Άρθρα

“Για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ”

του  Βασίλη Μεταξά*

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, η εκδήλωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, ήταν μια σημαντική συνεισφορά στον αγώνα ενάντια στο έγκλημα απέναντι στη ζωή των κατοίκων της πόλης. Οι ομιλίες, τόσο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, όσο του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, περιλάμβαναν ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, αποφάσεις των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, νόμους, κατευθύνσεις της Ε.Ε., ομιλίες εκπροσώπων όλων των υπόλοιπων κομμάτων που επιβεβαίωναν ότι όλοι τους, με μοιρασμένους ρόλους βρίσκονται στην ίδια πλευρά: Να εξασφαλίσουν τα κέρδη για το μονοπώλιο βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιπτώσεις στη ζωή και το περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα: Το 2008 εκδόθηκε η οδηγία της Ε.Ε. (2008/98/ΕΚ). Το 2012 έγινε η ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ (Ν. 4042/13-2-2012). Ακολούθησε η συμφωνία κυβέρνησης και τσιμεντοβιομηχάνων τον Μάρτη του 2012 και η ενσωμάτωση της οδηγίας και της συμφωνίας από την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούνη του 2015 στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλία (Διοίκηση Αγοραστού-ΝΔ), που τον Φεβρουάριο του 2016, τον ΕΣΔΑ (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) τον υιοθέτησε εξολοκλήρου ενισχύοντάς τον με τον σχεδιασμό για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής καρκινογόνων απορριμμάτων για την ΑΓΕΤ, που ανέλαβε να τον εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή Μπέου τον Δεκέμβριο του 2016 με την απόφαση για να φτιάξει τέτοιο εργοστάσιο στο Βόλο. Τέλος δόθηκε άδεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Φλεβάρη του 2017 να μπορεί η ΑΓΕΤ να εισάγει σκουπίδια από το λιμάνι της. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και όλοι τους μαζί, ενωμένοι κάτω από τον κοινό σκοπό!

Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι στην αντίπερα όχθη βρέθηκε μόνο το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του. Αν αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε το ΚΚΕ τότε δεν θα αποκαλυπτόταν η κοινή πλεύση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (από θέσεις κυβέρνησης) και του Δήμου Βόλου και Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ζήτημα. Ο κόσμος του Βόλου θα ήταν έρμαιο των ελιγμών τους, των ψευτοεπιχειρημάτων τους, του σχεδιασμού και της τακτικής τους να τον «κοιμίσουν», να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, να τον μπερδέψουν. Να τον κάνουν τελικά να αποδεχτεί την καρκινογόνα καύση. Τη μια θα έλεγε μπράβο στον περιφερειάρχη Αγοραστό, την άλλη μπράβο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την άλλη μπράβο στην Ε.Ε. και τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» της, την άλλη «ζήτω» που ο Κ. Λούλης υπέγραψε ενάντια στην καύση κ.ο.κ.

Αν δεν ήταν το ΚΚΕ, η ενημέρωση του κόσμου θα περιλάμβανε τις «επιστημονικές μελέτες» της Δημοτικής Αρχής Μπέου, την «επίσημη ενημέρωση» της εταιρείας, την «πιο επίσημη» ενημέρωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που όπως αποδείχτηκε στην εκδήλωση δεν είχαν καμία διαφορά μεταξύ τους. Ο κόσμος θα έπινε νερό στο όνομα της Ε.Ε. και της «κυκλικής οικονομίας», θα ζητούσε με σθένος να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η στρατηγική αυτή, που «παιδί» της είναι η καύση απορριμμάτων. Θα έμπλεκε στα διλήμματα: Καρκινογόνο πετ-κοκ ή καρκινογόνα σκουπίδια, θέσεις εργασίας και καρκίνος ή ανεργία και θάνατος, θάψιμο απορριμμάτων στις χωματερές ή κάψιμο;
Ο αγώνας για να σταματήσει το έγκλημα, για να υπάρχει αποτέλεσμα, δεν μπορεί να είναι ούτε υπόθεση κάποιων ειδικών, ούτε υπόθεση μιας πράξης, μιας ενέργειας. Και αυτό επίσης έχει αποδειχτεί από την πείρα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε το ζήτημα της καύσης να αποτελέσει υπόθεση του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος. Εκεί είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός των πρωτοβουλιών, σε συνθήκες που το κίνημα είναι σε υποχώρηση, που κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις στις λαϊκές οικογένειες, ενισχύεται η συντηρητικοποίηση με βασική ευθύνη τα τελευταία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ο λαός όχι μόνο να βλέπει τον ένοχο, αλλά και να βάζει στην άκρη εκείνους που τον μπερδεύουν, που τον αποπροσανατολίζουν. Αλλιώς ενισχύεται η απογοήτευση, η λογική «τίποτα δε γίνεται». Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για την υπόθεση αυτή.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι ένας σταθμός αυτής της πάλης. Μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στον αγώνα ενάντια στην καρκινογόνα καύση, αν αποδυναμωθούν τα κόμματα εκείνα που την έχουν επιβάλλει και όσα τη στηρίζουν. Αν ενισχυθεί το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται με συνέπεια και στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης χιλιάδων και χιλιάδων Βολιωτών. Η πάλη ενάντια στην καύση πρέπει να συνεχιστεί και την ίδια τη μέρα της 7ης Ιουλίου δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Ώστε την επομένη, να βρίσκεται ο λαός του Βόλου από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψει το έγκλημα και οι αντίπαλοί του πιο αποδυναμωμένοι για να το συνεχίσουν.

*γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το