Τοπικά

“Η φετινή «επανέναρξη» του τουρισμού μας βρήκε πιο δυνατούς και έτοιμους να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις”

Το μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού:

«Επανεξετάζουμε τον τουρισμό» είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, έναν από τους σημαντικότερους τομείς που συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.
Η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη μετά την περίοδο της πανδημίας που επανήλθαμε σχεδόν στην κανονικότητα στον τομέα τουρισμού, ένας τομέας που επλήγη με μεγάλη ταχύτητα και ένταση την προηγούμενη διετία. Οι φορείς του τουρισμού, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον τομέα αποτελούν ένα βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας μας.
Η περιφερειακή αρχή με επικεφαλής και κινητήριο μοχλό τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό επιδεικνύοντας σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, υιοθέτησε μια αναπτυξιακή στρατηγική για την Μαγνησία, τις Σποράδες και συνολικά τη Θεσσαλία. Η φετινή «επανέναρξη» του τουρισμού μας βρήκε πιο δυνατούς και έτοιμους να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, έχοντας αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και δημιουργώντας συνεχώς νέα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περιοχή μας. Κατορθώσαμε να συνδέσουμε τον έξυπνο, διαφορετικό, εναλλακτικό, ποιοτικό τουρισμό με τον πολιτισμό και αναβαθμίσαμε τη θέση της Θεσσαλίας στο διεθνή τουριστικό χάρτη.

Όλο αυτό το διάστημα δημιουργήσαμε μοναδικές υποδομές και έργα για τον τόπο μας με το βλέμμα στο μέλλον, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
– Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια κόστους 330 εκ. ευρώ, για το οποίο τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το διακεκριμένο βραβείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, (European Diploma), ως αναγνώριση «της υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας». Ένα έργο ουσίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις που δίνει το έναυσμα για την αγροτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
– Η δημιουργία του υποβρύχιου Μουσείου στην Αμαλιάπολη Αλμυρού, (Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου) που εγκαινιάστηκε το φετινό καλοκαίρι, σε συνέχεια του υποβρύχιου Μουσείου της Αλοννήσου, τα οποία είναι επισκέψιμα και έχουν τοποθετήσει τη χώρα μας δυναμικά στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
– Το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Σκιάθου.
– Η ετήσια συντήρηση και συντόμως η ολική αναβάθμιση Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου
– Οι στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση πτήσεων στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου (εκθέσεις, διαφημιστική προβολή, Β2Β συναντήσεις κλπ δράσεις).
– Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης συστήματος ασφάλειας στον λιμένα Βόλου του κώδικα ISPS που ενέταξε το Βόλο στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας, καθώς με την εγκατάσταση του στο λιμάνι του Βόλου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι πλέον εφικτή και ασφαλής η άφιξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι.
– Τα έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων ΔΕΔ-Μ της Περιφέρειας.
– Η ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση της περιοχής στις λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού, μια περιοχή με δυναμική τουριστική προοπτική.
– Οι οικοτουριστικές διαδρομές και η αποκατάσταση λιθόστρωτων στις Σποράδες.
– Το έργο για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στην Θεσσαλία προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.
– Οι στοχευμένες παρεμβάσεις και τα έργα συντήρησης-αναστήλωσης-αποκατάστασης-ανάδειξης και προβολής των υλικών πολιτιστικών πόρων του νομού Μαγνησίας (χώρος Μεγάρων του οικισμού Διμηνίου, στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, στο Κάστρο στη συνοικία Παλαιά Βόλου αλλά και εντάξεις νέων έργων).
– Η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων προϋπολογισμού 360.000 ευρώ, οι παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι της Σκιάθου.
– Το έργο για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος Βορείων Σποράδων / Ο.Χ.Ε. Νήσων Βορείων Σποράδων, προϋπολογισμού 4,5 εκ ευρώ.
– Η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και η σύνδεσή του με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
– Η προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε παγκόσμιες εκθέσεις, συναντήσεις, farm-trips και φόρα.
– Εφαρμόζοντας την «επιθετική» πολιτική μας στον τομέα του τουρισμού προωθήσαμε την δράση «meet the heart of Greece», με ψηφιακές υποδομές και ψηφιακό υλικό, συνδέοντας το δυνητικό κοινό του τόπου με τις ομορφιές του, γαστρονομία κλπ.
– Σε συνεργασία με ευρωπαικούς και παγκόσμιους φορείς συνδιοργανώσαμε στην Μαγνησία και τις Σποράδες συνέδρια και εκδηλώσεις με διεθνή αντίκτυπο για την προώθηση της περιοχής μας
– Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις, ημερίδες, φεστιβάλ κ.α. για την εξωστρέφεια της περιοχής μας.

Παράλληλα συνεχίζονται τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε όλο το Νομό με τις μεγάλες ή μικρότερες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας που διασφαλίζουν την άνετη μετακίνηση των ανθρώπων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, ο εκσυγχρονισμός εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και οι σημαντικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ειδικά όμως στον τομέα του τουρισμού η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνοντας στήριξη στο επιχειρείν και στους εργαζόμενους με τους παρακάτω τρόπους :
– ενισχύσαμε με 80 εκατ. ευρώ, επενδύσεις υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων Επενδύω και Επανεπενδύω στη Θεσσαλία, προγράμματα που στην πλειοψηφία τους αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις
– χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου και
– χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων που βρέθηκαν, σε αναστολή, λόγω της πανδημίας του covid-19
– χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, στην πλειοψηφία τους τουριστικές επιχειρήσεις, και προσφάτως με 23 εκατ. ευρω με το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2.
Δεν σταματάμε όμως να σχεδιάζουμε και να «επανεξετάζουμε» πτυχές του τουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη, βελτίωση και εξωστρέφεια της περιοχής μας. Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση επιβάλουν εγρήγορση, σωστή προετοιμασία, προγραμματισμό και συντονισμό ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Έχοντας όμως τις απαραίτητες υποδομές, την τεχνογνωσία και την βούληση και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς συνεχίζουμε τα επόμενά μας βήματα για την ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών στη Μαγνησία και τις Σποράδες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το