Αθλητισμός

“Η επιτροπή δεν είναι εκτός ελέγχου” – Τις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει ΠΑΕ η Νίκη ανέλυσε ο Δ. Καραγιάννης

Η Νίκη ετοιμάζεται να γίνει ΠΑΕ και ο Δημήτρης Καραγιάννης έδωσε τις λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα. Ο γνωστός για τα κυανόλευκα αισθήματά του νομικός ανέλυσε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να διαφωτιστούν και οι φίλοι της ομάδας.
Ο Δημήτρης Καραγιάννης μίλησε στην εκπομπή «Ισορροπίες» του ραδιοφωνικού σταθμού «Blue Heart FM» για τα εξής θέματα:

Για τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Γ.Σ.Β. «Η Νίκη»: «Αφορούν τις διαδικασίες για την επόμενη ημέρα. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. Λείπουν οι τυπικές πράξεις, οι οποίες όμως έχουν και την ουσία του θέματος. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει διαπιστωτική πράξη από τη διοργανώτρια αρχή, είτε είναι η Φούτμπολ Λιγκ, είτε η ΕΠΟ, ότι η ομάδα που θα ανεβεί στη Φούτμπολ Λιγκ και θα πάρει τη θέση του κωλυόμενου να συμμετάσχει Ηρακλή, ή του Κρόνου Αργυράδων, ή όποιας άλλης ομάδας κωλύεται, είναι η πρώτη επιλαχούσα, δηλαδή η Νίκη. Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάποιες παραδοχές. Όσο όμως ακόμη κάποια διοργανωτική αρχή δεν έχει κάνει τέτοια διαπιστωτική πράξη, δεν μπορούμε κι εμείς να έχουμε όλη την ευχέρεια κινήσεων.

Σ’ αυτή την περίπτωση το Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής ορθά έπραξε. Πρέπει να ξετυλίξει το «κουβάρι» των διαδικασιών, δηλαδή να γίνει μια συνέλευση που θα εξαγγείλει τη σύσταση ΠΑΕ και θα βάλει τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τον αθλητικό νόμο και είναι: Να συγκαλέσει Γ.Σ., να εκλέξει πενταμελή επιτροπή και να αποφασιστεί ότι περιέρχεται σ’ αυτή την επιτροπή όλη η διαδικασία ίδρυσης της ΠΑΕ.

Εδώ έχουμε δύο αντιπάλους: Ο ένας είναι η χρονοτριβή από τις διοργανώτριες αρχές και ο δεύτερος το «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών για τον έλεγχο της ΠΑΕ. Σ’ αυτήν την περίπτωση η πενταμελής επιτροπή καλείται να συλλέξει όλες αυτές τις εγγυήσεις που λέει ο νόμος, δηλαδή κατάθεση χρημάτων για να καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο που θα ορίσει η Γ.Σ.. Σημειώνεται ότι το 90% των μετοχών είναι προς διάθεση, καθώς το 10% πηγαίνει στην Ερασιτεχνική χωρίς να χρειαστεί να το αγοράσει. Το ποσό του Μ.Κ. θα ψηφιστεί από τη Γ.Σ.».

Για τη συγκρότηση της επιτροπής: «Η επιτροπή πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από πέντε μέλη και θα λειτουργεί μέχρι την ανάδειξη της διοίκησης της νέας εταιρείας. Ουσιαστικά είναι προσωρινή διοικητική επιτροπή, η οποία θα τρέξει όλα τα διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδρυση της ΠΑΕ. Εκ των υστέρων καλεί Γ.Σ. των μετόχων, γιατί πλέον θα έχουν οριστεί το Μ.Κ. και τα μετοχικά μερίδια, και συγκροτείται Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσέξουν τι θα περιέχει το καταστατικό της εταιρείας και θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, την πιστοποίηση καταβολής του Μ.Κ. με παραστατικά, τη σύγκληση Γ.Σ. που θα εκλέξει Δ.Σ. μέσα σε 4 μήνες και στη συνέχεια τα θέματα που έχουν να κάνουν με ΓΕΜΗ, εφορία, ΙΚΑ κλπ. Με βάση τον νόμο δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για τα μέλη που θα απαρτίζουν την επιτροπή, παρά μόνο να είναι μέλος του συλλόγου.

Αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η αξιοπιστία των προτάσεων, ώστε να είναι βιώσιμες και οι οποίες προτάσεις καλούνται να δώσουν τα εχέγγυα που ζητεί η Ερασιτεχνικής. Επίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ΠΑΕ δεν είναι διοικούσα επιτροπή. Είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, έχει δική της αυτοτέλεια και όλα πλέον θα εξαρτώνται από το Δ.Σ. και τους μετόχους. Κάποια στιγμή η Ερασιτεχνική θα παραδώσει το τμήμα στην ΠΑΕ και από εκεί και πέρα οι φίλαθλοι δεν θα έχουμε τον πρώτο λόγο, όπως είχαμε με την Ερασιτεχνική, με συνελεύσεις, προτάσεις μομφής κλπ.»

Για το ότι η Ερασιτεχνική έχει κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους θέλουν να αγοράσουν μετοχές: «Σιγά-σιγά φτάνει η στιγμή. «Καλύτερα να γαϊδουροδένουμε παρά να γαϊδουρογυρεύουμε». Να τρέξουμε τώρα τις διαδικασίες και οι ενδιαφερόμενοι να δείξουν ενεργά το ενδιαφέρον τους, όχι στα λόγια, όχι στις εφημερίδες, όχι στα σάιτ, αλλά εκεί που πρέπει, στα θεσμικά όργανα. Αυτοί πρέπει να καταθέσουν φακέλους, είτε αυτοπροσώπως, είτε διά εκπροσώπου, για να δούμε πώς θα προχωρήσει η ομάδα».

Για τα εχέγγυα που ζητεί ο Γ.Σ.Β. «Η Νίκη»: «Ζητεί την καταβολή του Μ.Κ., αν θέλουν να το καλύψουν ολόκληρο, με παραστατικά και φυσικά μια εγγυητική, που θα παραμείνει τουλάχιστον για τρεις μήνες στην Ερασιτεχνική και η οποία θα δείχνει την επιφάνειά τους. Είναι σαν να λέμε ότι έχω 100 ευρώ στην τσέπη και τα αφήνω στο τραπέζι τουλάχιστον για τρεις μήνες, ούτως ώστε να υπάρχει μια κάλυψη. Γι’ αυτό χρειάζεται καλή διάγνωση, προκειμένου εκείνοι που θα αναλάβουν να έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν την ομάδα σε βάθος χρόνου».

Για τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν: «Θα πρέπει η πενταμελής επιτροπή να φτιάξει το καταστατικό της ΠΑΕ, να το πάει προς έγκριση στο υπουργείο και να γίνουν στην ΕΠΟ όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Το καταστατικό γίνεται από την επιτροπή και είναι «φασόν». Ουσιαστικά είναι μια μεταφορά των προβλέψεων του νόμου με τη σύμπνοια της ΠΑΕ. Δηλαδή όλες οι αποφάσεις και η λειτουργία της ΠΑΕ θα είναι σύννομη και σύμφωνη με τις υποδείξεις της ΦΙΦΑ».

Για τον ρόλο του Γ.Σ.Β. «Η Νίκη»: «Θεματοφύλακας όλων των διαδικασιών είναι ο Ερασιτέχνης. Η πενταμελής μπορεί να έχει μια σχετική αυτοτέλεια, αλλά και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής θα είναι μέσα με βεβαιότητα. Η επιτροπή θα λογοδοτεί και στη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Αν τα μέλη διαπιστώσουν ότι γίνονται παρατυπίες ή ενέργειες που δεν απηχούν τη βούληση του κόσμου, κάθε μέλος μπορεί να συγκεντρώσει υπογραφές, ώστε να γίνει έκτακτη Γ.Σ. και να πει ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι προς το συμφέρον του συλλόγου. Η επιτροπή ελέγχεται, δεν είναι ανεξάρτητη αρχή».

Για το αν η πενταμελής επιτροπή μπορεί να δώσει την ΠΑΕ όπου επιθυμεί: «Δεν είναι θέμα πλειοδοσίας. Όποιος κάνει την καλύτερη πρόταση, όποιος σου δίνει τις εγγυήσεις που ζητάς, όποιος σου δίνει πλάνο, όποιος σου δίνει εγκαταστάσεις, ομάδα νέων και σου λέει ότι θα ασχοληθεί ενεργά κι έχω αυτά τα κεφάλαια εγγυημένα, για να διοχετευτούν σε αυτή τη λειτουργία, θα πάρει την ομάδα. Το να δώσει την ομάδα η πενταμελής επιτροπή, γίνεται, μπορεί, γιατί να μην μπορεί; Αν έχει κάποιος μια προσωπική προτίμηση και θέλει συνέχεια να αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία μιας πρότασης και «ψήσει» τους άλλους τέσσερις τις επιτροπής, εννοείται ότι μπορεί. Αυτή είναι και η σοφία της διατάξεως, στην εκλογή της πενταμελούς επιτροπής από τη Γενική Συνέλευση. Αλλιώς θα διοριζόταν από το Δ.Σ. Εκεί είναι το κλειδί».

Για την περσινή περίοδο: «Την περσινή χρονιά, ενώ είχαμε πολύ καλές προϋποθέσεις, είχαμε ένα επιτελείο ανθρώπων που ασχολείτο ενεργά με την ομάδα, υπήρχε μία οικονομική ευρωστία, υγεία, δεν είχαμε ποδοσφαιρικό ταίριασμα. Δεν είχαμε γνώση ποδοσφαιρική. Δηλαδή, αποδυτήρια, ανθρώπινες σχέσεις, είναι πράγματα που μπορεί να μην έχεις λεφτά και να τα έχεις. Αλλά μπορεί να έχεις πολλά λεφτά κι αυτά, από μόνα τους, να μην φέρνουν την ευτυχία. Αρκούν 1-2 πρόσωπα να σου «δέσουν» την ομάδα, ένας ικανός προπονητής, μία προσωπικότητα πληθωρική, παίκτες που μπορούν να ταιριάξουν τα χνώτα τους, εθνικότητες, θρησκεύματα, πολλά παίζουν ρόλο. Σε εμάς, όλο αυτό, φάνηκε ότι είναι προβληματικό. Δε σας κρύβω ότι με προβλημάτισε η λειτουργία της ομάδας από τότε που έφυγε ο Μπούις. Έβλεπα μία ομάδα που έδειχνε κάποια στοιχεία, με τον Μπούις έβλεπα ότι πάει να στρώσει η ομάδα, υπήρχε μία συνέχεια. Κατά κανόνα, στην μπάλα, όπως και σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, πρέπει να αφήνεις μία κατάσταση να ρολάρει λίγο, να δέσει, να αρχίσουν οι παίκτες να βρίσκονται με κλειστά μάτια, όχι μόνο στο τερέν, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ τους, να βγαίνουν παρέα όλοι οι παίκτες μαζί, να βρουν χημεία.

Η συγκομιδή βαθμών και η επίτευξη βαθμών, όσον αφορά το αγωνιστικό, ήταν πάρα πολύ καλή, πρέπει να είμαστε δίκαιοι κι αντικειμενικοί. Και η ομάδα απέδωσε καλή μπάλα. Το πρόβλημα ήταν ότι στα δύσκολα δεν παλέψαμε, εκεί φαίνεται το καλό καράβι. Δυσκολεύτηκε πάρα πολύ η ομάδα στα δύσκολα, φάνηκε στα αποδυτήρια. Δεν θα το αποδώσω σε κακή διαχείριση, θα το αποδώσω στην απειρία, κυρίως του Νίκου Ιμεράι. Στο πλαίσιο της ανασφάλειάς του να πετύχει, δε θα πω ότι θόλωσε, αλλά κάποια στιγμή έχασε τον απόλυτο έλεγχο. Για μένα, κατά τ’ άλλα, ήταν ένας εξαιρετικός διοικητικός παράγοντας, είχε παρουσία, ενδιαφέρον, ίσως να παραμέλησε και κάποια σημαντικά πράγματα της ζωής του για την ομάδα. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ, για το καθετί, ο Νίκος Ιμεράι έτρεχε για να λύσει προβλήματα. Το Πανθεσσαλικό τον έβλεπε πιο πολύ κι από το σπίτι του, ήταν απίστευτο».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το