Τοπικά

“Η ΑΓΕΤ παίρνει γη και ύδωρ από την τοπική κοινωνία, αλλά δεν την σέβεται” – Κίνδυνος τα βαρέα μέταλλα για τον Βόλο

Το αίτημα του δημοψηφίσματος για την μονάδα παραγωγής SRF που προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου, επανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, μετά και την έμμεση παραδοχή του Αχ. Μπέου ότι το εργοστάσιο θα εφοδιάζει με καύσιμα την ΑΓΕΤ.
Τα μέλη της Επιτροπής παρουσίασαν σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων σε δείγματα εδάφους, πετρωμάτων και φυτικών οργανισμών, τα οποία ελήφθησαν από τις περιοχές της Γορίτσας και της Νέας Δημητριάδας και εστάλησαν για εξέταση στα εργαστήρια Bureau Veritas Commodities Canada Ltd στο Οντάριο του Καναδά. Όπως τόνισαν, πρόκειται για το τρίτο καλύτερο εργαστήριο στον κόσμο επιλέχθηκε τα δείγματα να σταλούν στο εξωτερικό προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία.

Οι αναλύσεις εδάφους και πετρώματος δείχνουν υψηλή συγκέντρωση σε αρσενικό από 57,7 έως 719,4 ppm στα δείγματα που γειτνιάζουν με την τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και συγκέντρωση 3,7 ppm στο δείγμα της κοντινής βλάστησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε ανάλογη γεωχημική έρευνα στην περιοχή της Χαλυβουργίας, στην Β΄Βιομηχανική Ζώνη Βόλου, τρία επιβαρυμένα δείγματα σε αρσενικό είχαν συγκεντρώσεις από 17,0 έως 19,3 ppm.
Οι συγκεντρώσεις σε χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο και κάδμιο, ξεπερνούν τα κρίσιμα όρια σύμφωνα με το Φινλανδικό δίκαιο του 2007. Επίσης, η υψηλή συγκέντρωση σε στρόντιο και θάλλιο κρίνεται ως άξια περαιτέρω διερεύνησης.

Τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση οι συγκεντρώσεις των στοιχείων θα πρέπει να συσχετιστούν και με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Όπως είπαν, η παρούσα έκθεση αποτελεί μόνο μια προκαταρκτική έρευνα της κατάστασης του περιβάλλοντος και ειδικότερα της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα στην συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Βόλου. Για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να διενεργηθεί μια ευρεία δειγματοληψία σε μεγαλύτερη έκταση. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η μέτρηση αερίων ρύπων σε όλη την περίμετρο του εργοστασίου για να διαπιστωθεί η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στον αέρα και το ποσοστό της επιβάρυνσης.

Όπως ανακοινώθηκε η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με πανεπιστημιακούς για τις μετρήσεις αέρος και, μάλιστα, έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο μηχάνημα. “Αν αργήσει και άλλο η Περιφέρεια, θα αναλάβουμε εμείς τον ρόλο της”, τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι για τις μετρήσεις αερίων ρύπων έγιναν προτάσεις σε επιστήμονες που αρνήθηκαν γιατί δεν θέλουν να μπλέξουν με το μεγαθήριο που λέγεται ΑΓΕΤ.

Η κ. Ιφιγένεια Ηλιόπουλου αναφέρθηκε στο μπλόκο του φορτίου προς την ΑΓΕΤ τον περασμένο Απρίλιο και τόνισε ότι ήταν μια νίκη της Επιτροπής, καθώς για πρώτη φορά κρίθηκε υπεύθυνη η Lafarge και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η ΑΓΕΤ παρανομεί.
Η ίδια επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για τη συγκρότηση του Κλιμακίου Περιβαλλοντικού Ελέγχου (ΚΕΠΕ), λέγοντας ότι στις ειδικότητες που το απαρτίζουν περιλαμβάνεται μια γυναικολόγος, που είναι αξιόλογη επιστήμονας αλλά δεν έχει σχέση με το περιβάλλον.
Κατηγόρησε επίσης τον υπολιμενάρχη Βόλου για τον χειρισμό της πρόσφατης υπόθεσης με την εκφόρτωση πλαστικού φορτίου στην ΑΓΕΤ και αναρωτήθηκε αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην εταιρεία για την εκφόρτωση του πλαστικού στην προβλήτα.
Η κ. Ηλιοπούλου εξαπέλυσε πυρά και εναντίον της διοίκησης του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, λέγοντας ότι ενώ παίρνει γη και ύδωρ από την τοπική κοινωνία, δεν την σέβεται.

«Οι πολίτες νιώθουν ξεκρέμαστοι και απροστάτευτοι. Ο νόμος προστατεύει τους βιομηχάνους. Για αυτό αναλάβαμε να κάνουμε αναλύσεις στο έδαφος για να δούμε τι κακό έχει γίνει μέχρι στιγμής», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος και κατηγόρησε ως συνυπεύθυνους τον Δήμο Βόλου και τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Ο κ. Λημνιός ζήτησε να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο για την λειτουργία της ΑΓΕΤ, λέγοντας ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φυσικό αέριο και αγροτικά υπολείμματα από τον τεράστιο κάμπο της Θεσσαλίας. Αλλά πρέπει να πληρώσει.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πολιτών τόνισαν ότι τα αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αναλύσεων αποτελούν μοχλό πίεσης προς την Περιφέρεια και ότι οι φορείς πρέπει να είναι πιο μπροστά από τους κατοίκους και όχι το αντίθετο.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση των αποτελεσμάτων Έκθεση Αποτελεσμάτων Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το