Τοπικά

“Η Εισαγγελία Βόλου δεν ασχολείται με το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά με αυτούς που το αποκαλύπτουν”

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών επικρίνει τη στάση της Εισαγγελίας Βόλου, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο διερευνά διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη ρύπανση στον Βόλο. «Αντί να ασχοληθεί με το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αρρωσταίνει τους Βολιώτες αποδεδειγμένα, σύμφωνα και με την επιδημιολογική μελέτη της Περιφέρειας, η Εισαγγελία ασχολείται με αυτούς που  αποκαλύπτουν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο» επισημαίνουν τα στελέχη της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για δυσάρεστη έκπληξη. Επίσης, παραθέτουν σειρά γεγονότων για τα οποία η Εισαγγελία Βόλου δεν ενεργοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής:

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε το παρακάτω δημοσίευμα με τίτλο “Διασπορά ψευδών ειδήσεων διερευνά η Εισαγγελία για τη ρύπανση στον Βόλο”(https://bit.ly/34qtEp5). Ευχάριστη έκπληξη γιατί καταρχάς χαρήκαμε με την πληροφορία ότι υπάρχει Εισαγγελία στο Βόλο και ασχολείται με τα ζητήματα του περιβάλλοντος έστω και δια της συνεπαγωγής. Αλλά και δυσάρεστη γιατί αντί να ασχοληθεί με το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αρρωσταίνει τους Βολιώτες αποδεδειγμένα, σύμφωνα και με την επιδημιολογική μελέτη της Περιφέρειας, ασχολείται με αυτούς που  αποκαλύπτουν αυτό το τεράστιο σκάνδαλο εκθέτοντας και τους αρμόδιους όπως τις κρατικές υπηρεσίες και τον Δήμο Βόλου και φσικά κάποια ΜΜΕ, που όλοι μαζί “ποιούν την νήσσαν”, εφόσον το δημοσίευμα απηχεί την πραγματικότητα.

Η Εισαγγελία Βόλου δεν ενεργοποιήθηκε:

  1. Μετά τις επιστολές μας στον Πρωθυπουργό με τις οποίες ζητάμε την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ Ηρακλής) σε περίοδο κοροναϊού γιατί αποδεδειγμένα η βιομηχανική ρύπανση βοηθάει στην εξάπλωση του ιού.
  2. Όταν υπήρξε η ανεπίσημη παραδοχή από την ίδια την ΑΓΕΤ για βλάβη και “Επεισόδιο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης” το Σάββατο 28-03-2020, κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου. Θυμίζουμε ότι εξαιτίας τέτοιων “Επεισοδίων” έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι στην ιστορία, πιο πρόσφατο αυτό που συνέβη στο Μποπάλ της Ινδίας με το ατύχημα στην πολυεθνική βιομηχανία Union Carbide.
  3. Όταν δημοσεύσαμε στη σελίδα της Επιτροπής στο Facebook τις μετρήσεις που μας έστειλαν οι πανικόβλητοι φίλοι της Επιτροπής που έδειχναν τρομακτική ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο ακριβώς τις μέρες του Επεισοδίου, κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου. Οι μετρήσεις αυτές προήρθαν από την πλατφόρμα waqi.info στην οποία έχουν ενταχθεί 5 μετρητές στο Ν. Μαγνησίας εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο ΥΠΕΚΑ κι εποπτεύεται από την Περιφέρεια.
  4. Όταν καταγγείλαμε ότι το Επεισόδιο αυτό δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις του online σύστηματος που υπάρχει στην ιστοσελίδα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής (https://www.heracles-footprint.gr/proigoymenes-metriseis-ergostasio-volou), κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου.
  5. Όταν καταγγείλαμε ότι τα αποτελέσματα του μοναδικού μετρητή της Περιφέρειας την ημέρα του Επεισόδιου δεν δείχνουν καμιά υπέρβαση την ημέρα του Επεισοδίου, κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου.
  6. Ούτε όταν καταγγείλαμε επανειλημμένα ότι η Περιφέρεια ανακοινώνει τις μετρήσεις με καθυστέρηση 24-72 ωρών δυστυχώς, κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου.
  7. Ούτε όταν καταγγείλαμε επανειλημμένα ότι η Περιφέρεια παρόλο που έχει την υποχρέωση βάσει της Νομοθεσίας να εγκαταστήσει δίκτυο μετρητών εδώ και χρόνια υπάρχει μόνο ένας και μοναδικός σταθμός ο οποίος και ήταν ανενεργός μέχρι το 2019 και από τότε που επισκευάσθηκε μετράει μόνο 2 από τους 8 ρύπους που προβλέπει ρητά τόσο η Ευρωπαϊκή, όσο και η Ελληνική νομοθεσία.
  8. Ούτε όταν το υλικό που κατάσχαμε την 1η Απριλίου 2018 αποδείχτηκε ότι περιείχε υδράργυρο σε υπέρβαση, κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου.
  9. Ούτε όταν ο Δήμαρχος Βόλου βρίζει δημόσια στην τηλεόραση πολίτες του Βόλου, κάτι που από μόνο του θα έπρεπε να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου.

Εν κατακλείδι κι εφόσον το δημοσίευμα απηχεί την πραγματικότητα, η Εισαγγελία Βόλου δεν ενεργοποιήθηκε ούτε από τις καθημερινές αναρτήσεις της σελίδας της Επιτροπής στο Facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως με δισεκατομμύρια χρήστες, ούτε από τις σχετικές ανακοινώσεις μας στα ΜΜΕ, ούτε από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ.

Ενεργοποιήθηκε όμως από δημοσίευμα της εφημερίδας Ταχυδρόμος (με κυκλοφορία μερικών εκατοντάδων φύλλων) το οποίο κι έχουμε αποδομήσει με προηγούμενο δελτίο τύπου, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο ότι η “δικαιοσύνη είναι τυφλή” αφού τελικά μπορεί να διαβάζει εφημερίδα. Ενδεχομένως να είναι κουφή, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν λειτουργεί η όσφρηση της.

Συμπέρασμα: ή θα πρέπει η Επιτροπή να φτιάξει την δική της εφημερίδα ή η Εισαγγελία Βόλου λογαριασμό στο Facebook.
Αγαπητοί συμπολίτες, σε προηγούμενη ανακοίνωση μας θέσαμε το ερώτημα αν υπάρχουν Εισαγγελείς στο Βόλο. Εσείς τι λέτε μετά από όλα αυτά; Υπάρχουν; Οψόμεθα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το