Αθλητισμός

“Η επιστολή αφορούσε τη βιωσιμότητα των ΠΑΕ” ξεκαθάρισε ο μεγαλομέτοχος της Νίκης Αλ. Παπακωνσταντίνου

Μία ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε χθες ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλαν οι «κυανόλευκοι» στην Ένωση Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι αφορούσε τη βιωσιμότητα των ΠΑΕ μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η διακοπή του πρωταθλήματος. Για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών υπήρχε άλλη επιστολή της Νίκης, από τις 20 Φεβρουαρίου.

Η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή Clasico του Βόλος 98,6 και ήταν τηλεφωνική, αφού αυτές τις ημέρες ο παράγοντας της Νίκης βρίσκεται στο Λονδίνο. Αρχικά ζητήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να σχολιάσει πόσο επικίνδυνο είναι να ζει κανείς στο Λονδίνο αυτές τις ημέρες με την έξαρση του κορωνοϊού:
«Ουσιαστικά όταν έχεις έναν αόρατο εχθρό είναι επικίνδυνα όπου και αν είσαι. Εδώ στην Αγγλία πήγαν να εφαρμόσουν μία μέθοδο όπου το σύστημα υγείας δεν την αντέχει, αλλά είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στην οικονομία. Όλες οι άλλες χώρες προσπάθησαν να επιμηκύνουν αυτή την κατάσταση για να μπορούν να την αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία. Όπως φαίνεται ο αριθμός των θανάτων σε κάθε χώρα εξαρτάται από τα διαθέσιμα κρεβάτια στις εντατικές.
Πάντως, τα τελευταία 20 χρόνια η Αγγλία δεν έχει επενδύσει στον τομέα της υγείας. Μπορώ να πω ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι το ίδιο, για να μην πω και καλύτερο. Ενδεχομένως οι δικοί μας οι γιατροί να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι».

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στη Νίκη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ: «Θα το πω πιο γενικά. Όπως ξέρετε την αύξηση την κάναμε για να μπει περισσότερος κόσμος. Η αύξηση έχει καλυφθεί και τώρα γίνονται οι λογιστικές ενέργειες για να δούμε τι ποσοστά έχει ο καθένας. Προσωπικά μπορεί να με θεωρούν μεγαλομέτοχο, αλλά για μένα αυτή η λέξη έχει άλλη έννοια και όχι αυτή του «ισχυρού άνδρα» που λέμε στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό κανείς δεν λέει π.χ. ότι η Άρσεναλ ανήκει στον τάδε. Ο κάθε σύλλογος έχει ιστορία και ανήκει στον κόσμο του. Μετά την αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Νίκη, οι αρχικοί μέτοχοι που είμαστε 10 θα έχουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει και τη νέα σεζόν με κάποιο σεβαστό ποσό με την αβεβαιότητα που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, απάντησε: «Όντως υπάρχει πολλή αβεβαιότητα, αλλά και φέτος ξεκινήσαμε με μεγάλη καθυστέρηση. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ανακατατάξεις δεν θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά, αλλά περιμένουμε τα έσοδα να είναι μειωμένα. Όμως όταν έχεις αρχίσει μία πορεία κάνεις έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε και τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την επιστολή που έστειλε η ΠΑΕ Νίκη στην Ένωση Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ και στις ομάδες: «Πρόκειται για μια επιστολή που στείλαμε την Κυριακή και που κακώς βγήκε στη δημοσιότητα. Όμως δεν την δώσαμε εμείς, άλλη ομάδα το έκανε. Πρέπει όλοι οι επενδυτές να καταλάβουν ότι το να έχεις δυνατές κατηγορίες είναι καλό για όλους. Για να αλλαχθεί ο τρόπος σκέψης χρειάζονται ατομικές προσπάθειες που μετά θα γίνουν συλλογικές.

Η επιστολή που στείλαμε την Κυριακή στις ομάδες δεν ήταν για την αναδιάρθρωση και δεν ξέρω γιατί δημιουργήθηκε αυτή η σύγχυση. Για την αναδιάρθρωση είχαμε στείλει άλλη επιστολή στις 20 Φεβρουαρίου, όταν ήμασταν τρίτοι στη βαθμολογία. Οι περισσότερες ομάδες έχουν συμφωνήσει με τις προτάσεις μας διότι μόνο έτσι θα γίνει βιώσιμη η κατηγορία. Πρέπει να μπορούν οι ομάδες να επενδύουν. Γιατί να έχουμε έξοδα για ταξίδια στη Ρόδο και να μη χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα σε επενδύσεις για αθλητικά κέντρα ή τα τμήματα υποδομών;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν δυσκολότεροι. Στην καινούργια επιστολή αναφέραμε ότι επειδή τα έσοδα εξανεμίζονται και οι υποχρεώσεις «τρέχουν», θα πρέπει η Ένωση να πιέσει ώστε το κράτος να μας βοηθήσει με κάποιες φοροαπαλλαγές. Και στο τέλος, ως υστερόγραφο γράφαμε ότι πρέπει να δούμε σοβαρά και το θέμα της αναδιάρθρωσης. Εμείς το πήγαμε στη βιωσιμότητα των ΠΑΕ. Αυτό μας ενδιέφερε και το τονίζω επειδή μας κατηγόρησαν ότι τέτοιες ημέρες θέσαμε θέμα αναδιάρθρωσης. Ίσως κάποιοι να δημιούργησαν θέμα διότι θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια στις ομάδες. Επαναλαμβάνω ότι ουσιαστικά προτρέψαμε την Ένωση να κάνει έναν σχεδιασμό για να προστατέψει τις ομάδες και τους εργαζομένους τους.

Σε αυτή τη δεύτερη επιστολή εμείς δεν ζητήσαμε τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων. Αντίθετα, σε εκείνη που στείλαμε στις 20 Φεβρουαρίου με ένα γενικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι 13 από τις 14 είχαν συμφωνήσει και μάλιστα εγγράφως».
Η συζήτηση επανήλθε στα σχέδια της διοίκησης για τη νέα περίοδο: «Αν εμφανιστεί κάποιος και πει ότι θα επενδύσει ένα Χ ποσό εμείς δεν θα πούμε ότι είμαστε πιο ισχυροί, αλλά δεν τον αναζητούμε. Έχουμε κάνει έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, αν και με τις εξελίξεις ίσως να καθυστερήσει λίγο ο προγραμματισμός. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου μίλησε και για το «Παντελής Μαγουλάς», την ιστορική έδρα της Νίκης και αν μελλοντικά η ομάδα θα παίξει σε αυτό: «Για την έδρα εξαρτάται και η κατηγορία στην οποία μετέχει η ομάδα. Οι παράμετροι είναι πολλοί. Για μένα η καλύτερη λύση είναι το «Παντελής Μαγουλάς», η ιστορική μας έδρα που είναι «καυτή». Αν δεν μας χωράει θα εξετάσουμε και άλλες λύσεις. Πολύ ωραίο και με όλες τις ανέσεις είναι το Πανθεσσαλικό, αλλά στις μικρότερες κατηγορίες δεν υπάρχει αυτή η αμεσότητα με τον κόσμο. Μακάρι να αυξηθεί η τωρινή χωρητικότητα στο «Παντελής Μαγουλάς» για να το χρησιμοποιούμε ως έδρα. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε αν μπορεί να γίνει».

Όσο για το αν θα ολοκληρωθούν τα φετινά πρωταθλήματα, ο μεγαλομέτοχος της Νίκης εξέφρασε την κάτωθι εκτίμηση: «Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Το καλό είναι ότι στη Φούτμπολ Λιγκ έμειναν τρεις αγώνες, οπότε θεωρητικά προλαβαίνουμε να τελειώσει το πρωτάθλημα. Ο κ. Κούγιας σωστά είπε ότι χρειάζεται να αρχίσεις προετοιμασία από την αρχή, αν ξαναπαίξουμε μπάλα τον Ιούνιο. Οπότε πολύ δύσκολα θα αρχίσει το πρωτάθλημα αν υπάρχει καραντίνα ως το τέλος Απριλίου. Ίσως ανοίξει και το θέμα της αναδιάρθρωσης, αλλά μετά θα μπουν μπροστά τα διάφορα συμφέροντα. Οπότε έχουμε δρόμο…

Η κουβέντα ολοκληρώθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου να απαντά πως έπεισε τον Στάικο Βεργέτη να αναλάβει τη Νίκη: «Ουσιαστικά ήταν θέμα ανθρώπινης χημείας. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος τρόπος, αλλά από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές ταύτιση απόψεων. Ταίριαξαν οι φιλοσοφίες μας. Σαν επίτευγμα δεν είναι δικό μου και ο ίδιος είναι ένας νοήμων άνθρωπος. Το είχε ψάξει και ήξερε ότι η Νίκη έχει ιστορία, φιλάθλους, υποδομές και καλές συνθήκες εργασίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το