Πολιτισμός

“Η φωτογραφία είναι η στιγμή που δεν χάθηκε”- Ο γιατρός Σπ.Λαζάρου μιλά στη «Θ» με αφορμή την έκθεσή του

Ο Σπύρος Λαζάρου είναι μια ιδιότυπη περίπτωση σύγχρονου επιστήμονα, καθώς δεν αρκείται στην άρτια απόδοση γνώσης και αναγνώρισης αναζητώντας διεξόδους στα εκφραστικά του μέσα, προσβλέποντας στη φυσική εξέλιξη νόησης και έκφρασης. Με την παρουσία του στον Βόλο και την παρουσίαση των φωτογραφιών του στον Χώρο Τέχνης «δ.», στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Παράθυρο στον κόσμο», συστήνεται σε φίλους και γνωστούς με άλλη ιδιότητα εκτός αυτής του διακεκριμένου ιατρού – ακτινοδιαγνώστη.

Με φωτογραφίες ασπρόμαυρες, αλλά και έγχρωμες, με τοπία, αλλά και ανθρωποκεντρικές, ο Σπύρος Λαζάρου αποδεικνύει ότι όποιος κοιτά σωστά μπορεί να βλέπει ψηφιακές απεικονίσεις με την ίδια χάρη προσφέροντας τη χαρά και την υποστήριξη της ζωής, που είναι πάντα το ζητούμενο…
Η Αθήνα είναι η πόλη που κατοικεί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο Σπύρος Λαζάρου ως ιατρός – ακτινοδιαγνώστης με εξειδίκευση στον μαστό και την οστεοπόρωση. Η φήμη του καλού επιστήμονα επαληθεύεται με έγκαιρες και έγκυρες διαγνώσεις και η προσέγγιση από όλη την Ελλάδα καθιστά τις περισσότερες φορές ασφυκτικό το καθημερινό του πρόγραμμα. Η κατάκτηση φήμης και γνώσης δεν είναι τυχαία όπως δηλώνουν φίλοι, συνεργάτες και συνοδοιπόροι του. Η Ιατρική ως φυσική επιλογή δικαίωσε τα όνειρά του και η συνεχής αναζήτηση προσδιόρισε την επιστημονική του φυσιογνωμία στα δικά του πλαίσια, που ορίζονται από την αξιοπρέπεια και την αξιοκρατία, την αξιοποίηση γνώσης και κρίσης. Με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με κοινοποιήσεις και ομιλίες σε συνέδρια, ο Σπύρος Λαζάρου ακολούθησε τη ζωή βαδίζοντας στα χνάρια ως ένας σύγχρονος ήρωας που ξέρει να εκτιμά το ταξίδι και όχι μόνο τον προορισμό.

«Οι άνθρωποι και οι συναναστροφές, οι κουβέντες και οι σκέψεις, μια ωραία ταινία, ένα καλό βιβλίο, μια παράσταση όλα αυτά γίνονται μέσα μας φωτογραφία. Η φωτογραφία δεν είναι απλά η αποτύπωση, ούτε η απεικόνιση που πολλοί μπερδεύουν με την ειδικότητά μου και αποδίδουν εκεί την ενασχόλησή μου αυτή. Η φωτογραφία είναι η στιγμή που δεν χάθηκε, εκείνη η στιγμή της χαράς ή της λύπης, ακόμη κι όταν αφορά σε τοπίο, γιατί δεν μιλούν, δεν μιλούμε μόνον εμείς οι άνθρωποι» ανέφερε ο ίδιος.
Η αρχή δεν έγινε τυχαία κι ούτε από μόνη της ήρθε η ιδέα. Άλλωστε φωτογραφική μηχανή υπήρχε πάντα στο σπίτι του Σπύρου Λαζάρου. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, θυμάται τον πατέρα του με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι να κάνει «κλικ» σε στιγμές οικογενειακής και κοινωνικής δράσης. Η ίδια μηχανή δεν πέρασε από τον πατέρα στον γιο, καθώς η τεχνολογία πρόλαβε κινήσεις αβρότητας που με άνεση και επιτυχία ο γιος διαχειρίστηκε. Ήταν η ίδια αιτία και κοινή η αφορμή, καθώς όπως ο πατέρας του, με τον ίδιο τρόπο και αυτός αποδίδει στη ζωή και τη στιγμή την αιωνιότητα που της αναλογεί.

«Όλα ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια, όταν διάλεξα τον Πλάτωνα Ριβέλλη για δάσκαλό μου. Όλα ξεκίνησαν με τον Φωτογραφικό Κύκλο, στον οποίο μετέχω νιώθοντας ότι όλα λειτουργούνε απόλυτα αρμονικά με αυτό που θέλουμε και κάνουμε» σημείωσε ο κ. Σπύρος Λαζάρου, για να συμπληρώσει ότι από τότε και έως σήμερα μετέχει σε εκθέσεις, παρουσιάζει και παρουσιάζεται χωρίς να νιώθει αμήχανα στα επαινετικά σχόλια, αντιδρώντας θετικά στη δύναμη του βλέμματος που συναντά το έργο του.
Η έκθεση «Παράθυρο στον Κόσμο» δεν είναι η πρώτη φορά για τον Σπύρο Λαζάρου που παρουσιάζεται στον Βόλο. Έχει προηγηθεί έκθεση και με τη δική του επιμέλεια στον Χώρο Τέχνης «δ.». «Η φιλία μου με τον Θανάση Δουλκέρογλου, η αγάπη και η εκτίμηση που έχω εισπράξει, με δένουν με τον Βόλο. Η πόλη σας εξάλλου δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς και εξαιρετικές αναμνήσεις» εκμυστηρεύεται ο ίδιος.
Ο Σπύρος Λαζάρου περιλαμβάνει εξάλλου και φωτογραφίες από τον Βόλο πιστοποιώντας τη σχέση, υπογραμμίζοντας την αγάπη στον τόπο και τους ανθρώπους του. Η παρουσία τόσων φίλων του την ημέρα των εγκαινίων, αποδεικνύει τις καλές σχέσεις που διατηρεί και την εκτίμηση που απολαμβάνει μέσω και του καλλιτεχνικού του αποτυπώματος.
Η έκθεση φωτογραφίας του κ. Σπύρου Λαζάρου στον Χώρο Τέχνης «δ.» θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου και λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 19.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το