Τοπικά

“Η δημοτική αρχή Βόλου είναι αρχή ενός ανδρός και δεν υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας – Χρειάζεται αλλαγή με σχέδιο και όραμα”

Η Αυτοδιοικητική κίνηση «Βόλου Κοινωνία» στο πλαίσιο του κύκλου επικοινωνίας και διαλόγου με φορείς, θεσμούς και αυτοδιοικητικές συλλογικότητες του Δήμου Βόλου, ξεκίνησε τις επαφές της από το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Προχθές κλιμάκιο της κίνησης αποτελούμενο από τους Μάνο Κολέτσο, Γιάννη Κουρτίνα, Πάρη Μουτσινά και Θέμη Σίττα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρ. Μπασδάνη και συζήτησαν διεξοδικά ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τον Δήμο Βόλου. Οι εκπρόσωποι της «Βόλου κοινωνίας» ανέπτυξαν το σκοπό της ίδρυσης και τη φιλοσοφία της κίνησης που εδράζεται στη λογική του αδέσμευτου του λαϊκού θεσμού της αυτοδιοίκησης από τα κέντρα εξουσίας και τα κόμματα, ώστε να μπορεί ισότιμα να υπηρετήσει το σημαντικό της ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη την τοπική οικονομία. Επισήμαναν ότι πρέπει όλοι μαζί κοινωνικοί, αυτοδιοικητικοί και οικονομικοί φορείς στο πλαίσιο μόνιμης επικοινωνίας και διαλόγου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αναγκαία για τα δημοτικά μας πράγματα αλλαγή με σχέδιο όραμα και δημοκρατία.

Επιπλέον ανέπτυξαν το ζήτημα της επαναδημιουργίας μιας αναπτυξιακής εταιρείας Μαγνησίας, δημοκρατικής και πολυσυμμετοχικής η οποία θα υλοποιήσει το όραμα των φορέων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού για την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η ολοκληρωμένη, για παράδειγμα, διαχείριση των σκουπιδιών σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό και όχι η καύση τους, μπορεί να εξασφαλίσει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και καθαρό περιβάλλον στην περιοχή. Επίσης η αναβάθμιση του αεροδρομίου, του λιμανιού, η αξιοποίηση του πανεπιστημίου καθώς και του σοβαρού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μπορεί να αλλάξει την εικόνα της μιζέριας της δεκαετούς κρίσης.

“Η σημερινή δημοτική αρχή είναι αρχή ενός ανδρός, δεν υπηρετεί τις αρχές της αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας, λειτουργεί αυταρχικά με όπλα τον εκφοβισμό και τις προσωπικές ή επιλεκτικές πολιτικές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις επικοινωνίας και διαλόγου με τους δημότες και τους φορείς για το μέλλον του Βόλου”, τόνισαν τα μέλη της “Βόλου κοινωνίας”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέλυσε στη συνέχεια το ρόλο του Επιμελητηρίου και τα προβλήματα των μελών καθώς και τη βαριά τρωθείσα επιχειρηματικότητα και συμφώνησε με την ανάγκη του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας για το καλό του τόπου. Αναφέρθηκε στις αναγκαίες αναπτυξιακές υποδομές που λείπουν από το Βόλο και την περιοχή και συμφώνησε με την επαναδημιουργία μιας δημοκρατικής πολυσυμμετοχικής αναπτυξιακής εταιρείας, ως σημαντικού εργαλείου για την τοπική οικονομία και την κοινωνία. Συμφωνήθηκε από όλους ότι η πολιτική αλλαγή απαιτεί όραμα πρόγραμμα και πολιτικό πολιτισμό ώστε η απλή αναλογική να γίνει εργαλείο οικοδόμησης και όχι αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής και της προόδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το