Τοπικά

“Η λήξη του lockdown σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα με φτωχούς εργαζομένους και άνεργους”

Tην νομιμοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας από την κυβέρνηση ως αντίδοτο στην εργασιακή κρίση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Όπως τονίζει ο βουλευτής, η λήξη του lockdown σηματοδοτεί την επιστροφή των εργαζομένων σε μια νέα πραγματικότητα εργασιακής δυστοπίας με φτωχούς εργαζομένους και άνεργους. «Η αναστολή συμβάσεων δεν διασφαλίζει την επόμενη ημέρα καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται και μάλιστα μαζικά» σημειώνει ο κ. Μεϊκόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή:

«Η μέγιστη υπευθυνότητα και πειθαρχία όλου του κόσμου και ο πραγματικός ηρωϊσμός σύσσωμου του προσωπικού του ΕΣΥ συνέβαλαν καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Πέραν, όμως, του υγειονομικού σκέλους, η πανδημία έφερε μαζί της και μια νέα κρίση που απειλεί εκ νέου την οικονομία και την οποία η κυβέρνηση επιμένει να παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής.

Απορρίπτοντας εξαρχής τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων με γενναίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως επιτάσσει η συγκυρία, που στοχεύει στο να προλάβουμε την ύφεση στην αρχή της, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μικρής κλίμακας, εμβόλιμα και περιστασιακά οικονομικά μέτρα.
Στο πεδίο της εργασίας η απουσία ενός συνολικού πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προϊδεάζει για πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Η σκόπιμη απραξία της κυβέρνησης αντανακλά τη θέλησή της να «μηδενίσει το κοντέρ»στις εργασιακές σχέσεις με όχημα τις μετά-κορωνοϊού συνθήκες και αναβιώνοντας εποχές 2ου μνημονίου.

Έτσι, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και μια νέα, πιο επιθετική μορφή εκ περιτροπής εργασίας.
Η αναστολή συμβάσεων εργασίας δε διασφαλίζει την επόμενη ημέρα, καθώς με την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται και μάλιστα μαζικά.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, έθεσε την αναστολή συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση προκειμένου μια επιχείρηση να μπορεί να λάβει μια στοιχειώδη διευκόλυνση και δέσμευσε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυτή παρόλο που αρκετές από αυτές είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μερικώς.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ως αντίδοτο στην εργασιακή κρίση ένα νέο καθεστώς γενικευμένης εκ περιτροπής εργασίας που θα μετατρέπει την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων σε μερική σε συνδυασμό με τη μερική μόνο αναπλήρωση του μισθού τους που χάνεται από το κράτος. Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του μισθού που κανονικά έπαιρνε, αλλά το κράτος θα συμπληρώνει μόνο το 60% του υπόλοιπου μισθού που χάνεται οδηγώντας τελικά σε ένα νέο μισθό μειωμένο κατά 20% περίπου. Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση αποχαιρέτησε και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις δεν ενισχύθηκαν με πραγματικό χρήμα και διευκολύνσεις, όπως η αναστολή πληρωμών, δεν αποτελούν πραγματική ενίσχυση. Αντί να ενισχύσει έμπρακτα τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως για απολύσεις και ενθαρρύνει την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας.

Η λήξη του lockdown σηματοδοτεί την επιστροφή των εργαζομένων σε μια νέα πραγματικότητα εργασιακής δυστοπίας με φτωχούς εργαζομένους και άνεργους, στην οποία θα μπορούν να επιβιώνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και το δημόσιο χρήμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το