Τοπικά

“Η δημοτική αρχή Βόλου να αξιοποιήσει το αποθεματικό που ισχυρίζεται πως έχει για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας”

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της καταθέτει σειρά προτάσεων για την στήριξη της τοπικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το αποθεματικό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει στην προηγούμενη θητεία της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, έχει επιφέρει καθοριστικό πλήγμα στην οικονομία και σχεδόν συντριπτικό σε μικρές επιχειρήσεις που περίμεναν το Πάσχα για να αυξήσουν τον τζίρο τους. Η ενίσχυσή τους δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν δεν θέλουμε να δούμε λουκέτα και εικόνες που μας γυρίζουν στο παρελθόν.

Επομένως, χρειάζεται μια δέσμη μέτρων για έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που πλήττονται από τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Ήδη έχουν παρθεί κάποια μέτρα, τα οποία όμως είναι λίγα και αποσπασματικά. Επιχειρώντας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση συνολικού και γενναίου πακέτου μέτρων, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Απαλλαγή 100% από το Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, όλων των δημοτών που απολύθηκαν λόγω της πανδημίας, μέχρι να εργαστούν ξανά. Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τη μείωση των Ανταποδοτικών Τελών μπορεί να καλυφθεί από το περίφημο αποθεματικό του Δήμου.
2. Άμεση απαλλαγή 100% από το Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και από το Τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων της πόλης, που μένουν κλειστές ή που πλήττονται λόγω των μέτρων, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, για το ανάλογο διάστημα.
3. Άμεση πληρωμή των τοπικών προμηθευτών του Δήμου, με σκοπό την στήριξή τους.
4. Άμεση αναστολή όλων των σε εξέλιξη πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας για χρέη προς το Δήμο.
5. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%.
6. Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος 0,5% και κέντρων διασκέδασης 5%, όχι μόνο για τον καιρό που αυτά θα είναι κλειστά, προφανές αφού θα έχουν μηδενικό τζίρο, αλλά και για ένα εύλογο διάστημα αφότου επαναλειτουργήσουν, ως μια ανάσα για την ανάκαμψή τους.
7. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
8. Απαλλαγή των οικογενειών από τα τροφεία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όσο διάστημα παραμείνουν αυτοί κλειστοί, με ταυτόχρονη διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
9. Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας περί αναστολής των προσαυξήσεων στις οφειλές των δημοτών προς το Δήμο Βόλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και για διάστημα τριών μηνών από τη λήξη της.
10. Μείωση δημοτικών τελών για όλους για τρεις μήνες.

Η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα συμβάλλει στην ανακούφιση των πληττόμενων οικονομικά δημοτών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών, και θα αναδείξει εμπράκτως το κοινωνικό προφίλ του Δήμου την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Άλλωστε, η πρόσφατη δήλωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών σχετικά με το ποσό των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου, τα οποία σύμφωνα και με τον ίδιο ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τα περιθώρια για την εφαρμογή των προτάσεων. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή να κάνει στοχευμένη χρήση του περίφημου μαξιλαριού των 20 εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το