Αθλητισμός

“Η χρονιά για φέτος έχει τελειώσει” υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ Νίκος Φαρμάκης

Πολύ δύσκολα θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα μπάσκετ, με εξαίρεση ίσως τις τοπικές κατηγορίες, λόγω του κορωνοϊού, υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ Νίκος Φαρμάκης. Ο Βολιώτης παράγοντας με συνέντευξή του στη «ΘτΔ», αποκαλύπτει τι μέλλει γενέσθαι με τις εγχώριες διοργανώσεις εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον και ελπίζοντας σε βοήθεια της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα επισημαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία μετά το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων, ενώ διαβεβαιώνει ότι η ΕΟΚ θα κάνει το παν προκειμένου να διαφυλαχθούν η υγεία των αθλητών και τα πρωταθλήματα.

Συνέντευξη στον Βασίλη Κρίσιλα

Πώς κυλούσαν τα πρωταθλήματα μέχρι τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού;
Όλα είχαν κυλήσει απόλυτα ομαλά. Υπήρχε έντονος ανταγωνισμός και κυρίως σε υψηλό επίπεδο, αλλά δυστυχώς μια ενδιαφέρουσα αγωνιστική περίοδος διακόπηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πώς κρίνετε την παρουσία Νίκης και Ολυμπιακού που εκπροσωπούν το βολιώτικο μπάσκετ στις εθνικές κατηγορίες;
Και οι δύο ομάδες τα πήγαιναν πολύ καλά. Η Νίκη αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και βρίσκεται πολύ κοντά στην άνοδο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε διασφαλίσει έγκαιρα την παραμονή στην κατηγορία.

Ωστόσο προέκυψε η διακοπή εξαιτίας της πανδημίας. Ποια προβλήματα έχει προκαλέσει στην ελληνική καλαθοσφαίριση;
Οι συνέπειας του κορωνοϊού είναι τεράστιες. Τα προβλήματα είναι από τη μια μεριά αγωνιστικά. Οι αθλητές ύστερα από τόσο μακροχρόνια απουσία από τα παρκέ, δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στην πρότερη φυσική τους κατάσταση. Θεωρώ ότι για φέτος έχει χαθεί η χρονιά και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν. Ακόμη και τον Σεπτέμβριο θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπούν σε αγωνιστικούς ρυθμούς.
Από την άλλη πλευρά έχει προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά. Όλες οι ομάδες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ανταπεξέλθουν οικονομικά μέσα από χορηγούς, φίλους και διαφημίσεις. Τώρα πια κανένας από αυτούς δεν είναι σε θέση να ενισχύσει μια ομάδα, όσο κι αν το επιθυμεί, γιατί υπάρχουν τα προσωπικά οικονομικά θέματα αυτή τη στιγμή. Σε όλη την κοινωνία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και ο καθένας κοιτάζει περισσότερο το σπιτικό του παρά να ασχοληθεί με κάποιον σύλλογο. Ούτε οι ίδιοι οι παράγοντες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των ομάδων τους.
Ειλικρινά πιστεύω ότι θα μείνουμε πάρα πολύ πίσω. Με τις επαφές που έχω με την ομοσπονδία και άλλες ομάδες, αρκετοί σύλλογοι σκέφτονται να μην κατεβούν καν εφόσον συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, κυρίως της πανελλήνιας εμβέλειας. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
Αυτό θα πρέπει να το κοιτάξουν το κράτος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, που οφείλουν να ενισχύσουν τους συλλόγους, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν. Όπως βρέθηκαν κάποια χρήματα για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες κ.α., θα πρέπει να βρουν τρόπο για να ενισχυθούν όλες οι ομάδες. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα της επανεκκίνησης του αθλήματος και κυρίως θα δώσουν στους ανθρώπους που ασχολούνται να έχουν μια βάση, ώστε να βάλουν «πλάτη» για το μέλλον.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα οι Δήμοι να δουν διαφορετικά τους ερασιτεχνικούς συλλόγους για τα ποσά που καταβάλλουν για τις εγκαταστάσεις και τους αθλητικούς χώρους για τις προπονήσεις, προκειμένου να απαλύνουν όσο γίνεται περισσότερο την οικονομική δυσπραγία των ομάδων.

Μέσα σ’ όλα αυτά, βέβαια, θίγονται και οι ακαδημίες των συλλόγων…
Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα. Οι σύλλογοι διαθέτουν υποδομή και μέσα από τα τμήματα αντλούν κάποια έσοδα για να συντηρηθούν, αλλά και για να αναδείξουν νέα ταλέντα. Στην παρούσα φάση, όμως, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, πολύ δύσκολα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κάποιοι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στις ομάδες, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εάν π.χ. ένας σύλλογος έχει 100 παιδιά στην υποδομή, ζήτημα τον Σεπτέμβριο να παρουσιαστούν τα μισά περίπου. Ο φόβος των γονέων είναι εύλογος και περιμένουμε τι θα γίνει και τον χειμώνα.

Θεωρείτε πως έχει τελειώσει η αγωνιστική περίοδος;
Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός. Θεωρώ ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα τα πρωταθλήματα έχουν τελειώσει. Αν γίνουν κάποιοι αγώνες, κάτι που δεν πιστεύω, θα πρέπει να διεξαχθούν αρκετά αργότερα. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του είπε ότι θα ανοίξουν οι αθλητικοί χώροι μετά τις 15 Μαΐου. Εμείς οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει να δούμε την υγεία και τη φυσική κατάσταση των παιδιών και των αθλητών, γιατί θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα περίπου 3-4 εβδομάδων, για να μπορέσουν να επανέλθουν. Εάν αυτό συμβεί σε συντομότερο χρόνο, τότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Αν συμβεί κάποιος τραυματισμός σε κάποιο παιδί ή αθλητή υπό την πίεση του χρόνου, τότε φέρουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας.

Υπάρχει περίπτωση να γίνουν κάποια παιχνίδια;
Ίσως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα τοπικά πρωταθλήματα, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιες ομάδες θα προβιβαστούν στην Γ’ Εθνική. Αυτό ισχύει και για τη Θεσσαλία. Πιστεύω ότι η ΕΣΚΑΘ θα κάνει αυτό που πρέπει και θα βρει τον τρόπο να γίνουν αυτοί οι αγώνες μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, πάντα χωρίς φιλάθλους και με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την υγεία όλων, αλλά και με την προϋπόθεση η Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Τι θα συμβεί με τις εθνικές κατηγορίες της ΕΟΚ;
Πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Γνώμη μου είναι οι ομάδες να παραμείνουν ως έχουν και να ανεβούν κανονικά οι ομάδες που κατέχουν τις θέσεις που οδηγούν στην παραπάνω κατηγορία. Παράλληλα δεν θα υποβιβαστεί καμία, ενώ την επόμενη χρονιά θα γίνει μια νέα προκήρυξη, ώστε στο μέλλον να επανέλθουμε στην πρότερη μορφή. Όλα αυτά βέβαια είναι δική μου εκτίμηση.

Ποιο είναι το πλάνο της ομοσπονδίας;
Ακόμη δεν έχουμε κάτι επίσημο. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα αποτελέσματα των επαφών του υφυπουργού Αθλητισμού με τις ομοσπονδίες και τα τελικά μέτρα της Πολιτείας σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα γήπεδα και το πώς θα μπουν οι ομάδες σε αυτά.

Πότε θα επιστρέψει ο κόσμος στις εξέδρες;
Εννοείται πως φέτος τα ματς θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό λογικά θα συμβεί και στην αρχή της επόμενης σεζόν, γιατί υπάρχει φόβος για νέα έξαρση του κορωνοϊού. Ακόμη δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, πράγμα που αποτελεί ένα επιπλέον μειονέκτημα κυρίως για τις ομάδες που έχουν φιλάθλους να τις υποστηρίζουν, καθώς θα στερηθούν ένα σημαντικό έσοδο. Γι’ αυτό ανέφερα πριν ότι η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τους συλλόγους.
Παλιότερα υπήρχαν τέτοιοι τρόποι ενίσχυσης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι οποίοι σταμάτησαν, αλλά πρέπει να επαναληφθούν για να επιβιώσουν τα σωματεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από τους ερασιτεχνικούς συλλόγους δεν παράγονται μόνο αθλητές, καθώς εκεί επιτελείται και κοινωνικό έργο, αφού απομακρύνουν τα παιδιά από επικίνδυνες δραστηριότητες και τα οδηγούν στον υγιή δρόμο του αθλητισμού.

Πόσο ομαλά λειτουργεί παραγωγή των ταλέντων;
Υπάρχει μεγάλο θέμα. Επειδή παρακολουθώ πανελλήνιους αγώνες στις μικρές ηλικίες, μπορώ να πω ότι δεν στερούμαστε ταλέντων. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα διαφορετικά πάνω στην παραγωγή νέων καλαθοσφαιριστών και να βρεθεί τρόπος να προωθούνται τα ταλέντα που βγάζει το ελληνικό μπάσκετ. Χρειάζεται να στηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, μέσα από την οποία θα αναδείξουμε νέους παίκτες.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το κράτος περιέκοψε πολλά χρήματα, που αντιστοιχούν στα 2/3 των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών, με συνέπεια και η ΕΟΚ από την πλευρά της να μην μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της υποδομής, Αυτό θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα τα πρωταθλήματα στη Θεσσαλία βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, αλλά η ομοσπονδία αδυνατεί να βοηθήσει περισσότερο με την έλευση π.χ. ενός ομοσπονδιακού προπονητή πιο συχνά στην περιοχή μας για να παρακολουθεί τα παιδιά που ξεχωρίζουν και να τους δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ούτως ώστε να γίνεται μια πιο μεθοδική δουλειά, συντονισμένη από την ΕΟΚ.

Πώς θα είναι η επόμενη χρονιά στο ελληνικό μπάσκετ;
Δυστυχώς τη νέα σεζόν θα βρισκόμαστε σ’ ένα πειραματικό στάδιο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Φοβάμαι ότι αρκετές ομάδες δεν θα μπορούν να δουλέψουν όπως πριν, είτε στις εθνικές κατηγορίες, είτε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ΕΟΚ και ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, με σκοπό να διαφυλάξουν τις διοργανώσεις και προπάντων την υγεία των αθλητών. Το ίδιο θα πράξει σε τοπικό επίπεδο και η ΕΣΚΑΘ, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια προτροπή σε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και το μπάσκετ (αθλητές, προπονητές και παράγοντες), να προσαρμοστούμε και να σεβόμαστε όλοι τους νέους κανόνες υγιεινής για να μπορέσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και να πορευτούμε σε νέες αγωνιστικές βάσεις στο άθλημα του μπάσκετ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το