Αθλητισμός

“Η ΕΠΣΘ μάς αφαιρεί το δικαίωμα εργασίας”

Αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής έστειλε στις αρχές Νοεμβρίου η νεοσυσταθείσα Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.Π.Π.Π.Ε), καταγγέλλοντας τη μονομερή κατάργηση από πλευράς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των διπλωμάτων ποδοσφαίρου των πτυχιούχων Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.). Ο Ηλίας Οικονόμου, προπονητής ποδοσφαίρου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας, μίλησε για το ζήτημα που εμποδίζει πολλούς συναδέλφους του να εργαστούν πλέον στα τοπικά σωματεία ποδοσφαίρου.

Το έγγραφο προς τον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελεί την τελευταία προσπάθεια προσέγγισης με τη διοίκηση της ΕΠΟ, σύμφωνα με τον Βολιώτη καθηγητή Φυσικής Αγωγής. «Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Βουλής, γιατί η Ομοσπονδία εδώ και δύο μήνες δεν απαντά στα έγγραφά της ΠΕΠΠΠΕ. Αν δεν βρεθεί άκρη ούτε και τώρα από τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Αθλητισμού, τότε η μόνη λύση που μας απομένει, είναι να ξεκινήσουμε δικαστικό αγώνα», κατέστησε σαφές ο κ. Οικονόμου και προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα των συναδέλφων του.

Πριν από μήνες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου-αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ, μεταξύ των οποίων και από τη Μαγνησία κι έγινε προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Όταν καταγγείλαμε την πρακτική της ΕΠΟ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρέθηκαν 600 και πλέον συνάδελφοι από κάθε γωνιά της χώρας και υπέγραψαν την προσφυγή, με την απόφαση να είναι καταδικαστική για την Ομοσπονδία. Πριν από λίγους μήνες κι αφότου είχε συσταθεί η ΠΕΠΠΠΕ, έγινε νέα καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη. Δικαιωθήκαμε κι εκεί, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκαθάρισε πως «εξαιρούμεθα της υποχρέωσης εξασφάλισης της εν λόγω ταυτότητας για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου». Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να υφιστάμεθα έναν άδικο αποκλεισμό», τόνισε στη συνέχεια ο Ηλίας Οικονόμου.

Ο 54χρονος αντιπρόεδρος της ΕΠΦΑ στάθηκε επίσης στην τελευταία προκήρυξη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας πως αποκλείει τους προπονητές-αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ από το να εργαστούν στις τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου: «Με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ και η ΕΠΣΘ, που είναι παράρτημα της ομοσπονδίας, επιμένει στην πρακτική κατάργησης του επιστημονικού διπλώματος προπονητή ποδοσφαίρου από τα ΤΕΦΑΑ. Για παράδειγμα στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία τα σωματεία υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και να απασχολούν προπονητή, ο οποίος είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή UEFA C τουλάχιστον κι έχει εκδώσει και διατηρεί σε ισχύ την ταυτότητα τριετίας ΕΠΟ. Πιο παλιά, παρατηρούνταν το φαινόμενο να βλέπουμε συναδέλφους πτυχιούχους φυσικής αγωγής, δηλαδή απόφοιτους πανεπιστημίου, να δηλώνονται ως μασέρ ή γενικοί αρχηγοί».
Την ίδια στιγμή, ο Ηλίας Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η ΠΕΠΠΠΕ, στην οποία υπάρχει και… εκπροσώπηση από την περιοχή μας, αφού στο διοικητικό συμβούλιο εκλέχθηκε ο Μιχάλης Πούλιος, δεν στρέφεται κατά εκείνων που παρακολουθούν τις σχολές προπονητών της ΕΠΟ. «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εναντίον των συναδέλφων μας, οι οποίοι παρακολουθούν τις ολιγοήμερες σχολές της ΕΠΟ. Εμείς ζητούμε τη διευθέτηση του ζητήματος, το οποίο μας ταλαιπωρεί χρόνια. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αναγνωρίζει σ’ έναν πτυχιούχο των ΤΕΦΑΑ πως το δίπλωμά του αντιστοιχεί για ομάδα Α’ Εθνικής κατηγορίας, αντίθετα η ΕΠΟ δίχως καμία σοβαρή δικαιολογία επιμένει να μας υποχρεώνει άδικα στην παρακολούθηση των μαθημάτων προκαλώντας μας μεγάλη επιβάρυνση. Στη Γερμανία για παράδειγμα η πιστοποίηση γίνεται με ένα παράβολο της τάξης των 70 ευρώ, ενώ εδώ καλούμαστε να πληρώσουμε μεγάλα ποσά που μας αφαιμάσσουν οικονομικά. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το