρωτοσέλιδο της δραματικής και τραγικής είδησης.
«Πρέπει τα αντανακλαστικά ως κοινωνία, ως οικογένεια και ως ειδήμονες να ενεργοποιούνται, να χρησιμοποιούνται και να τα επικαλούμαστε αρκετά νωρίτερα. Όταν έχω δίπλα μου μία αδερφή, έναν συγγενή ή έναν φίλο, παρατηρώ πως διαφωνήσαμε τις τελευταίες 10 φορές που είχαμε μία διχογνωμία. Αν εκεί δούμε έναν εγκλωβισμό της άποψής μας, μία απολυτότητα, μία ακραία έκφραση θυμού και έντασης και τις 10 φορές, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι πάει λάθος» ανέφερε ο κ. Νικολάου. Όσον αφορά ένα ζευγάρι, πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε πόσο έντονα διαφωνεί και πόσο καταφέρνει το ίδιο να αιφνιδιάζει τον εαυτό του και πόσο μπορεί να βρίσκει άλλους τρόπους στους οποίους, όμως, και οι δύο θα δεχτούν να προσαρμοστούν.

«Αυτό το σύνδρομο του πρωτοσέλιδου που κουβαλάμε σημαίνει ότι για πολύ καιρό, άλλοτε μήνες ή χρόνια εθελοτυφλούμε, στρουθοκαμηλίζουμε. Γι’ αυτό είναι οξύμωρο το γιατί μας προκαλεί εντύπωση κάτι που φαινόταν ότι δυσλειτουργεί έντονα με δύο ανθρώπους όπου δεν λειτουργούσε η σύνδεση μεταξύ τους επικοινωνιακά και συναισθηματικά» σημείωσε.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι πόσο εύκολα αποδεχόμαστε ως ενήλικες ότι υπάρχει πρόβλημα ή ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Όπως τονίζει ο κ. Νικολάου, τα μέλη μίας σχέσης πρέπει να μιλούν πιο ανοιχτά και να επικοινωνούν τη δυσφορία τους. «Τα αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται σε μία δυσλειτουργική σχέση δεν έχουν παρά να πάψουν να είναι αυτοαναφορικοί, να πάψουν να είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψευδή εικόνα διαδικτυακής ομορφιάς και τελειότητας. Να ρωτήσουν απλά τους γύρω τους, να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις των κολλητών τους συζητώντας κάποια θέματα λειτουργικότητας της σχέσης τους. Δεν μιλάμε και μπορεί να φτάσουμε στο αμήν για να επικοινωνήσουμε κάτι που μας απασχολεί για μήνες».

Αλλά για να επικοινωνήσει κάποιος αυτά τα προβλήματα πρέπει πρώτα να τα αφουγκραστεί. Όπως υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, ένα άτομο πρέπει να αρχίσει να «χτίζει» τι θέλει χωρίς υπαγορεύσεις από διαδίκτυο και Instagram. «Δεν είναι καθόλου εγωιστικό να «ταΐσω» το εγώ μου. Αν δεν κάνω διάλογο με τον εαυτό μου για να τον ρωτήσω τι αντέχει, τι θέλει και τι του λείπει, πώς θα καταφέρω να αφουγκραστώ το πρόβλημα και να το επικοινωνήσω αν ο σύντροφός μου είναι χειριστικός ή χρήζει βοήθειας;» πρόσθεσε.

Όσο για έναν άνθρωπο που θέλει να αποχωρήσει από μία σχέση χωρίς να φοβάται, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε πως οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παρθεί σε στιγμή που είναι χαμηλά οι εντάσεις. «Συχνά κάνουμε το λάθος, παρασυρόμενοι και συχνά θιγόμενοι ως θύματα να πάμε να βρούμε το δίκιο μας και το κουράγιο της αντίδρασης πάνω στην ένταση. Η ένταση αυτή μπορεί να είναι ένας καβγάς, μία κακή εβδομάδα, μία κακή ημέρα. Τότε δεν είναι η ώρα να κάνουμε την πολυπόθητη επανάσταση. Όταν, όμως, αθροίζονται όλα αυτά, δεν θα περιμένω καιρό να δυσφορώ. Δεν λέει κανείς ότι μέσα στη μοναδικότητα της ζωής μας έχουμε χρόνο να χάσουμε σε μια τοξική σχέση».

Όπως τόνισε, όμως, παρότι γεννιόμαστε και πεθαίνουμε μόνοι σύμφωνα με τον Καζαντζάκη, σε αυτή τη μοναξιά μπορούμε να έχουμε συνοδοιπόρους ειδικούς ανθρώπους που είναι η επιστήμη τους, οι οποίοι θα μας δώσουν μία ερμηνεία για τα θέματα στις σχέσεις μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το